Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Let’s get physical! Η ομορφιά είναι στη φύση

11 Δεκεμβρίου 2018 11:47
Let’s get physical! Η ομορφιά είναι στη φύση

Ο 20ός αιώνας άλλαξε μια για πάντα την εμφάνιση των γυναικών. Οι σφιχτοί κορσέδες, τα μακριά φορέματα, τα καπελίνα και τα κρινολίνα εξαφανίστηκαν από τη ζωή του γυναικείου φύλου, που έως τότε ήταν καταπιεσμένο, κλεισμένο στο σπίτι, μακριά από φως και τη σωματική δραστηριότητα. Η σύγχρονη γυναίκα ντύνεται πιο απλά και πρακτικά, προσέχει τη σιλουέτα της, παύει να είναι μια αναπαραγωγική μηχανή και οφείλει να συνδυάζει την κομψότητα και τη χάρη με ένα πιο αδύνατο, υγειές και γυμνασμένο κορμί.

Αν και υπήρξαν πολλές στιγμές που η μόδα και οι διάφορες τάσεις έφτασαν στα άκρα (heroin chic κλπ), ήδη από τη δεκαετία του 1980, οι άνθρωποι άρχισαν να αντιμετωπίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο την έννοια «φυσική ομορφιά».Το διάσημο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1981 «Let’s get physical!», αποτέλεσε την επιτομή της ισορροπίας ανάμεσα στην άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την άσκηση και τη διατροφή, οι επιστήμονες και οι ειδικοί συνεχίζουν τις έρευνές τους, προσπαθώντας να βρουν το μέτρο και τις ισορροπίες. Αυτό συμβαίνει γιατί η υγεία συχνά θυσιάζεται στον βωμό της «ομορφιάς», ενώ παρατηρείται μια υπερβολή στη χρήση χημικών ουσιών, είτε για την αύξηση των μυών, την τόνωση και την υπερδραστηριότητα είτε για τη μείωση των θερμίδων. Έτσι, το «Let’s get physical!» παρέμεινε, σε κάποιον βαθμό, κενό περιεχομένου.

Από το εργαστήριο στο ποτήρι σας

Η επιστήμη κατάφερε πολλά και σε λίγο χρόνο, όσον αφορά την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφής, την ελλιπή συντήρησή της και, κατ’ επέκταση, την πείνα. Ωστόσο, αφότου νίκησε αυτόν τον μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, προέκυψε ένας άλλος, με τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά: Η παχυσαρκία. Έτσι, η επιστήμη προσπάθησε να δώσει εν μέρει μία λύση δημιουργώντας τα light προϊόντα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα μάστιγα.

Για ορισμένους ανθρώπους, το να κόψουν τη ζάχαρη αποτελεί ανάγκη. Οι περισσότεροι, όμως, έχουν βρει απλώς μια εύκολη λύση για να περιορίσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν. Αν και οι ειδικοί κρούουν συχνά τον κώδωνα του κινδύνου, πολλοί επιμένουν να καταναλώνουν καφε ή αναψυκτικά με χημικά πρόσθετα ή αλλιώς τεχνητά γλυκαντικά. Επισημαίνεται ότι τα χημικά (τεχνητά) γλυκαντικά δεν έχουν μελετηθεί αρκετά, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν προκαλούν κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι όποιες έρευνες έχουν γίνει είναι αντικρουόμενες. Γι’ αυτό το λόγο τα τεχνητά γλυκαντικά ακόμα θεωρούνται «ύποπτα».

Τα τεχνητά γλυκαντικά και η Στέβια

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα πρόσθετα σάκχαρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι 300 θερμίδες την ημέρα ή περίπου 74 γραμμάρια ημερησίως προέρχονται από την κατανάλωση ζάχαρης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ελεγξουν την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή τους, αντικαθιστόντας την με άλλα υποκατάστατα, τα οποία έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή. Αυτά τα υποκατάστατα δίνουν τη γλυκύτητα της ζάχαρης και περιέχουν λιγότερες -ή μηδενικές- θερμίδες, αλλά περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη,η σουκραλόζη κ.α., και ως εκ τούτου δεν αποτελούν μια φυσική και διατρόφικά σίγουρη επιλογή.

Μία πρώτη λύση ήρθαν να δώσουν τα γλυκαντικά από το φυτό στέβια. Η στέβια πράγματι δεν έχει θερμίδες και προέρχεται από φυτικές πρώτες ύλες αλλά η στέβια σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται μόνη της και αυτό γιατί, παρότι είναι πολύ γλυκιά, έχει μια μεταλλική, συχνά δυσάρεστη επίγευση. Γι’αυτό και στα περισσότερα αναψυκτικά που περιέχουν στέβια, αυτή συνοδεύεται από τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία εν τέλει δεν αποφέυγουμε.

Υπάρχει λύση: και στέβια και φυσικά γλυκαντικά

Κάπου εδώ ερχόμαστε να πάρουμε θέση στο εξής δίλημμα: τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά; Η αλήθεια είναι πως τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Από την άλλη, δεν έχουν καμία σχέση με τα φυσικά, είναι πιο ανθυγιεινά και δεν προσφέρουν ζωτικότητα και ενέργεια. Τέλος, δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους στην υγεία μας.

Αντίθετα, κάποια νέα φυσικά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά, μας χαρίζουν ενέργεια σε σώμα και πνεύμα, οξύνουν τη σκέψη, μας κάνουν πιο δραστήριους και, παράλληλα, έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Υπάρχουν, όμως, στην αγορά αναψυκτικά αποκλειστικά με φυσικά γλυκαντικά;

Διαβάζετε τις ετικέτες

Φαίνεται να υπάρχουν πολλά αλλά μόνο ένα είναι αποκλειστικά με φυσικά γλυκαντικά. Αρκεί να κοιτάξετε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Στην Ελλάδα (ίσως και διεθνώς) , η Λουξ δημιούργησε την πρώτη σειρά αναψυκτικών αποκλειστικά με φυσικά γλυκαντικά, την οποία ονόμασε λουξ plus ‘n light. Τα αναψυκτικά λουξ (πορτοκαλάδα, λεμονάδα) περιέχουν χυμό από 100% ελληνικά πορτοκάλια και λεμόνια, 100% φυσικά γλυκαντικά, 60% λιγότερες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ δεν έχουν χρωστικές ουσίες. Επίσης, η λουξ cola plus ‘n light δεν εμπεριέχει φωσφορικό οξύ, το οποίο έχει αντικατασταθεί με χυμό λεμονιού για να αποδοθεί η οξύτητα με τον πιο φυσικό τρόπο. Γευστικά όλα τα προϊόντα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά αναψυκτικά, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης τα καθιστά ασφαλή και για διαβητικούς

Συνοψιζοντας υπάρχει η τέλεια λύση χωρίς συμβιβασμούς και ενοχές.

«Let’s get physical!», λοιπόν! Όχι μόνο όμορφοι, όχι απλώς υγιείς, αλλά συντονισμένοι και σε αρμονία με τη ΦΥΣΗ. Αυτή -όπως και το σώμα μας- ξέρει τη διαφορά!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share