Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Μίνι εγκεφαλικό: Τα 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

24 Μαΐου 2017 18:49
Μίνι εγκεφαλικό: Τα 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί επείγουσα κατάσταση, καθώς η παράλειψη παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές και λειτουργικές βλάβες.

Το μίνι εγκεφαλικό ή μικροεγκεφαλικό, αν και πιο ήπιο, είναι εξίσου επικίνδυνο και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι αρκετοί άνθρωποι το έχουν πάθει χωρίς να το γνωρίζουν.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας υπέδειξε ότι μεταξύ 2.040 ενήλικων συμμετεχόντων ποσοστό 35% είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μίνι εγκεφαλικού, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς αναζήτησαν ιατρική βοήθεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Ο Ρουβάς "πάγωσε" τον Ντάνο: «Είσαι σε άλλη ομάδα από σήμερα...» (Video)

Το μίνι εγκεφαλικό είναι αποτέλεσμα προσωρινής απόφραξης σε αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, ωστόσο αποτελεί «προάγγελο» για ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

bigstock 124956587©

Τα 5 κυριότερα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι συμμετέχοντες ήταν τα εξής:

- Ποσοστό 20% εκδήλωσαν αιφνίδιο και ανεξήγητο πονοκέφαλο,

- Ποσοστό 14% εκδήλωσαν αιφνίδια και ανεξήγητη δυσκολία στο περπάτημα, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή κινητικού συντονισμού,

- Ποσοστό 10% εκδήλωσαν αιφνίδιο και ανεξήγητο μούδιασμαή αδυναμία στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι, κυρίως στη μία πλευρά του σώματός τους,

- Ποσοστό 10% εκδήλωσαν αιφνίδια και ανεξήγητη διαταραχή της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια,

  • Ποσοστό 5% εκδήλωσαν αιφνίδια και ανεξήγητη πνευματική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Η άγνωστη ζωή της Ευρυδίκης Βαλαβάνη! Τι έκανε το "χρυσό" κορίτσι του ΣΚΑΙ πριν μπει στο παιχνίδι; (Photos)

Τα παραπάνω συμπτώματα είχαν διάρκεια από μερικά λεπτά έως και 24 ώρες.

Από το σύνολο των ατόμων που εκδήλωσαν ένα ή και περισσότερα από τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού (περίπου 700 άτομα), μόλις το 3% (περίπου 20 άτομα) κάλεσαν ασθενοφόρο. Οι περισσότεροι επέλεξαν να κάνουν υπομονή μέχρι να υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις, να ξαπλώσουν ή να πάρουν κάποιο φάρμακο.

«Μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο λάθος να αγνοήσει κανείς οποιοδήποτε σύμπτωμα εγκεφαλικού» δηλώνει ο Μιτς Έλκιντ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. «Μόνο μια επίσημη ιατρική διάγνωση με τη βοήθεια απεικονιστικής εξέτασης του εγκεφάλου μπορεί να επιβεβαιώσει ένα μίνι εγκεφαλική ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο» προσθέτει.

Πηγή: msn.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share