Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να ζυγίζεσε κάθε μέρα!

2 Φεβρουαρίου 2018 10:29
Γιατί δεν πρέπει να ζυγίζεσε κάθε μέρα!

Νέα μελέτη βρήκε πως μπορεί το καθημερινό ζύγισμα να κρατά μακριά τα κιλά, σε κάποιες περιπτώσεις όμως βλάπτει τη διανοητική μας υγεία. Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Obesity υποδεικνύει πως το καθημερινό ζύγισμα θα μπορούσε να μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στο να πάρουμε πίσω τα κιλά που χάσαμε κάνοντας δίαιτα. Όπως επισημαίνει η Kathryn Ross, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει βάρος κάνοντας δίαιτα, μέσα σε ένα χρόνο έχουν πάρει περίπου το ένα τρίτο με τα μισά από τα κιλά αυτά.

Ο λόγος; Η Ross πιστεύει πως αφού φτάσουμε το στόχο μας, είναι εύκολο να ξαναπάρουμε τα κιλά επειδή νιώθουμε ικανοποιημένοι από την πρόοδό μας – σταματά έτσι η "εγρήγορση” και επιστρέφουμε στις ανθυγιεινές μας διατροφικές συνήθειες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η Ross ζήτησε από 75 ενήλικες να ζυγίζονται σε "έξυπνες” ζυγαριές κάθε μέρα για τρεις μήνες. Μετά από το διάστημα αυτό μπορούσαν να ζυγίζονται όπως και όποτε ήθελαν, χωρίς καμία επιπλέον παρέμβαση. Το αποτέλεσμα; Εκείνοι που έχασαν βάρος -και δεν ξαναπήραν τα κιλά- ήταν εκείνοι που συνέχισαν να ζυγίζονται καθημερινά. Παρότι όμως η μελέτη αποδεικνύει το ζητούμενό της, δεν είναι όλοι βέβαιοι πως το καθημερινό ζύγισμα είναι μια υγιεινή πρακτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 02 Φεβρουρίου;

Η διαιτολόγος και φυσιολόγος άσκησης Rebecca Scritchfield, RDN, EP-C, που έχει γράψει επίσης το βιβλίο Body Kindness, πιστεύει πως το καθημερινό ζύγισμα δεν είναι μια υγιεινή προσέγγιση για το αδυνάτισμα. "Το ζύγισμα είναι απλά μια μέτρηση της δύναμης της βαρύτητας και δεν μας δίνει μια πραγματική εικόνα της υγείας μας. Ο αριθμός αυτός μπορεί εύκολα να παρουσιάζει διακυμάνσεις δύο κιλών ή και περισσότερων από μέρα σε μέρα, ανάλογα με τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού και τη λειτουργία του εντέρου". Η Scritchfield προσθέτει πως η κοινωνία μας λέει ότι ένας χαμηλότερος αριθμός στη ζυγαριά σημαίνει με κάποιον τρόπο ότι είμαστε καλύτεροι, πιο σέξι ή πιο υγιής, όταν στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. "Όταν παλεύουμε να επιτύχουμε ή να διατηρήσουμε ένα βάρος που είναι χαμηλότερο από τη φυσιολογική μας γκάμα κιλών καταλήγουμε να γεμίζει το κεφάλι μας με αρνητικές σκέψεις για το βάρος μας, σκεφτόμαστε συνεχώς το φαγητό και όταν γυμναζόμαστε το εκλαμβάνουμε ως τιμωρία. Καμία από αυτές τις συμπεριφορές δεν μπορεί να μας κινητοποιήσει για μια αλλαγή θετική και διαρκείας”.

Ποια είναι η δική της πρόταση για ένα υγιές βάρος – και νου; "Μη θέτετε ως στόχο ένα συγκεκριμένο βάρος. Αντίθετα, προσπαθήστε να υιοθετήσετε θετικές συνήθειες που θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Ο καλός ύπνος, για παράδειγμα, θα διατηρεί ισορροπημένες τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό και θα σας δώσει ενέργεια για φυσική δραστηριότητα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στο Μεσολόγγι: Σοκάρουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων!

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να ζυγίζεστε καθημερινά, κάντε το. Αν νιώθετε αποθαρρυμένοι κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά, μη ζυγίζεστε τόσο συχνά. Αντίθετα, προσπαθήστε να τρώτε πιο υγιεινά, να γυμνάζεστε τακτικά και κυρίως να φέρεστε καλά στον εαυτό σας – αυτές είναι οι πιο υγιεινές και καλές συνήθειες που αξίζει να έχετε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share