Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κι όμως τα ντιπς (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα και άλλα) μπορούν να σας προκαλέσουν έρπη!

Υπάρχει εξήγηση!

19 Ιουνίου 2018 13:29
Κι όμως τα ντιπς (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα και άλλα) μπορούν να σας προκαλέσουν έρπη!

Στα περισσότερα πάρτι υπάρχουν σίγουρα πατατάκια και κάποια ντιπς, αλλά πόσοι από εσάς ξέρατε ότι αυτές οι νόστιμες μπουκιές μπορεί να κρύβουν μερικά πολύ επικίνδυνα βακτηρίδια;

Ο νοροϊός, ο στρεπτόκοκκος – που προκαλεί πονόλαιμο αλλά και ο απλός έρπης, θα μπορούσαν να βρεθούν επάνω στις αγαπημένες σας σάλτσες αν κάποιος κάνει το λάθος και βουτήξει το πατατάκι του δύο φορές μέσα στο ντιπ μετά από μια δαγκωματιά.

Οι μικροβιολόγοι, σε ένα έρευνα, αποκάλυψαν σε τηλεοπτική εκπομπή στο Channel 4, πως χιλιάδες οργανισμοί ζουν ακόμη και στην μικρότερη ποσότητα σάλιου, επομένως όταν κάποιος βουτά ένα κομμάτι δύο φορές στη σάλτσα, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Η ταραμοσαλάτα μπορεί να μεταφέρει πολλά επικίνδυνα βακτήρια. Φωτογραφία: Shutterstock

Επίσης αποκάλυψαν ποια ντιπς είναι τα χειρότερα για τη μεταφορά αυτών των επικίνδυνων ιών. Και τα νέα δεν είναι καλά για όσους λατρεύουν την ταραμοσαλάτα.

Οι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν πως τα βακτηρίδια μπορούν να αναπτυχθούν ιδιαίτερα γρήγορα στα πάρτι επειδή τα ντιπς συνήθως μένουν εκτός ψυγείου για μερικές ώρες. Οι ιοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμές συνθήκες με αποτέλεσμα τα βακτηρίδια να αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έσπρωξε» στο κενό την κούκλα 22χρονη φοιτήτρια!

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε τρία δημοφιλή ντιπ για να δουν πόσο εύκολο είναι για τα βακτήρια να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται. Αυτά ήταν η ξινή κρέμα, η ταραμοσαλάτα και το χούμους.

Σε μόλις 2 ώρες υπήρχαν πάνω από 00 φορές περισσότερα βακτήρια στο ντιπ ξινής κρέμας από ότι σε ένα μη μολυσμένο δείγμα. Τα βακτήρια μεγάλωσαν επίσης πολύ γρήγορα στην ταραμοσαλάτα, όπου βρέθηκαν 50 φορές περισσότερα βακτήρια.

Παραδόξως, υπήρχε μια μικρή ανάπτυξη βακτηρίων στο μπολ με το χούμους.



Πηγή:iefimerida.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share