Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

7 συνηθισμένα λάθη που καταστρέφουν τη σιλουέτα σου!

Σίγουρα τα κάνεις και εσύ!

30 Μαΐου 2018 14:59
7 συνηθισμένα λάθη που καταστρέφουν τη σιλουέτα σου!

Δεν προσέχεις τι τρως στη δουλειά

Αν τηρείς κατά γράμμα τη διατροφή σου όσο είσαι εκτός γραφείου, αλλά ξεχνάς να πάρεις μαζί σου ένα υγιεινό σνακ, με αποτέλεσμα να κάνεις επιδρομή στον απέναντι φούρνο, θυμήσου πως μια ολόκληρη μέρα υγιεινών επιλογών μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί με ένα πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά σνακ. Προτίμησε να πάρεις μαζί σου ένα ελαφρύ γεύμα, όπως σαλάτα ή τοστ και φρούτο.

2. Καταναλώνεις πολύ αλάτι
Μπορεί το αλάτι να μην παχαίνει, προκαλεί όμως κατακράτηση υγρών κάνοντάς σε να νιώθεις πρησμένη Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα το επόμενο γεύμα σου να είναι πολύ πιο πλούσιο σε θερμίδες από ό,τι θα ήταν κανονικά. Αϋπνίες και υψηλή πίεση είναι ακόμη δύο καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Μην ξεχνάς επίσης πως το αλάτι «κρύβεται» σε πολλά έτοιμα τρόφιμα, γι’ αυτό καλό θα είναι να διαβάζεις τη σχετική ένδειξη στον πίνακα των θρεπτικών συστατικών. Αρκεί να θυμάσαι πως τα τρόφιμα που περιέχουν κάτω από 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού /100 γρ θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας, ενώ εκείνα που η περιεκτικότητά τους σε νάτριο ξεπερνά τα 0,6 γρ (ή 1,25 γρ σε αλάτι) θεωρούνται τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με τον θάνατο της 29χρονης Μαρίας Ελένης στην Ρόδο! Δεν είναι αυτοκτονία αλλά...

3. Αποκλείεις τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου
Μπορεί το λευκό ψωμί και οι σφολιάτες να μην είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρηση της σιλουέτας σου, αλλά τα προϊόντα ολικής άλεσης παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό σου σταδιακά μέσα στη μέρα, ρυθμίζοντας την πείνα, αλλά και τη λειτουργία του εντέρου, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Τα φρούτα, επίσης, είναι μια ομάδα τροφίμων που δεν πρέπει να απουσιάζει από το διατροφικό σου πλάνο.

4. Δεν υπολογίζεις τις θερμίδες των ποτών και των ροφημάτων
Δεν πρέπει να προσέχεις μόνο το τι τρως αλλά και τι πίνεις, αφού τόσο το αλκοόλ όσο και διάφορα ροφήματα, σε γεμίζουν θερμίδες. Ειδικά το αλκοόλ είναι πολύ πλούσιο σε «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες χωρίς καμία διατροφική αξία, γι’ αυτό στις εξόδους σου περιορίσου σε ένα ποτήρι κρασί. Τέλος, καλό είναι να θυμάσαι ότι οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε ζάχαρη. Οι φυσικοί χυμοί δεν είναι απαγορευτικοί, αλλά είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα ή δύο ολόκληρα φρούτα.

5. Δεν ασκείσαι
Η διατροφή μόνο δεν είναι αρκετή για ένα όμορφο και υγιές σώμα. Με την άσκηση, όχι μόνο θα κάψεις επιπλέον θερμίδες, αλλά θα αυξήσεις τον μεταβολισμό και θα βελτιώσεις την υγεία σου. Με την αερόβια γυμναστική (τρέξιμο, ποδήλατο κλπ) θα κάψεις πολλές θερμίδες και λίπος, ενώ με τη δυναμική προπόνηση (πχ βάρη) θα τονώσεις το μυϊκό σου σύστημα και θα αυξήσεις το μεταβολισμό σου. Βάλε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

6. Ακολουθείς δίαιτες -αστραπή
Οι δίαιτες που υπόσχονται θαύματα σε λίγες μόνο μέρες είναι πρώτον επικίνδυνες και δεύτερον μη αποτελεσματικές. Τα κιλά που μπορεί να χάσεις προέρχονται ως επί το πλείστον από απώλεια υγρών και το σίγουρο είναι πως θα κάνουν και πάλι πολύ γρήγορα την εμφάνισή τους. Επιπλέον, οι δίαιτες αυτές ρίχνουν τον μεταβολισμό, δημιουργούν διατροφικά απωθημένα και κάνουν κακό στην υγεία αφού δεν παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα για τη λειτουργία του θρεπτικά συστατικά.

7. Παραλείπεις γεύματα
Μπορεί η ιδέα τού να μειώσεις τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων παραλείποντας γεύματα, να ακούγεται δελεαστική, όμως στην πραγματικότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές παγίδες. Όταν ο οργανισμός σου παραμένει πολύ ώρα νηστικός, ρίχνει τις ενεργειακές του ανάγκες ώστε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Αυτό οδηγεί σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού, αλλά και σε υπερκατανάλωση θερμίδων στο επόμενο γεύμα. Προσπάθησε να τρως ελαφρά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
Αύξησε τώρα το μεταβολισμό σου
O μεταβολισμός σου αποτελεί το 45-75% της συνολικής ποσότητας θερμίδων που καις μέσα στην ημέρα και εξαρτάται από παράγοντες όπως φύλο, ηλικία και γονίδια. Τι πρέπει να κάνεις για να τον αυξήσεις:

1. Κατανάλωνε μικρά και τακτικά γεύματα
2. Αύξησε τη μυϊκή σου μάζα, καθώς οι μύες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το λίπος, άρα άνθρωποι με περισσότερους μύες έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

3. Βάλε στην καθημερινότητά σου σύντομες, αλλά έντονες προπονήσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης, ο μεταβολισμός διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα για περίπου 24 ώρες (after burn effect).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκλημα στην Κύπρο: Η 36χρονη έσφαζε τον 7χρονο αγγελούδι και εκείνο φώναζε μητέρα!


Τι πρέπει να ξέρεις:
-Η υπερκατανάλωση τροφής αυξάνει το βασικό μεταβολισμό κατά 5-10%, ενώ αντίστροφα ο υποσιτισμός τον μειώνει. Αυτό κάνει προφανή την αναποτελεσματικότητα των πολύ χαμηλών σε θερμίδες διατροφικών πλάνων.
-Η ενέργεια που καταναλώνεται για την πέψη είναι περίπου το 10-30% του μεταβολισμού, διαφέρει ανάλογα με την τροφή και είναι μεγαλύτερη μετά από κατανάλωση πρωτεϊνών. Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες, είναι τροφές που απαιτούν το κάψιμο περισσότερων θερμίδων για την πέψη και αφομοίωσή τους, από το ποσό των θερμίδων που αποδίδουν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share