Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οι τρεις τύποι σώματος και πως καθορίζουν το βάρος σας - Για τον 3ο δεν είχαμε ιδέα!

16 Αυγούστου 2017 16:06
Οι τρεις τύποι σώματος και πως καθορίζουν το βάρος σας - Για τον 3ο δεν είχαμε ιδέα!

Ενώ για κάποιους είναι εύκολο το να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, άλλοι χρειάζεται να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται τακτικά για μήνες για να χάσουν λίγα μόλις κιλά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ενώ είναι αλήθεια πως η γενετική παίζει τον ρόλο της, ο σωματότυπος είναι ο κυριότερος παράγοντας για το αν θα είναι πετυχημένη μία δίαιτα ή όχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδηση «βόμβα» - Νεκρός βρέθηκε ο γιος γνωστής τραγουδίστρια

Ο Αμερικανός γιατρός και ψυχολόγος, William Sheldon, χώρισε τους ανθρώπους σε τρεις ομάδες με βάση την δομή του σκελετού τους, την μυική μάζα και τον μεταβολισμό: στους εκτομορφικούς, στους μεσομορφικούς και τους ενδομορφικούς. Ακολουθώντας τις ασκήσεις και την διατροφή που είναι ιδανικές για κάθε ομάδα θα μπορείτε να χάνετε πολύ πιο εύκολα βάρος.

  1. Εκτομορφικός Τύπος

Αυτά τα άτομα είναι λεπτά και ψηλά, με αδύνατο σκελετό, λίγο λίπος και λίγη μυϊκή μάζα – δυσκολεύονται να πάρουν βάρος. Συνήθως οι άλτες ύψους βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Κι ενώ πολλοί θεωρούν τυχερά αυτά τα άτομα γιατί δεν παίρνουν κιλά, για τους άντρες δεν είναι ό,τι καλύτερο, γιατί δυσκολεύονται να αναπτύξουν μυϊκή μάζα.

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, το πιο πιθανό είναι να παλεύεις να πάρεις μερικά κιλά. Αρχικά δες ένα γιατρό, για να αποκλείσεις κάποιο λόγο υγείας, που μπορεί να προκαλεί το χαμηλό βάρος. Μετά ξεκίνα να τρως πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα και διάλεξε ενδιάμεσα τροφές με πολλές θερμίδες, όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και αμυλώδη λαχανικά (καλαμπόκι, πατάτα, αρακά). Βεβαιώσου ότι το λίπος προσφέρει το 30% των θερμίδων σου.

2. Μεσομορφικός Τύπος

Είναι αθλητικοί, σφιχτοί και δυνατοί. Δεν είναι υπέρβαροι αλλά ούτε και λιποβαρείς. Τρώνε συνήθως ό,τι θέλουν χωρίς να ανησυχούν ιδιαιτέρως για το βάρος τους, ενώ παίρνουν και χάνουν με την ίδια ευκολία. Αναπτύσσουν εύκολα μυϊκή μάζα. Αυτός είναι ο σωματότυπος ενός δεκαθλητή.

Εσύ εύκολα διατηρείς το σώμα σου, αλλά ίσως έχεις την τάση να νομίζεις ότι μπορείς να φας ό,τι θες ή να μην πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Οι ίδιοι κανόνες υγείας ισχύουν και για σένα. Μην ξεχνάς ότι προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις, εξαρτώνται κι από διατροφικούς παράγοντες και είναι κίνδυνος για όλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομερή αλλαγή! - Δεν θα πιστεύετε πως είναι σήμερα ο Μπίλυ από το «Καφέ της Χαράς»! (Photo)

3. Ενδομορφικός Τύπος

Ο ενδομορφικός τύπος έχει πολύ λίπος, πολλή μυϊκή μάζα και παίρνει εύκολα βάρος. Συνήθως σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι αθλητές ρίψεων. Ζυγίζουν περισσότερο και είναι πιο στρογγυλοί και χαλαροί, χωρίς απαραιτήτως να είναι παχύσαρκοι.

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, απόφυγε τις απότομες δίαιτες – θα κάνουν τον οργανισμό σου να αποθηκεύσει ακόμα περισσότερο λίπος. Αντί γι” αυτό, φάε πολλά μικρά γεύματα κάθε τρεις ώρες. Φάε πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά -όπως ψάρι και πουλερικά και τροφές με πολλές φυτικές ίνες- για να παραμείνεις χορτασμένος.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτοί οι σωματότυποι είναι γενικές κατηγορίες και κάθε περίπτωση χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Ο Sheldon όρισε 76 διαφορετικές υποκατηγορίες, που σημαίνει πως πιθανώς ο καθένας μας έχει μία μίξη σωματότυπων. Εάν για παράδειγμα έχετε πολύ λίπος παρά το ότι είστε αθλητικός, τότε μπορεί να ανήκετε στον ενδομεσομορφικό τύπο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share