Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έχεις γαλάζια μάτια; Δες τι μπορεί να πάθεις!

Δώστε βάση!

15 Ιανουαρίου 2019 15:06
Έχεις γαλάζια μάτια; Δες τι μπορεί να πάθεις!

Τα γαλάζια μάτια είναι εξαιρετικά γοητευτικά και σπάνια. Μια νέα μελέτη δείχνει όμως ότι «φιλοξενούν» στο βλέμμα τους το χρώμα της θάλασσας ίσως δεν είναι τελικά τόσο τυχεροί…

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ ΗΠΑ μελέτησαν δείγματα DNA από 477 παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποια ένδειξη στο γενετικό κώδικα μπορεί να αποκαλύψει την προδιάθεση απέναντι σε ασθένειες.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης στοιχεία που αφορούσαν στην έκθεση των παιδιών στον ήλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ: Πάνω από 500 παιδιά νοσηλεύτηκαν στο Παίδων για απεξάρτηση από κινητά και tablet!

Διαπίστωσαν ότι όσο μεγάλωναν τα παιδιά εμφάνιζαν στο δέρμα τους όλο και περισσότερες φακίδες και ελιές και ότι χρόνο με το χρόνο πάθαιναν όλο και συχνότερα έγκαυμα από τον ήλιο. Όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση του παιδιού στον ήλιο, τόσο περισσότερες ελιές και φακίδες εμφανίζονταν και τόσο συχνότερα ήταν τα περιστατικά εγκαύματος.

Παρατήρησαν επίσης ότι τα παιδιά που είχαν γαλάζια μάτια –διέθεταν δηλαδή στο DNA τους την παραλλαγή του γονιδίου που καθορίζει το χαρακτηριστικό αυτό– ήταν πιο επιρρεπή στην εμφάνιση των φακίδων και σπίλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή δεδομένων: Δεν ήταν εργατικό ατύχημα ο θάνατος του εργάτη αλλά...αυτοκτονία!

Τα γαλάζια μάτια δε διαθέτουν σχεδόν καθόλου μελανίνη, τη χρωστική που δίνει το χρώμα στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά. Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της μελανίνης, τόσο μικρότερη είναι η φυσική προστασία του σώματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σημειώνει ο ερευνητής Neil Box. Κατ” επέκταση, αυξάνεται εκθετικά ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα συχνά ηλιακά εγκαύματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share