Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό…

27 Ιανουαρίου 2018 11:51
Αν η γλώσσα σας είναι έτσι, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό…

Η γλώσσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος. Χάρη σε αυτήν, μπορούμε να μιλάμε, να γευόμαστε και να μαθαίνουμε ακόμη και για την υγεία του υπόλοιπου σώματος μας. Ναι, σωστά διαβάσατε, η γλώσσα σας μπορεί να σας πει αν κάτι δεν πάει καλά. Δείτε παρακάτω έναν οδηγό για το τι μπορεί να προσπαθεί να σας πει η γλώσσα σας.

Ροζ και απαλή γλώσσα
Σε γενικές γραμμές, έτσι είναι μια υγιής γλώσσα: ροζ και απαλή. Τα μικροσκοπικά εξογκώματα που υπάρχουν πάνω στη γλώσσα και της δίνουν την χαρακτηριστική της υφή ονομάζονται θηλές και είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της γεύσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φως στο Τούνελ: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου «Εδώ τον δολοφόνησαν και τον έθαψαν…»


Γλώσσα σαν χάρτης
Μια γλώσσα με τέτοια σημάδια ονομάζεται lingua geographica. Παρά το βαρύγδουπο όνομα, στην πραγματικότητα αυτά τα σημάδια δεν είναι βλαβερά. xorisorianews.gr Μπορεί απλά να έχετε αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένα φαγητά, τύπους οδοντόκρεμας ή μπαχαρικά. Αυτού του είδους η γλώσσα μεταφέρεται με τα γονίδια και δεν θεωρείται ασθένεια.

Άσπρες γραμμές στη γλώσσα
O “επίπεδος λειχήνας του στόματος” είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του στόματος. Μπορεί να προκαλέσει απίστευτα ενοχλητική φαγούρα και αυξημένη ευαισθησία, αλλά μπορεί και να μην παρουσιάσει συμπτώματα. Δεν έχει θεραπεία, συχνά φεύγει μόνος του αν αποφεύγετε το αλκοόλ και το τσιγάρο.
Με κίτρινη επίστρωση
Το παχύ, κίτρινο στρώμα πάνω στη γλώσσα σας είναι συνήθως σημάδι μυκητιακής λοίμωξης. Μπορεί να
εμφανιστεί αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο και εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους.
Επίσης, εμφανίζεται και σε άτομα που φοράνε σιδεράκια. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να δείτε ποιες είναι οι πιθανές λύσεις γι’αυτό το πρόβλημα.
Πληγές ή φουσκάλες στη γλώσσα
Οι πληγές συχνά σημαίνουν απλά ότι κάψατε ή δαγκώσατε την γλώσσα σας. Μερικές φορές πρόκειται για έλκη που περνάνε γρήγορα. Αν μείνουν για πάνω από δύο εβδομάδες, θα πρέπει σίγουρα να τα ελέγξετε, γιατί μπορεί να είναι σημάδι για καρκίνο.

Άσπρη επίστρωση
Η άσπρη επίστρωση στην γλώσσα σας είναι συχνά σημάδι κακής υγιεινής του σώματος ή/και μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Κανονικά, ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών, ένα καθάρισμα της γλώσσας και πολύ νερό θα βοηθήσουν το πρόβλημα να εξαφανιστεί. Φαίνεται αηδιαστικό, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Σχισμές στη γλώσσα
Αυτές οι σχισμές εμφανίζονται συχνά με την ηλικία, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν ταυτόχρονα παρατηρήσετε και πρήξιμο της γλώσσας, πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό σας, γιατί μπορεί να είναι σημάδι του συνδρόμου Melkersson-Rosenthal.

Κυματιστές εσοχές
Αυτές οι εσοχές εμφανίζονται συχνά στις γλώσσες των παιδιών, αν το στόμα τους μεγαλώνει γρήγορα. Στους ενήλικες, ωστόσο, μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Κόκκινη και παχουλή
Αν η γλώσσα σας φαίνεται ιδιαίτερα κόκκινη και “παχουλή”, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε αν παίρνετε αρκετές βιταμίνες. Σύμφωνα με μια μελέτη στην κλινική Cleveland του Ohio, αυτός ο τύπος γλώσσας μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος. Και τα δύο μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο.


Μαύρη επίστρωση
Ακόμα και αν φαίνεται θανατηφόρο, αυτό το μαύρο στρώμα έχει εξήγηση. Είναι συνήθως αποτέλεσμα συγκεκριμένων βακτηρίων λόγω κακής στοματικής υγιεινής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή μετά από τη λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών. Αν πλένετε τα δόντια σας καλά και προσέχετε την υγιεινή του στόματος σας, τα συμπτώματα θα περάσουν.


Είναι απίστευτο το πόσα μπορούν να συμβούν στη γλώσσα μας. Είναι καλό, όμως, που ξέρουμε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας

Πηγή: xorisoria.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share