Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτοί είναι οι 20 λόγοι που θα πρέπει να πάρετε τη ζωή σας στα χαλαρά!

30 Μαΐου 2017 13:45
Αυτοί είναι οι 20 λόγοι που θα πρέπει να πάρετε τη ζωή σας στα χαλαρά!

Στη ζωή δεν υπάρχει λόγος να στρεσάρεστε.

Το στρες, ο θυμός, το άγχος και ο φόβος έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία σας. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα οφέλη του να παραμένετε χαλαροί.

Το στρες και ο θυμός έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σας και μπορεί να σας προκαλέσουν αυπνία. Οι δραστηριότητες που σας δημιουργούν εκνευρισμό πριν ξαπλώσετε μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις πιθανότητες να κοιμηθείτε καλά. Σύμφωνα με μια μελέτη από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας, το 43% των ενηλίκων αναφέρει ότι το στρες τους κρατά άγρυπνους τη νύχτα.

Κάθε φορά που αντιδράτε έντονα σε μια κατάσταση που σας προκαλεί στρες, οι μυς σας συσπώνται για να σας προστατεύσουν από πιθανό κίνδυνο. Εάν είστε στρεσαρισμένοι όλη την ώρα, οι μυς συσπώνται τόσο συχνά που στο τέλος δεν προλαβαίνουν να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα.

Το άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι δεν αναπνέετε σωστά. Το αίσθημα αυτό μπορεί να μειωθεί εάν κάνετε ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό. Εάν όμως έχετε προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα ή φύσημα, το στρες μπορεί να τα τα επιδεινώσει.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αποδείχθηκε ότι ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ποσοστό 5% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά περίπου 4% κατά τις δύο ώρες που θα ακολουθήσουν τη στιγμή του θυμού. Αν δεν είναι αυτός καλός λόγος να παραμένετε ψύχραιμοι τότε ποιος είναι;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - αποκλειστικό: Ποιος κερδίζει σήμερα το έπαθλο φαγητού και ποιος αποχωρεί από το παιχνίδι! Τρομερό παρασκήνιο

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Στάνφορντ αποδεικνύεται ότι το "η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη" ισχύει κυριολεκτικά. Το στρες που σχετίζεται με την εργασία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής το οποίο ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα και το φύλο και μπορεί να μειωθεί κατά τρία χρόνια σε συγκεκριμένες ομάδες.

Λένε ότι ο εμμηνορυσιακός σας κύκλος μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας αλλά το γνωρίζατε ότι τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τον κύκλο σας; Το στρες μπορεί να επηρεάσει την περίοδο μιας γυναίκας όσον αφορά στην τακτικότητα ή να προκαλέσει δυσμηνόρροια.

Το στρες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης η οποία επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος και κάνει τις στύσεις πιο δύσκολες.

Βραχυπρόθεσμα το στρες ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το σώμα σας από τον άμεσο κίνδυνο. Εάν είστε όμως συνεχώς στρεσαρισμένοι τότε θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που εκλύεται όταν αγχώνεστε, κουράζει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού σας. Γι' αυτό το λόγο οι άνθρωποι με χρόνιο στρες κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από γρίπη ή κρύωμα.

Το στρες μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην όρεξή σας. Είτε να τη μειώσει είτε να την αυξήσει. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τον συσχετισμό μεταξύ του στρες και της αύξησης του βάρους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Μην αγχώνεστε για τα κιλά σας λοιπόν!

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους και να χειροτερεύουν από τους διαπεραστικούς ήχους, όπως είναι το κλάμα του μωρού ή οι δικές σας φωνές. Το στρες και ο θυμός μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, λόγω της σύσπασης των μυών που προκαλούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - πρόκληση: Η κίνηση του Τανιμανίδη μόλις κέρδισαν οι Μαχητές την ασυλία! Έξαλλοι οι Διάσημοι

Το να παραμένετε χαλαροί αξίζει όσο χιλιάδες βαζάκια κρέμας για ένα υγιές δέρμα. Εκτός από το ότι επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας, ο οποίος είναι σημαντικός για να έχετε ένα υγιές δέρμα, το στρες προκαλεί ακμή, έκζεμα και ψωρίαση.

Μην πέφτετε στην παγίδα του συνεχούς στρες που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και σε κατάθλιψη. Αναπνεύστε και χαλαρώστε.

Αυτό τώρα μπορεί να σας φανεί προφανές, αλλά όταν έχετε λιγότερο στρες είστε πιο ήρεμοι. Κι αυτό φαίνεται στην πίεσή σας. Το στρες προκαλεί υπέρταση η οποία βλάπτει το νευρικό σας σύστημα, τα νεφρά σας και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Όταν είστε αφηρημένοι, ανήσυχοι ή στρεσαρισμένοι οι μυς του προσώπου σας συσπώνται χωρίς να το αντιλαμβάνεστε και με τον καιρό οι επαναλαμβανόμενες αυτές συσπάσεις προκαλούν ρυτίδες. Γι' αυτό ονομάζονται και ρυτίδες έκφρασης.

Ο διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να επικεντρώνεστε στο παρόν και στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία αντί να σας αποσπούν την προσοχή ανούσιες λεπτομέρειες. Το στρες επιπλέον προκαλεί ζαλάδα.

Ο θυμός έχει πολύ άσχημο αντίκτυπο στο σώμα σας (γρήγορη αναπνοή, αυξημένος καρδιακός ρυθμός και ιδρώτας) αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά και την κρίση σας. Είναι καλό να εκφράζετε τον θυμό σας αλλά θα πρέπει να περιμένετε είκοσι λεπτά για να πάρετε κάποια απόφαση.

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει κάποια προϋπάρχοντα θέματα άγχους και να προκαλέσει κρίσεις πανικού. Είναι προτιμότερο να σταματήσετε και να αρχίσετε να αναπνέετε από την κοιλιά σας.

Το να εκνευρίζεστε δεν θα σας οδηγήσει πουθενά. Πότε πήρατε σωστή απόφαση όντας θυμωμένοι, πανικόβλητοι ή αγχωμένοι; Πιθανότατα ποτέ. Περιμένετε να ηρεμήσετε πρώτα και τότε πάρτε αποφάσεις. Μην αφήνετε το στρες να καθορίζει τη ζωή σας.

Το στρες και το άγχος προκαλούν "καούρες" και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο στο στήθος, το πιθανότερο είναι να συμβαίνει ακριβώς αυτό. Αποφύγετε τα λιπαρά, τον καφέ, τα μποτιλιαρίσματα και τις ατέλειωτες ώρες εργασίας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share