Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τροφές κατά της αϋπνίας!

26 Ιανουαρίου 2018 20:34
Τροφές κατά της αϋπνίας!

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια; Έχετε υπερένταση; Δέκα τρόφιμα εγγυώνται ηρεμία, χαλάρωση και βαθύ ύπνο.

Οι Faithless την έκαναν τραγούδι με τεράστια επιτυχία. Η αϋπνία (insomnia) όμως κάθε άλλο παρά να χορεύουμε μας κάνει. Αντιθέτως, προκαλεί νεύρα, προβλήματα υγείας και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Πώς την αντιμετωπίζουμε με φυσικό τρόπο; Μέσα από τρόφιμα τα οποία βοηθούν το σώμα μας να «καλμάρεi» και αυξάνουν την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών ύπνου. Ποια είναι αυτά;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Βαλαβάνη - Βασάλος: Και το ξεπούλημα της σχέσης συνεχίζεται! Οι νέες δηλώσεις για τον μεγάλο έρωτά τους! (Video)

Προϊόντα ολικής άλεσης

Το ψωμί, η βρώμη και τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν τους λεγόμενους «σύνθετους» υδατάνθρακες οι οποίοι βοηθούν στην αύξηση παραγωγής σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι… υπεύθυνος για τη χαλάρωση των νεύρων, της ηρεμίας του εγκεφάλου και της ξεκούρασης του σώματος. Αφού έχετε καταναλώσει τους υδατάνθρακες αυτούς και ξαπλώσετε, το σκοτάδι βοηθά στην μετατροπή της σεροτονίνης σε μελατονίνη, η οποία με τη σειρά της εγγυάται όνειρα γλυκά.

Κόκκινο κρέας

Πιθανώς να έχετε ακούσει το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Πρόκειται για μια περίεργη πάθηση που χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου και συνδέεται με την μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων των ποδιών. Ένα από τα αίτια για την εμφάνισή του είναι η αναιμία που προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα. Η λύση; Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το άπαχο κόκκινο κρέας. Καταναλώστε το καλύτερα το μεσημέρι, μιας και το βράδυ οι πρωτεΐνες του ίσως σας προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο.

Γαλοπούλα

Περιέχει γενναίες ποσότητες τρυπτοφάνης – ένα αμινοξύ που παράγει σεροτονίνη – και είναι ιδανική επιλογή για… άυπνους.

Χαμομήλι

Το… ταπεινό χαμομηλάκι, αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, βοηθά σημαντικά στο να χαλαρώσουμε μετά από μια έντονη ημέρα δρώντας σαν φυσικό ηρεμιστικό.

Μέλι

Ακόμα ένα τρόφιμο πλούσιο σε τρυπτοφάνη, το οποίο συνδυάζεται ιδανικά με μια κούπα ζεστό χαμομήλι ή γάλα πριν τον ύπνο και εγγυάται… ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Όσπρια

Επιλογές όπως τα φασολάκια και τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθά στην χαλάρωση των μυών και του νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα; Περισσότερη… νύστα και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Φυλλώδη λαχανικά

Μαγνησίου…συνέχεια στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία κατά περιπτώσεις περιέχουν γενναίες ποσότητες μαγνησίου. Επιλογές όπως το σπανάκι, το λάχανο (λευκό ή μωβ), το κατσαρό μαρούλι, τα ραδίκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν ιδανικές επιλογές που μπορείτε να εντάξετε στο βραδινό σας.

Γάλα

Το «μαμαδίσιο» γιατροσόφι για ήρεμο ύπνο κάνει όντως δουλειά. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όντας πλούσια σε ασβέστιο, προκαλούν αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο βοηθώντας έτσι στο να κοιμηθούμε ήρεμα. Αν έχετε δυσανεξί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρισμός βόμβα στην showbiz! Πασίγνωστη εγκυμονούσα χώρισε τον αγαπημένο της λόγω τρίτου προσώπου!

Μπανάνες
Κάτι ξέρουν τα Minions και τις αγαπούν. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να τις αναμείξετε με ένα ποτήρι γάλα στο μπλέντερ: η ιδανική συνταγή κατά της αϋπνίας.

Τόνος
Εξίσου πλούσιος σε βιταμίνη Β6, ο τόνος είναι επίσης νοστιμότατος και μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό γεύμα για το βράδυ, είτε σε μορφή τονοσαλάτας, είτε στην κατσαρόλα, είτε ψητός.

Πηγή:in2life

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share