Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κάνεις διατροφή αλλά δεν μπορείς χωρίς αναψυκτικό; Υπάρχει λύση που συνδυάζει γεύση και... «αθώα» αμαρτία!

10 Ιανουαρίου 2019 16:05
Κάνεις διατροφή αλλά δεν μπορείς χωρίς αναψυκτικό; Υπάρχει λύση που συνδυάζει γεύση και... «αθώα» αμαρτία!

Όσο κι αν ο χειμώνας με τις κρύες θερμοκρασίες και το χουχούλιασμα στον καναπέ μας «τραβάει» προς πιο ανθυγιεινές επιλογές, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να προσέξουν τη διατροφή τους και αυτή την περίοδο του χρόνου.

Οι περισσότεροι από εμάς, απολαμβάνουμε τη γεύση του γλυκού, αλλά σίγουρα δεν μας αρέσουν οι θερμίδες. Όλοι συμφωνούμε ότι θα απολαμβάναμε παραπάνω τα αγαπημένα μας αναψυκτικά αν δεν υπήρχε το συναίσθημα της ενοχής.


Stevia, το υγιεινό γλυκαντικό;

Με την αύξηση της παχυσαρκίας αλλά και ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, και ο διαβήτης, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ψάχνουν για καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Από τη δική τους πλευρά, οι βιομηχανίες τροφίμων σε όλο τον κόσμο καλούνται να εξισορροπήσουν τη δημόσια ζήτηση για τη μείωση των προστιθέμενων σακχάρων, με τη δημιουργία απολαυστικών προϊόντων που εμφανίζουν ταυτόχρονα στις ετικέτες τους μόνο φυσικά συστατικά. Περισσότερα από 5.000 προϊόντα τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούν σήμερα τη stevia ως συστατικό σε επιδόρπια, σάλτσες, γιαούρτια, παγωτά, αναψυκτικά, τσίχλες κ.α. αναδεικνύοντάς την σε ένα σύμμαχο στην προσπάθεια μείωσης της προσλαμβανόμενης ενέργειας χωρίς να θυσιάζεται η γεύση και η απόλαυση. Εκεί όμως τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Η στέβια σε μεγάλες ποσότητες έχει μια μεταλική επίγευση η οποία επιδρά με αρνητικό τρόπο στο γευστικό αποτέλεσμα. Οι εταιρίες για να το εξισορροπήσουν αυτό χρησιμοποιούν πρόσθετα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη τα οποία έχουν κατηγορηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία παρότι δεν έχουν θερμίδες. Για αυτό το λόγο παντα πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες για να γνωρίζουμε ακριβώς τι τρώμε και τι πίνουμε.


Όχι μόνο λιγότερες θερμίδες

Το χαμηλό περιεχόμενο σε θερμίδες είναι στοιχείο των υγιεινών αναψυκτικών αλλά οι καταναλωτές φαίνεται ότι απαιτούν πολύ περισσότερα. Η καινοτομία οδηγείται από την αναζήτηση υγιεινών ποτών με περισσότερα φυσικά συστατικά. Τα αναψυκτικά με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη παραμένουν δημοφιλή, αλλά το αγοραστικό κοινό τα συνδέει όλο και πιο πολύ με τα τεχνητά συστατικά τα οποία απορρίπτει όλο και περισσότερο.


Η έγκριση της χρήσης της stevia έδωσε στην κατηγορία των πιο υγιεινών φυσικών προϊόντων την απαραίτητη ώθηση σε όλο τον κόσμο. Η τάση για φυσικά συστατικά στα αναψυκτικά και στα ροφήματα αποτέλεσε τεράστιο μοχλό καινοτομίας και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ανοδική πορεία της ζήτησης χρήσης της stevia θα είναι ανοδική. Η πορεία αυτή παρουσιάζει και τη δική της πρόκληση που εστιάζει με τη σειρά της στην εξεύρεση της σωστής γλυκιάς ισορροπίας. Οι εταιρίες αναγκάζονται να αναρωτηθούν ποιος είναι τελικά ο καταναλωτής τους: αυτός που πίνει αναψυκτικά διαίτης, ο οπαδός της κανονικής ζάχαρης, ή μήπως εκείνος που προτιμά τα φυσικά και «καθαρά» προϊόντα; Επιπλέον, καλούνται να εξισορροπήσουν την τάση για της ζάχαρης, με τη δημιουργία απολαυστικών αναψυκτικών και την ταυτόχρονη παρουσίαση προϊόντων που στις ετικέτες τους εμφανίζονται μόνο φυσικά συστατικά.


Ελληνικά αναψυκτικά αυτά με το θετικότερο διατροφικό πρόσημο

Ενδεικτική είναι σε αυτό το πλαίσιο η δραστηριοποίηση και ελληνικών εταιρειών αναψυκτικών όπως η Λουξ, η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική επιχείρηση αναψυκτικών και χυμών λανσάρισε στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά ένα αναψυκτικό με μοναδικά χαρακτηριστικά και δημιούργησε αίσθηση για την καινοτομία του , την φυσική του σύσταση αλλά και την γεύση του. Μετά από 6 χρόνια δοκιμών και έρευνας δημιούργησε μια νέα γενιά αναψυκτικών τα οποία ονόμασε λουξ plus 'n light και περιέχουν 0% ζάχαρη, 100% φυσικά γλυκαντικά, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στην πορτοκαλάδα και στη λεμονάδα, 60% λιγότερες θερμίδες. Η απομάκρυνση των τεχνητών γλυκαντικών επιτεύχθηκε με την αντικατάστασή τους αποκλειστικά με φυσικά σάκχαρα φρούτων, φρουκτόζη και στέβια. Επιπλέον δημιούργησε και ένα προϊόν cola με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Η λουξ cola plus ‘n light επίσης δεν περιέχει καθόλου φωσφορικό οξύ, αφού το έχει αντικαταστήσει με χυμό λεμονιού για να αποδοθεί η οξύτητα με τον πιο φυσικό τρόπο. Όλα τα προϊόντα της σειράς λουξ plus ‘n light είναι χωρις χρωστικές και κατάλληλα για διαβητικούς χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που εξασφαλίζει η μοναδική συνταγολογία τους με 100% φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Σήμερα, κανένα άλλο αναψυκτικό “light”, προκειμένου να πετύχει τη μείωση των θερμίδων, δεν έχει καταφέρει (πανευρωπαϊκά) να αντικαταστήσει τη ζάχαρη με 100% φυσικά γλυκαντικά. Ακόμα και όσα υιοθετούν το φυτό στέβια ως κύριο γλυκαντικό μέσο, τη συνδυάζουν με σουκραλόζη ή ασπαρτάμη ή με άλλα τεχνητά γλυκαντικά.

Όλοι μας ξέρουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας δεν είναι να στερούμαστε ακόμη και τις μικρές «αμαρτίες» που μας ευχαριστούν, αλλά να τρεφόμαστε σωστά και να συνδυάζουμε μια ισορροπημένη διατροφή με γεύση και απόλαυση. Ευκαιρία λοιπόν να επιλέξουμε ελληνικό προϊόν και φυσικά γλυκαντικά και στα αναψυκτικά μας που αντικαθιστούν τη ζάχαρη και διατηρούν την ίδια υπέροχη γεύση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share