Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της δημιουργικότητας; To αποτέλεσμα μιας νέας έρευνας δεν είναι αυτό που φανταζόσουν

6 Φεβρουαρίου 2018 14:36
Ποιο είναι τελικά το μυστικό της δημιουργικότητας; To αποτέλεσμα μιας νέας έρευνας δεν είναι αυτό που φανταζόσουν

Για να ξυπνήσουμε τη δημιουργικότητά μας, υιοθετούμε διάφορες συνήθειες: κρατάμε ημερολόγιο, βλέπουμε ταινίες που μας εμπνέουν, διαβάζουμε βιβλία και τα συζητάμε με τους φίλους μας.

Κι ενώ αγαπάμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω, συνήθως η πραγματική έμπνευση μας χτυπά την πόρτα τη στιγμή που δεν το περιμένουμε: όταν κάνουμε μπάνιο, όταν ετοιμαζόμαστε για ύπνο ή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί.

Όχι, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός!Στο πλαίσιο μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2014, οι νευροεπιστήμονες Marcus Raichle, Brenda Milner και John O'Keefe ανακάλυψαν μια ομάδα από δίκτυα κυττάρων του εγκεφάλου, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα και όταν "δε σκεφτόμαστε τίποτα". "Το μυαλό μας όταν χαλαρώνουμε, εξακολουθεί να δουλεύει το ίδιο σκληράόπως όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε μία δραστηριότητα", εξηγούν και μάλιστα ονομάζουν αυτή τη λειτουργία ως "λειτουργία αυτόματου πιλότου".

"Όταν το μυαλό μας δεν είναι συγκεντρωμένο σε μία δραστηριότητα, περνάει στον 'αυτόματο πιλότο'. Λούζεις τα μαλλιά σου και πλένεις τα δόντια σου ενστικτωδώς, γιατί το έχεις κάνει τόσο πολλές φορές στο παρελθόν", γράφει το The Cut που ανέσυρε την έρευνα. Ο Raichle και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τμήματα του εγκεφάλου που είναι ακόμη πιο ενεργά όταν λειτουργούμε σε αυτόματο πιλότο.

Ο "αυτόματος πιλότος" μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε πιο "εσωτερικά" και να έχουμε πρόσβαση στην επεισοδιακή μνήμη (το κομμάτι της μνήμης που αποθηκεύει τις προσωπικές εμπειρίες). Έτσι ερχόμαστε σε επαφή με τις αναμνήσεις μας και τις εμπειρίες από το παρελθόν, και άρα είναι πιθανότερο να εμπνευστούμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σελήνη στον Σκορπιό: Αστρολογικές προβλέψεις από την Άση Μπήλιου! Ποια ζώδια θα επηρεαστούν;

Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειάζεσαι έμπνευση, μην πιέζεις τον εαυτό σου. Πήγαινε μια βόλτα, άφησε 1-2 μέρες να περάσουν και άσε τη σκέψη σου ελεύθερη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share