Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πόσο αθώο είναι τελικά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί;

Μας κάνει καλό ή όχι;

28 Ιανουαρίου 2019 16:13
Πόσο αθώο είναι τελικά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί;

Συχνά ακούμε πως «ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα κάνει καλό» όμως σύμφωνα με αρκετές έρευνες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πολλές φορές.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις), με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης της διαιτολογίας Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντή του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού "Cell Metabolism", μελέτησαν επί 12 εβδομάδες 29 υγιείς γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, από τις οποίες οι μισές έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μόλις έκλεισα τα 30 και έχω καρκίνο»

Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά 75 μιλιγκράμ ρεσβερατρόλης, την ίδια ποσότητα που θα ελάμβαναν αν έπιναν κάθε μέρα μια πολύ μεγάλη ποσότητα (γύρω στα οκτώ λίτρα) κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανταπόκριση αυτών των γυναικών στην ινσουλίνη και το ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης από τους μυς τους, ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό τους. Αντίθετα, όμως, με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού σε όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με όσες έπαιρναν τα χάπια πλασέμπο.

Επίσης, οι ερευνητές πήραν μικρά δείγματα από ιστό μυών και λίπους από το σώμα των γυναικών που έπαιρναν τη ρεσβερατρόλη, αλλά δεν βρήκαν ευεργετικές μεταβολές στον μεταβολισμό των κυττάρων.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share