Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Αλλαγή ώρας: Πως επηρεάζει την υγεία μας;

29 Οκτωβρίου 2017 10:28
Αλλαγή ώρας: Πως επηρεάζει την υγεία μας;

Τα ξημερώματα της Κυριακής όλοι οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μια ώρα μπροστά, μεγαλώνοντας την ημέρα μας, αλλά στερώντας μας μία ώρα ύπνου!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής όχι μόνο στον ύπνο μας αλλά και κατ’ επέκταση στην υγεία μας – είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σύγχυση που νιώθουμε όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

«Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού μπορούν και προσαρμόζουν το βιολογικό τους ρολόι γρήγορα και μέσα σε δύο ημέρες ο οργανισμός τους έχει ήδη δεχτεί το νέο ωράριο» εξηγεί ο Dr. Xiaoyong Yang, βοηθός καθηγητή Συγκριτικής Ιατρικής και Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρυχειμωνιά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες!

«Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή καρδιακές παθήσεις, οι οποίοι με αυτή τη μεταβολή αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας ή καρδιακής προσβολής» συμπληρώνει ο ειδικός.

«Επικίνδυνη» η αλλαγή της ώρας;

Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep and Biological Rhythms, έδειξε ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσοχή: Κλειστά πολλά σχολεία της χώρας αύριο, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου! Δείτε ποια

Στο ίδιο μοτίβο, μια άλλη μελέτη Σουηδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Ανεξάρτητα όμως από την αλλαγή της ώρας, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο από το φυσιολογικό (το οποίο υπολογίζεται στις 7-8 ώρες) και όπως είναι γνωστό η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κ.ο.κ.

Κοιμηθείτε βαθιά

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικές ώρες για τον Γιάννη Πλούταρχο!

-Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.

– Ορίστε μια ώρα και ακολουθήστε την πιστά καθημερινά.

-Μην αφήνετε το φως ανοιχτό.

-Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Πηγή: healthreport.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share