Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τελικά η ζάχαρη είναι το ίδιο εθιστική με την κοκαΐνη;

10 Οκτωβρίου 2017 21:00
Τελικά η ζάχαρη είναι το ίδιο εθιστική με την κοκαΐνη;

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε επιτέλους να τρώτε γλυκά είναι επειδή η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν ξανάγινε: Η Aegean «ξαναχτυπά» με απίθανη προσφορά: -30% για όλους τους προορισμούς του εξωτερικού!

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται μάλιστα, πως μπορεί να είναι το ίδιο εθιστική με τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, με όλες τις επιθυμίες και τα συμπτώματα που συνδέονται όταν απεξαρτάσαι απ' αυτά.

Η μελέτη αναφέρει πως τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί απ' τα ζώα έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση στην επίδραση των προστιθέμενων σακχάρων στον οργανισμό με την επίδραση των ναρκωτικών.

Όπως σχετίζεται η επιθυμίας μας, η ευαισθητοποίηση, η αλληλεξάρτηση και η επίδραση με τα ναρκωτικά, το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αναφέρει ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να αποτελέσει την "πύλη" για το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες και ότι η ζάχαρη, όπως η κοκαΐνη εξευγενίζεται από φυτά προκειμένου να έχουμε αυτά τα καθαρά λευκά κρύσταλλα.

Η κατανάλωση της ζάχαρης παράγει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της κοκαΐνης, μεταβάλλοντας τη διάθεση και προκαλώντας την ευχαρίστηση που μας οδηγεί και πάλι στην αναζήτησή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θλίψη: Πέθανε από ανακοπή καρδιάς γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος!

Πολλοί είναι όμως και οι επιστήμονες που χαρακτήρισαν την έρευνα "παράλογη".

Ο Tom Sanders, επίκουρος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο Kings' College του Λονδίνου, δήλωσε στον Guardian πως η σύγκριση των εθιστικών ιδιοτήτων της ζάχαρης με εκείνη των σκληρών ναρκωτικών είναι "παράλογη".

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share