Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η επιστήμη μίλησε: Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμάσαι σε ένα κρύο δωμάτιο

20 Μαρτίου 2018 12:40
Η επιστήμη μίλησε: Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμάσαι σε ένα κρύο δωμάτιο

Ότι το κρύο είναι πιο ευεργετικό από τη ζέστη το γνωρίζαμε. Αυτό που δε φανταζόμασταν είναι ότι χαρίζει και πιο ποιοτικό ύπνο.

Είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν το κρύο από τη ζέστη; Ή που το καλοκαίρι λατρεύουν να κοιμούνται με το air-condition στο φουλ; Ή που ακόμα και το φθινόπωρο, τους αρέσει να κοιμούνται με κρύο και χοντρό πάπλωμα; Τότε σας έχουμε τέλεια νέα

Σύμφωνα με άρθρο του Dr. Christopher Winter, Διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Charlottesville, η θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο όταν πηγαίνετε για να κοιμηθείτε σε αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Το άγνωστο παρελθόν της "Iron Barbie" και του Σώζων! Το "παρατράγουδο" και το άγνωστο δράμα!

Αν και αυτό είναι το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν, ο Winter υποστηρίζει ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται από 15 έως 19 βαθμούς. Παγώσατε;

Περιμένετε να ακούσετε και τα υπόλοιπα

Αυτοί είναι οι βαθμοί που εξασφαλίζουν έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Όπως υποστηρίζει μάλιστα, ο λόγος που οι άνθρωποι στριφογυρίζουν όλη νύχτα και δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο είναι επειδή κοιμούνται σε δωμάτια όπου η θερμοκρασία είναι πάνω από 23 βαθμούς (δηλαδή αρκετά ζεστά για ύπνο) ή κάτω από 12 (υπερβολικά κρύα).

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία συγκεκριμένα από 15 έως 19 βαθμούς; Ας δούμε λίγο πως λειτουργεί η θερμοκρασία του σώματός μας. Αρχικά, δεν παραμένει σταθερή όλη μέρα, άλλοτε κορυφώνεται και άλλοτε πέφτει. Αν μετρούσαμε τους βαθμούς με ένα θερμόμετρο, θα βλέπαμε ότι αργά το απόγευμααποκτάμε τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ενώ την πιο χαμηλή την έχουμε γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Πως σχετίζεται αυτό με τον ύπνο;

Δεδομένου ότι ο ύπνος, συνήθως, ξεκινά με το που πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας, ένα κρύο δωμάτιο θα υποβοηθούσε στο να μας πάρει ο ύπνος πιο γρήγορα και να φτάσουμε πιο σύντομα και στα πιο βαθιά στάδια.

Τα οφέλη του να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο με χαμηλή θερμοκρασία δε σταματούν εδώ όμως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Τι είδαμε χτες! O ανατρεπτικός αγώνας Ελλάδα - Τουρκία, τα καυτά φιλιά των Μαχητών και η αδιόρθωτη Σπυροπούλου! (videos)

1. Σας κρατάει νέα
Μόλις κοιμηθούμε, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει και έτσι απελευθερώνεται μελατονίνη, η οποία είναι μια από τις ορμόνες που επιβραδύνουν τη γήρανσης του σώματος και προκαλεί μια ελαφριά ψύξη στο σώμα. Ο ύπνος σε ένα δωμάτιο θερμότερο από 21 βαθμούς εμποδίζει την απελευθέρωση της μελατονίνης από το σώμα σας.

2. Σας βοηθά να χάσετε βάρος
Σύμφωνα με την Dr. Natasha Turner, υποστηρίζει ότι καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος σας, η κορτιζόλη, δηλαδή η ορμόνη του στρες μειώνεται. Όταν δεν κοιμάστε καλά ή αρκετά, είναι πιθανότερο να ξυπνήσετε με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή άγχους, και κατ' επέκταση να ζητήσετε κάτι γλυκό και θερμιδούχο για να καταπραύνετε το συναίσθημα.

3. Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε κάποια μεταβολική πάθηση
Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς, προλαμβάνει από ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όχι μόνο έκαψαν περισσότερες θερμίδες όταν ήταν ξύπνιοι, αλλά επίσης σχεδόν διπλασίασαν την ποσότητα καφέ λίπους ή το καλό λίπος που επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει λιγότερες θερμίδες.

Χρειάζεστε κι άλλους λόγους για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας στους 18 βαθμούς;

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share