Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μήπως να αλλαξετε συνήθειες; - Οι τροφές που είναι υπεύθυνες για το ενοχλητικό φούσκωμα

20 Νοεμβρίου 2017 12:00
Μήπως να αλλαξετε συνήθειες; - Οι τροφές που είναι υπεύθυνες για το ενοχλητικό φούσκωμα

Μετά από ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, με βόλτες, γεύματα, ταινίες, σνακ και πλουσιοπάροχα δείπνα..είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε φουσκωμένες.

Και δεν είναι απαραίτητο να συμβεί την ίδια μέρα. Συνήθως νιώθετε την κοιλιά σας φουσκωμένη, την επόμενη. Γι αυτό το πολύ ενοχλητικό πρόβλημα, δεν φταίνε πάντα τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα. Σύμφωνα με έρευνα του International Journal of Clinical Practice, αποδεικνύεται ότι οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι τα FODMAPs.

Το ακρωνύμιο σημαίνει στα αγγλικά: ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραλύει αύριο, Τρίτη η Αθήνα: Απεργία σε ΜΜΜ! Διαβάστε αναλυτικά

Αυτοί οι υδατάνθρακες δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο, οπότε υπάρχει ζύμωση από βακτήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα, εξηγεί η Julia Greer, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί αέρια, τα οποία οδηγούν σε συμπτώματα όπως το φούσκωμα.

Για γρήγορη ανακούφιση, η καθηγήτρια Greer συνιστά να κάθεστε μπρούμυτα, να γυμνάζεστε και να πίνετε νερό για να βοηθήσετε τις φυσαλίδες των αερίων να μετακινηθούν. Αλλά αν έχετε συχνά αυτό το υπερβολικό συναίσθημα, ο Lin Chang, ένας άλλος καθηγητής του UCLA, προτείνει την τήρηση ενός ημερήσιου ημερολογίου γευμάτων, φουσκώματος και συνηθειών του εντέρου. Είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα παρακάτω 7 τρόφιμα είναι οι συνήθεις παραβάτες.

1. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι εξαιρετική τροφή, αλλά κάποια είδη, μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποικίλα επίπεδα λακτόζης, η οποία ζυμώνεται στο σώμα σας και δημιουργεί φυσαλίδες αερίων και φούσκωμα, λέει η Δρ.Greer. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα γιαούρτια είναι εκτός ορίων. Το απλό ελληνικό γιαούρτι, το οποίο συνήθως έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης και άφθονες πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

2. Ορισμένα λαχανικά
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν όλα έναν τύπο υδατανθράκων που ονομάζεται ραφινόζη. Επειδή δεν παράγουμε το ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει την ραφινόζη, αυτή περνάει μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να έχει διασπαστεί. Και όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο παχύ έντερο, χωρίς πρώτα να διασπαστούν, ζυμώνονται από βακτηρίδια. Το αποτέλεσμα; Συσσώρευση αερίων στο παχύ έντερο, που προκαλεί φούσκωμα και ιδιαίτερα δύσοσμα αέρια και μετεωρισμό, εξηγεί η Gerer. Για να μην τα βγάλετε από τη διατροφή σας, δοκιμάστε να τα ψήσετε.

3. Φασόλια
Το ανθεκτικό άμυλο που βρίσκεται στο εξωτερικό κέλυφος των φασολιών είναι ένας τύπος μη αφομοιώσιμων ινών. Για να μειώσουμε το φούσκωμα που προκαλείται από τα φασόλια, η Δρ. Greer συνιστά να τα αφήνετε σε νερό όλη τη νύχτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα "λευκά" ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία! Το "έστρωσε" σε Καστοριά και Γρεβενά! Μαγευτικές εικόνες (photos)

4. Κρεμμύδια
Ενας υδατάνθρακας που βρίσκεται στα κρεμμύδια, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. «Τα τρόφιμα όπως τα πράσα, τα ασκαλώνια και τα κρεμμύδια απορροφώνται ελάχιστα και αυξάνουν την περιεκτικότητα νερού στο έντερο», λέει ο Δρ Chang. Το αποτέλεσμα; Παραγωγή αερίων και φούσκωμα.

5. Καρπούζι
Αυτό το φυσικό γλυκό φρούτο έχει πολύ υψηλό επίπεδο φρουκτόζης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Greer, περίπου το 30 έως 40% των ανθρώπων δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως τη φρουκτόζη, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα, αέρια και μερικές φορές διάρροια.

6. Τεχνητά γλυκαντικά
Η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη και γλυκαντικά που απαντώνται συχνά σε τσίχλες, απορροφώνται πολύ αργά στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, προκαλούν αέρια, φούσκωμα, κράμπες και μερικές φορές διάρροια.

7. Σπόροι
Το σιτάρι και η σίκαλη βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο λόγω της μη αφομοιώσιμης φρουκτάνης τους. Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση αυτών των κόκκων (και άλλων) προκαλεί ανοσολογική αντίδραση, καταστρέφοντας το στρώμα του λεπτού εντέρου, καταλήγει η Δρ. Greer.

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share