Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μήπως πετάς χωρίς λόγο το καλύτερο μέρος του αυγού; - Διατροφολόγος αποκαλύπτει!

Τσάμπα οι θυσίες!

20 Απριλίου 2018 13:00
Μήπως πετάς χωρίς λόγο το καλύτερο μέρος του αυγού; - Διατροφολόγος αποκαλύπτει!

Πόσες φορές έχεις δει το νεροχύτη σου να αποκτά πορτοκαλί χρώμα επειδή πετάς τους κρόκους των αυγών που χρησιμοποιείς; Ομελέτα μόνο με ασπράδια, pancakes μόνο με ασπράδια και όλα αυτά όχι για λόγους γεύσης, αλλά στο όνομα της «αγίας υγιεινής διατροφής». Τελικά, είναι όντως απαραίτητο να πετάμε το καλύτερο μέρος του αυγού αν θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες του healthy eating;

Αν έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία του clean eating (ή ξέρεις ανθρώπους που το έχουν κάνει), σίγουρα έχεις χωρίσει ένα αυγό στα δύο προκειμένου να το φας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπαραγμός για τον ξαφνικό θάνατο της 23χρονης Εύας! Ο ξαφνικός πόνος στην κοιλιά που...

Με τη λογική του να αποφύγεις τα λιπαρά που σου δίνει ο κρόκος, σε πολλές διατροφές συστήνεται η κατανάλωση των αυγών σε αυτή τη ελλιπή μορφή. Τρώγοντας δηλαδή μόνο τα ασπράδια.

Η διατροφολόγος Jo Hollington από τη Μ.Βρετανία ανέβασε, πρόσφατα, στο λογαριασμό της στο Instagram μια πολύ κατατοπιστική φωτογραφία σχετικά με την θρεπτική αξία του κάθε μέρους του αυγού.


Όπως βλέπεις τα ασπράδια περιέχουν μια τίμια ποσότητα πρωτεΐνης, ελάχιστους υδατάνθρακες, μηδέν λιπαρά και κάλιο.

Οι κρόκοι από την άλλη είναι το κομμάτι του αυγού που συγκεντρώνει τα λιπαρά και τη χοληστερίνη (οι δύο λόγοι για τους οποίους αποφεύγονται). Την ίδια στιγμή όμως περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β12 και φυλλικό οξύ), βιταμίνη D, ασβέστιο, λιπαρά Ω-3 και σίδηρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπαραγμός για τον ξαφνικό θάνατο της 23χρονης Εύας! Ο ξαφνικός πόνος στην κοιλιά που...

Ποιο είναι πιο υγιεινό; Και τα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου. Αν σε ενδιαφέρει η πρωτεΐνη λόγω έντονης άσκησης, τότε ναι, μπορείς να τρως μόνο τα ασπράδια. Αν το πρόβλημά σου είναι η χοληστερίνη να σου πούμε ότι ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 211 mg όταν η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα είναι 300 mg. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρως ένα αυγό την ημέρα (ή δύο, αλλά όχι κάθε μέρα) και να είσαι προσεκτική με τις ποσότητες τυριού, κρέατος και γαλακτοκομικών που καταναλώνεις ώστε να μην ξεφεύγεις με τα mg χοληστερίνης.

Η επιλογή είναι δική σου.

Πηγή: ladylike.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share