Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

6+1 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την χειμωνιάτικη κατάθλιψη

6 Φεβρουαρίου 2018 14:25
6+1 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την χειμωνιάτικη κατάθλιψη

Αν αυτή την εποχή παρατηρείς αλλαγή στη διάθεσή σου και νιώθεις πιο κουρασμένη από ποτέ, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημάδι χειμωνιάτικης κατάθλιψης γνωστή και ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίδραση που έχει ο οργανισμός σου απέναντι στης μικρότερης διάρκειας ημέρες αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μερικά συμπτώματα της χειμερινής κατάθλιψης περιλαμβάνουν αίσθημα κούρασης, δυσκολία στη συγκέντρωση, έντονη διάθεση για περισσότερο ύπνο, απάθεια και κακή διάθεση. Όσο, λοιπόν, η καλή σου διάθεση εξασθενεί και περιμένεις με ανυπομονησία τον ερχομό της άνοιξης, συγκεντρώσαμε τους καλύτερους τρόπους για να την αντιμετωπίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 παράξενα πράγματα που κάνουν οι γυναίκες και "ανάβουν" όλους τους άνδρες! Το 13ο τους απογειώνει όλους

Σκέψου θετικά
Ο χειμώνας δεν κρατάει για πάντα! Το να αναπολείς τις ζεστές ημέρες της άνοιξης αλλά και το να οργανώνεις σχέδια -όπως καλοκαιρινές διακοπές- μπορούν να σου φτιάξουν αμέσως τη διάθεση.

Ξύπνα νωρίς


Ένα από τα πλεονεκτήματα του να ξυπνάς νωρίς είναι ότι επωφελείσαι από τις πρώτες πρωινές ακτίνες του ήλιου οι οποίες σύμφωνα με την επιστήμη συμβάλλουν στην καλή πνευματική υγεία και διαύγεια. Αντιθέτως οι υπερβολικές ώρες ύπνου αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης περισσότερο από το κανονικό με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι θλιμμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες συνιστούν πρωινό ξύπνημα ανάμεσα στις 6 με 8 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor διαρροή: Η ώρα της ασυλίας! Η μεγάλη μάχη και η νικήτρια ομάδα! Τρεις νέοι υποψήφιοι προς αποχώρηση με μια μεγάλη "βόμβα"!

Μην ξεχνάς να γυμνάζεσαι
Το aerobic έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αύξηση της σεροτονίνης και τη μείωση του άγχους. Ειδικότερα, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο σε συνδυασμό με την έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη όχι μόνο στην ψυχική σου υγείααλλά και στη σωματική.

Φάε περισσότερο popcorn
Το αγαπημένο μας σνακ μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα! Από την άλλη πλευρά τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να σου προκαλούν σωματική κούραση και ημικρανίες.

Αντικατέστησε το κρέας με το ψάρι
Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D έχουν λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από την εποχιακή κατάθλιψη. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών η έκθεσή μας στον ήλιο είναι περιορισμένη το ψάρι αποτελεί την καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα τροφές όπως μανιτάρια,κρόκος αυγού, σολομό ή σαρδέλες.

Φόρεσε χρωματιστά ρούχα


Ή βάψε ένα τοίχο του σπιτιού σου σε ένα ζωηρό χρώμα που σου φτιάχνει τη διάθεση.

Βγες έξω!
Όσο και να απολαμβάνεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου αγκαλιά με ένα βιβλίο, μία βόλτα με τις φίλες σου στο αγαπημένο σας στέκι θα αποτελεί το καλύτερο γιατρικό για να αντιμετωπίσεις την χειμωνιάτικη κατάθλιψη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share