Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Καταναλώνεις συχνά ξηρούς καρπούς; Δες τι μπορείς να πάθεις!

25 Σεπτεμβρίου 2017 12:15
Καταναλώνεις συχνά ξηρούς καρπούς; Δες τι μπορείς να πάθεις!

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους και...επομένως είναι πιο προστατευμένοι από την παχυσαρκία, δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) αξιολόγησαν τις διατροφικές και άλλες καθημερινές συνήθειες περισσότερων από 373.000 ανθρώπων ηλικίας 25-70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Η εικόνα της γυναίκας από την παραλία του Παλαιού Φαλήρου είναι photoshop! Φωτογραφία - ντοκουμέντο που αποδεικνύει την αλήθεια!

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Τζοάν Σαμπατέ, διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Τρόπου Ζωής και Πρόληψης Ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι οι ξηροί καρποί, λόγω της ενεργειακής τους πυκνότητας και της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, δεν είναι καλή επιλογή για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ωστόσο τα νέα ευρήματα διαψεύδουν την πεποίθηση αυτή.

Στη διάρκεια της πενταετούς μελέτης τους, ο Σαμπατέ και ο συνεργάτης του Χάινζ Φράιζλινγκ, επιδημιολόγος διατροφής του IARC, σε συνεργασία με 35 ακόμη ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες πήραν κατά μέσο όρο 2,1 κιλά. Ωστόσο, όσοι κατανάλωναν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς όχι μόνο πήραν λιγότερο βάρος από όσους δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς αλλά είχαν και 5% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Για μένα, αυτό επιβεβαιώνει ότι οι ξηροί καρποί δεν είναι παχυσαρκιογόνος (obesogenic) τροφή» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σαμπατέ.

Οι δύο ερευνητές έχουν εξετάσει τους ξηρούς καρπούς και σε παλαιότερες μελέτες τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως η υγιής γήρανση και η καλή λειτουργία της μνήμης στους ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη τους ήταν η πρώτη που αφορούσε τους ξηρούς καρπούς σε σχέση με το σωματικό βάρος και μάλιστα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού.

Οι ξηροί καρποί που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν τα αράπικα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bershka: Η εντυπωσιακή μπότα που θα φοράς από το πρωί έως το βράδυ! (Photo)

Ο Σαμπατέ συνιστά τη συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών, υπογραμμίζοντας ότι παρέχουν σημαντικά ποσά ενέργειας, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες. «Να τρώτε ξηρούς καρπούς μαζί με το γεύμα σας» προτείνει. «Να τους βάζετε στο κέντρο του πιάτου σας για να αντικαταστήσετε τα ζωικά προϊόντα. Είναι ιδιαίτερα χορταστικοί» δηλώνει με έμφαση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share