Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τρίξιμο στις αρθρώσεις: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

14 Οκτωβρίου 2017 15:44
Τρίξιμο στις αρθρώσεις: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Σίγουρα έχετε μπει στον πειρασμό να «σπάσετε» τα δάχτυλά σας για να ακούσετε το χαρακτηριστικό «κρακ».

Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο ήχος ακούγεται χωρίς να το επιδιώξετε και μάλιστα από αρθρώσεις που δεν το περιμένετε;

Δείτε κάποια στοιχεία που αφορούν τους ήχους των αρθρώσεων για να ξέρετε πότε πρέπει να λάβετε μέτρα:

- Αν ο ήχος δεν συνοδεύεται από πόνο, δεν προκαλεί ανησυχίες. Αν όμως αισθάνεστε και πόνο, τότε καλύτερα να το συζητήσετε με ορθοπεδικό.

- Αν ακούσετε «κρακ» στον ώμο και είστε κάτω από 35 ετών, ίσως ο ήχος δείχνει αστάθεια στην άρθρωση και θέλει φροντίδα - συνήθως φυσικοθεραπεία. Αν είστε άνω των 35, ίσως η περιοχή παρουσιάζει φλεγμονή -κάτι πιο πιθανό μετά τα 45. Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία, αλλά μετά ίσως χρειάζονται αντιφλεγμονώδη ή και επέμβαση. Στους άνω των 60, σημαίνει συνήθως αρθρίτιδα.

  • Αν ακούτε το «κρακ» σε μια άρθρωση που χρησιμοποιείτε πολύ συχνά και πονάτε (π.χ. οι τενίστες στον ώμο), τότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό, γιατί ίσως χρειάζεται και επέμβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρισμός – βόμβα στην ελληνική showbiz! Χωρίζουν 6 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού τους!

- Αν ακούτε «κρακ» τεντώνοντας και πιέζοντας τα δάχτυλα, πιέζετε ουσιαστικά ένα μικρό ασκό (σακουλάκι) στην περιοχή της άρθρωσης, ο οποίος περιέχει προστατευτικό υγρό. Καθώς αυτός αλλάζει θέση με την πίεσή σας, απελευθερώνονται φυσαλίδες και παράγεται ο ήχος του «κρακ».

Σύμφωνα με ερευνητές, εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να τεντώνουν και μετά να συμπιέζουν τις αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών τους για να ακούσουν το «κρακ-κρουκ», δεν παρουσιάζουν προβλήματα στις αρθρώσεις αυτές σε υψηλότερο ποσοστό από εκείνους που δεν κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο - άρα το «παιχνίδι» τους δεν φαίνεται να προκαλεί βλάβες στις αρθρώσεις των δαχτύλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογενειακή τραγωδία στο Μαρκόπουλο Αττικής! Μητέρα έσφαξε την 17χρονη κόρη της και αυτοκτόνησε!

- Αν ακούτε περίεργο ήχο κάθε φορά που κινείτε ειδικά τον αντίχειρά σας προς την παλάμη σας, ίσως χρειάζεστε τοπική θεραπεία για τον τένοντα. Αν ο πόνος είναι στη βάση του αντίχειρα και συνοδεύεται από οξύ πόνο, ίσως πρόκειται για αρθρίτιδα.

- Το 10% των ανθρώπων ακούει «κλικ» και «κρακ» από το σαγόνι του. Αν δεν νιώθετε πόνο, δεν είναι ανησυχητικό. Αν όμως πονάτε, ίσως υπάρχει πρόβλημα στην άρθρωση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share