Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κερί στο αυτί: Τι δείχνει για την υγεία σας!

Δώστε βάση!

24 Ιουνίου 2018 15:25
Κερί στο αυτί: Τι δείχνει για την υγεία σας!

Ως επί το πλείστον, δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο να σκεφτόμαστε το εσωτερικό των αυτιών μας, εκτός από ένα πολύ γενικό «είναι καθαρά;». Ίσως θα πρέπει να τους δώσουμε περισσότερη σημασία γιατί το χρώμα της κυψελίδας μπορεί να πει πολλά για τη γενική υγεία μας και να δώσει πολύτιμες ενδείξεις όταν κάτι δεν πάει καλά.

Ο ρόλος της κυψελίδας για το σώμα

Το κερί των αυτιών θεωρείται συχνά ως κάτι αηδιαστικό και ενοχλητικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του φυσικού αμυντικού μας συστήματος. Η κυψελίδα σχηματίζεται από τους αδένες στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού και προστατεύει το δέρμα και το αυτί από το νερό και τη μόλυνση.

Κάθε άνθρωπος διαφέρει ως προς την ποσότητα και την πυκνότητα κυψελίδας. Το κερί στα αυτιά μπορεί να είναι υγρό ή ξηρό, αλλά η ελάχιστη ή η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ποιά είναι η σωστή ποσότητα κυψελίδας στα αυτιά;
Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε πραγματικά αν η ποσότητα κυψελίδας στα αυτιά σας είναι φυσιολογική είναι αν έχετε έναν γιατρό να το αναλύσει.

Εάν αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να έχετε συσσώρευση κυψελίδας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό:

– Πόνος στα αυτιά ή αίσθηση ότι τα αυτιά σας είναι «βουλωμένα»

– Μερική απώλεια ακοής

– Εμβοές ή θορύβους στο αυτί

– Φαγούρα ή άσχημη οσμή

– Βήχας

Τι λέει η κυψελίδα των αυτιών για την υγεία σας

Χρώμα

Το χρώμα της κυψελίδας κάθε ανθρώπου μπορεί να ποικίλλει, αλλά υπάρχουν μερικά φυσιολογικά χρώματα και άλλα που υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

«Η φυσιολογική κυψελίδα ποικίλλει από ανοιχτό πορτοκαλί έως σκούρο καφέ, αλλά εάν είναι κίτρινη, πράσινη, λευκή ή μαύρη, αυτό υποδηλώνει λοίμωξη και πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό», λέει ο Benjamin Tweel, MD, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Παράξενη Μυρωδιά

Το κερί των αυτιών σας δεν πρέπει ποτέ να έχει οσμή. Εάν συμβαίνει αυτό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας λοίμωξης.

«Από την εμπειρία μου, ο ασθενής είναι αυτός που παρατηρεί μια μυρωδιά, αλλά είναι πολύ πιθανό να το προσέξουν και άλλοι άνθρωποι γύρω του», λέει ο Tweel. «Ανεξάρτητα από αυτό, πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Διαρροή: Αυτοί οι δύο παίκτες κερδίζουν το πρώτο ατομικό αγώνισμα!

Φολίδες

Εάν το κερί του αυτιού είναι ξηρό και δημιουργεί φολίδες, θα μπορούσατε να έχετε ένα άλλο δερματικό πρόβλημα που είναι διαδεδομένο, όπως το έκζεμα. Αυτό το σύμπτωμα, συνοδευόμενο από πόνο, μπορεί επίσης να είναι ψωρίαση, αν και είναι λιγότερο συχνή.

«Οι ασθενείς συνήθως γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την πάθηση επειδή θα δουν εξανθήματα και αλλού, αλλά σίγουρα πρέπει να το αντιμετωπίσουν», λέει ο Tweel.

Φαγούρα στα αυτιά

Η πολύ συχνή φαγούρα στα αυτιά δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά εάν έχετε συνεχώς κνησμό και τάση να ξύνεστε, υπάρχει πιθανότητα λοίμωξης.

Αφαίρεση κυψελίδας: Πώς θα το κάνετε με τον σωστό τρόπο
Το κερί στο αυτί δεν είναι κάτι κακό – διατηρεί τα αυτιά σας στεγνά και αποτρέπει τη μόλυνση. Στην ιδανική περίπτωση, τα αυτιά δεν θα πρέπει ποτέ να καθαριστούν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή καθαρίστε τα αυτιά σας με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους.


 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share