Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

15 πράγματα που κάνεις σίγουρα και που όμως μπορούν να βλάψουν την όραση σου! (Photos)

16 Ιουνίου 2017 13:47
15 πράγματα που κάνεις σίγουρα και που όμως μπορούν να βλάψουν την όραση σου! (Photos)

Την εποχή της τεχνολογίας τα μάτια μας δέχονται πολλές προκλήσεις. Από τις οθόνες του υπολογιστή μέχρι τα smartphones και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Εάν είστε από εκείνους που κάνουν αυτά τα 15 λάθη, ίσως θέτετε τα μάτια σας σε κίνδυνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο απίστευτα αδυνατισμένος Μπο εμφανίστηκε στο X- Factor και έκανε το κοινό να παραληρεί! (video)

ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Όλοι το έχουμε κάνει, τουλάχιστον μία φορά: να παρακολουθούμε κάποιο θρίλερ στην τηλεόραση με σβηστά τα φώτα. Παρόλο που αυτό μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για τη συγκεκριμένη ταινία, μπορεί να αποδειχθεί επιβαρρυντικό για τα μάτια μας τα οποία κουράζονται να προσαρμοστούν στις εναλλαγές της φωτεινότητας της οθόνης. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, ξηρότητα στα μάτια, ερεθισμό και πόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο φωτισμός του δωματίου θα πρέπει να είναι κατά 50% χαμηλότερος από τη φωτεινότητα της οθόνης.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΕΤΕ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ

Μήπως όταν εργάζεσθε στον υπολογιστή αισθάνεσθε ένα πόνο στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια σας; Μήπως τα νιώθετε "να καίνε" μόλις τα κλείνετε; Αυτά είναι δύο σημάδια ότι τα μάτια σας ταλαιπωρούνται. Για να μειώσετε τον κίνδυνο οι ειδικοί συστήνουν να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ή να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό. Όταν κοιτάμε την οθόνη έχουμε την τάση να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τρεις φορές λιγότερο από το φυσιολογικό.

ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
Όπως ακριβώς και το αντιηλιακό, έτσι και τα γυαλιά ηλίου επιβάλλονται όταν οι μέρες είναι ηλιόλουστες. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να βλάψουν μόνιμα την όρασή σας. Γι' αυτό το λόγο επιλέξτε γυαλιά καλής ποιότητας που προσφέρουν 100% προστασία από την ακτινοβολία. Και τα καλά γυαλιά δεν είναι απαραίτητα ακριβά, προσέξτε μόνο το φακό.

ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Η ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Για να μειώσετε την επιβάρρυνση των ματιών σας όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, φροντίστε να μην κάθεστε πολύ κοντά ή πολύ μακριά. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να μην είναι εφικτό, ειδικά εάν το σπίτι σας είναι πολύ μικρό. Μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη απόσταση πολλαπλασιάζοντας το διαγώνιο μήκος της οθόνης με το τέσσερα ή το πέντε. Σε μια οθόνη 50 ιντσών παραδείγματος χάρη θα πρέπει να κάθεστε στα 5 μέτρα για να είστε ασφαλής.

ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ SMARTPHONE ΣΑΣ

Παρόλο που οι οθόνες των smartphone γίνονται όλο και πιο μεγάλες, το μέγεθος του κειμένου παραμένει ακόμη σχετικά μικρό. Πολλές φορές αναγκάζεστε να "ζορίζετε" τα μάτια σας για να διαβάσετε τα μικρά γράμματα κάτι που σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, θολή όραση, ίλιγγο ή ακόμη και ναυτία. Για να μην αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό μεγαλώστε τα γράμματα στην οθόνη ή διαβάστε το κείμενο σε άλλη συσκευή.

ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ Η ΓΥΑΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Εργάζεσθε σε οικοδομή ή άλλη παρόμοια εργασία; Κάνετε μικροεπισκευές στο σπίτι; Κολυμπάτε σε πισίνα με χλώριο; Φορέστε απαραίτητα προστατευτικά γυαλιά. Ατυχήματα συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΣΑΣ

Θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστικοί με τα προϊόντα μακιγιάζ σας. Να ξεπλένετε καλά το πρόσωπό σας όταν πέφτετε για ύπνο και να τα ανανεώνετε κάθε τρεις μήνες

ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

Να είστε προσεκτικοί με τις οφθαλμικές σταγόνες. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν να τις χρησιμοποιείτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι σταγόνες μπορεί να σας ανακουφίζουν αλλά δεν βελτιώνουν απαραίτητα την υγεία των ματιών σας. Πολλές φορές απλώς ξεκοκκινίζουν τα μάτια σας.

ΝΑ ΑΜΕΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Ακόμη κι εάν φροντίζετε τα μάτια σας, υπάρχουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την όρασή σας. Η έλλειψη ύπνου, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης είναι μερικές από τις παθήσεις και καταστάσεις που μπορεί να επιβαρρύνουν τα μάτια σας. Γι' αυτό δεν φθάνει να προσέχετε μόνο τα μάτια σας, πρέπει να φροντίζετε γενικότερα την υγεία σας.

ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΤΟ ΤABLET ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Η ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ

Κρατώντας το βιβλίο ή το tablet σας πολύ κοντά στα μάτια σας τα κουράζετε υπερβολικά. Σύμφωνα με την Καναδική Οφθαλμολογική Εταιρεία θα πρέπει να κρατάτε το βιβλίο σε απόσταση τουλάχιστον 30 με 40 εκατοστά από τα μάτια σας. Επίσης θα πρέπει να δίνετε σημασία στην απόσταση όταν δουλεύετε με τα χέρια σας όπως είναι οι ράφτες ή οι ζωγράφοι και οι σχεδιαστές.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ

Ακόμη κι εάν σας έχει συνεπάρει το βιβλίο και δεν θέλετε να το αφήσετε θα πρέπει να ξέρετε ότι εάν δεν κάνετε έστω ένα μικρό διάλειμμα, μπορεί να βλάψετε τα μάτια σας. Σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους θα πρέπει να κοιτάτε ένα απομακρυσμένο αντικείμενο κάθε μία ώρα τουλάχιστον. Εάν είστε κοντά σε παράθυρο, κοιτάξτε τον κόσμο έξω για τουλάχιστον τρία λεπτά.

ΝΑ "ΧΑΝΕΣΤΕ" ΣΤΟ TABLET ΣΑΣ

Θα πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, smartphone ή τάμπλετ. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται στα 2 μέτρα επί 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να επανεστιάσετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο απίστευτα αδυνατισμένος Μπο εμφανίστηκε στο X- Factor και έκανε το κοινό να παραληρεί! (video)

ΝΑ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ

Υπάρχουν φορές που είστε τόσο κουρασμένοι που τρίβοντας τα μάτια σας αισθάνεστε μια μεγάλη ανακούφιση. Μην το παρακάνετε ή εάν έχετε φαγούρα χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο απαλό πανί. Όταν τα τρίβετε δυνατά μπορεί να βλάψετε τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα βλέφαρά σας.

ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Εάν ήπιατε λίγο παραπάνω ή είστε πάρα πολύ κουρασμένοι, μπορεί να ξεχάσετε να βγάλετε τους φακούς σας. Ωστόσο αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από όσο φαντάζεστε και να προκαλέσει μόνιμη οφθαλμική βλάβη. Ακόμη κι εάν είστε εξουθενωμένοι, μην παραλείπετε να βγάλετε τους φακούς σας για να αποφύγετε τις επικίνδυνες μολύνσεις στο μέλλον.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο γιατρό; Θυμάστε; Μήπως ήρθε η ώρα να κλείσετε ραντεβού; Η Καναδική Οφθαλμολογική Εταιρεία συστήνει στους ενήλικες από 19 έως 40 ετών να εξετάζονται τουλάχιστον κάθε 10 χρόνια, ενώ στις ηλικίες 45-55 τουλάχιστον ανά πενταετία. Αυτό φυσικά ισχύει εφόσον δεν έχετε καμία ενόχληση και θέλετε να κάνετε προληπτικό έλεγχο.

Πηγή: msn.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share