Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει!

Τι πρέπει να προσέξετε;

19 Δεκεμβρίου 2018 09:38
Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει!

Βασική αιτία της καούρας είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, πρόβλημα που επιδεινώνεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή την αυξημένη πίεση στο στομάχι, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης ή δυσκοιλιότητας. Ακόμη, το στρες και η έλλειψη ύπνου προωθούν την παραγωγή οξέων στο στομάχι κι έτσι μπορεί να οδηγήσουν στην καούρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επίμονη καούρα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου –και πιθανώς θανατηφόρου– προβλήματος υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Με κλείδωσε στο μπάνιο και με...": Σοκάρει η Τατιάνα Στεφανίδου!


Μια νέα καμπάνια ξεκίνησε στη Βρετανία ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η καούρα.

Βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι να μην αγνοούμε την καούρα, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη καούρα ή δυσκολία κατάποσης για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.


Η παρότρυνση αυτή βασίζεται στη διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στον Σκλαβενίτη: Θα καταφέρει να επιζήσει;

Η καμπάνια Be Clear on Cancer εστιάζει στα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

– περιστασιακή δυσπεψία για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες


– αίσθημα ότι το φαγητό «κολλάει» στο λαιμό όταν καταπίνουμε


– αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

– παγίδευση αέρα στο στομάχι και συχνό ρέψιμο

– αίσθημα πληρότητας (κορεσμός) αμέσως μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού


– ναυτία ή τάση προς έμετο

– δυσφορία ή πόνος ψηλά στην κοιλιακή χώρα

Μην ξεχνάτε: Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου και κάθε άλλη σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share