Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιες παθήσεις μπορεί να κάνουν τα πόδια σου να πρήζονται;

29 Σεπτεμβρίου 2017 22:25
Ποιες παθήσεις μπορεί να κάνουν τα πόδια σου να πρήζονται;

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πρησμένα πόδια , νομίζουν ότι μερικοί πιθανοί λόγοι για αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα είναι , η εγκυμοσύνη , τραυματισμός ή εργασία που απαιτεί πολύ περπάτημα.
Δυστυχώς πολύς κόσμος έχει πρησμένα πόδια χωρίς να ανήκει σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες.Τι ευθύνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τα τελευταία δύο χρόνια…» - Η μεγάλη αποκάλυψη για τον χωρισμό Τσιμιτσέλη-Λασκαράκη που δεν ήξερε κανείς! (video)

Πρησμένα πόδια , αστράγαλοι και πέλματα είναι ενοχλητικά , πολλοί όμως υποθέτουν ότι είναι ακίνδυνα. Ίσως βάζετε τα πόδια σας ψηλά για λίγο , τα δροσίζεται ή τους δίνεται λίγο χρόνο να ξεκουραστούν.

Φυσιολογικά , αυτά θα ήταν αρκετά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που το πρήξιμο στα πόδια είναι σύμπτωμα για κάτι πολύ πιο σοβαρό.Αν τα πόδια σας , τουμπανιάζουν ξαφνικά ,μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης που ενδεχομένως να μη γνωρίζεται.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες από τις πιο επικίνδυνες αιτίες για το πρήξιμο στα πόδια.

1:Βαθιά φλεβική θρόμβωση

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η “Βαθιά φλεβική Θρόμβωση (DVT) προκύπτει όταν ένας θρόμβος δημιουργείτε σε μία ή περισσότερες απο τις βαθιές φλέβες του σώματος , συνήθως στα πόδια.”

Επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στα πόδια και τα πέλματα , και είναι πολύ σοβαρό. Αν ο θρόμβος σπάσει ,μπορεί να περάσει απο τις φλέβες και να φτάσει στα πνευμόνια, όπου θα φράξει τη ροή αίματος και θα προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

2: Αχίλλειος τενοντίτιδα

Η Αμερικάνικη Ακαδημία ¨Ορθοπεδικών χειρούργων εξηγεί γιατί η αχίλλειος τενοντίτιδα είναι μια κοινή πάθηση και μπορεί να προκαλέσει πόνο στη φτέρνα και στην πίσω όψη του ποδιού.

Μαζί με τον πόνο και τη δυσκαμψία , η αχίλλειος τενοντίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο της φτέρνας και της περιοχής του αστραγάλου.Το πρήξιμο μπορεί να είναι συνεχές ,αλλά θα επιδεινώνετε μετά απο γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα.

3.οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα – η πιο κοινή μορφή της- είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία και οφείλεται κυρίως σε καταστροφή του χόνδρου. Μπορεί να προκαλέσει πόνο , ευαισθησία , δυσκαμψία και πρήξιμο. Οι άνθρωποι που πάσχουν, πιθανόν να δυσκολεύονται να περπατήσουν ή να αντέξουν οποιοδήποτε βάρος.

4: Καρδιακή Ανεπάρκεια

Τα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι λεπτά, ένα απο αυτά είναι το πρήξιμο των ποδιών.

Σύμφωνα με το American Heart Association, ένα απο τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η συσσώρευση υγρού, γνωστή και ως οίδημα. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί το πρήξιμο στα πόδια , τους αστραγάλους και τα πέλματα.

5: Λεμφοίδημα

“Το λεμφοίδημα αναφέρεται σε πρήξιμο που γενικότερα προκαλείται στο ένα χέρι ή πόδι ” εξηγεί η κλινική Mayo Clinic.

Μερικά απο τα πιο κοινά συμπτώματα του λεμφοιδήματος , περιλαμβάνει τον πόνο, την Some of the most common symptoms of lymphedema include aching,δυσφορία, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, αίσθημα σφίξιμου και βαρύτητας, και πρήξιμο σε μέρος ή στο σύνολο του άκρου σας,

6: Κυτταρίτιδα

Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών εξηγεί πώς “η κυτταρίτιδα είναι μια μόλυνση του δέρματος και των πιο βαθιών στρωμάτων του.”

Αυτή η δυνητικά σοβαρή λοίμωξη του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο δέρμα σας, κόκκινη και τρυφερή. Η περιοχή μπορεί επίσης να αισθάνεται ζεστή στην αφή. Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, συνήθως επηρεάζει τα κάτω πόδια

7: Αρθρίτιδα

>Η ουρική αρθρίτιδα, μία από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας, εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υπερβολικό ουρικό οξύ στο σώμα, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών Νόσων.Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ουρική αρθρίτιδα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους αστραγάλους, τις φτέρνες , το κουτουπιές , τα γόνατα, τους καρπούς, τα δάχτυλα και τους αγκώνες.Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας είναι ο πόνος, η ερυθρότητα, η δυσκαμψία, η ζέστη και το πρήξιμο.

8: Θυλακίτιδα ποδιού

Η θυλακίτιδα, μια κατάσταση που επηρεάζει τους υγρούς σάκους που αμβλύνουν τα οστά, τους τένοντες και τους μύες σας, επηρεάζει συνήθως τους ώμους, τους γοφούς και τους αγκώνες, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα γόνατα, τις φτέρνες και τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τα τελευταία δύο χρόνια…» - Η μεγάλη αποκάλυψη για τον χωρισμό Τσιμιτσέλη-Λασκαράκη που δεν ήξερε κανείς! (video)

Όταν έχετε θυλακίτιδα, την άρθρωση θα την αισθάνεστε σκληρή και αγχωτική και θα φαίνεται κόκκινη και πρησμένη. Θα πονάει επίσης περισσότερο όταν προσπαθείτε να το μετακινήσετε ή όταν πατάτε πάνω του. Αν νομίζετε ότι τα πρησμένα πόδια σας μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα οποιονδήποτε από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις, μιλήστε με έναν γιατρό για αυτό.

πηγή: newsone.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share