Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ερωτική πράξη και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

23 Μαΐου 2017 16:26
Ερωτική πράξη και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Μήπως τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης συνοδεύονται από τα… λιγότερο ευχάριστα για αποχή πολλών μηνών από την ερωτική σας ζωή; Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν αλλάξει, μια φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και –παρότι ο γιατρός είναι εκείνος που θα δώσει το τελικό ΟΚ- πιθανότατα θα μπορείτε να απολαμβάνετε το σεξ μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μύθος ή αλήθεια; Η ερωτική πράξη τους πρώτους μήνες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

Μύθος. Σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, χωρίς αιμορραγία, πόνους και πρόβλημα πρόσφυσης του πλακούντα, το σεξ δεν δημιουργεί προβλήματα. Αντίθετα μάλιστα, μπορεί να χαλαρώνει το ζευγάρι και να προσφέρει ψυχολογική ηρεμία στην έγκυο. Η ερωτική πράξη επιτρέπεται λοιπόν, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που παρακολουθεί τη μέλλουσα μαμά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο εδώ: Η πρώτη συνέντευξη της Μίνας Αρναούτη μετά το τροχαίο! Η ανατριχιαστική αποκάλυψη για το πως έμαθε τον θάνατο του Παντελίδη!

Μύθος ή αλήθεια; Οι ορμόνες του σπέρματος ή οι συσπάσεις του οργασμού μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό στο τελευταίο τρίμηνο.

Αλήθεια. Καλό είναι η εκσπερμάτιση στον κόλπο να αποφεύγεται στο τέλος της εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι πως το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνη, μια ουσία που συμμετέχει στην έναρξη ωδίνων του τοκετού και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης πρόωρου τοκετού. Σχετικά με τις συσπάσεις του οργασμού δεν επηρεάζουν την έναρξη του τοκετού.

Μύθος ή αλήθεια; Το στοματικό σεξ, από τον άντρα στη γυναίκα, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.


Μύθος (κυρίως). Το στοματικό σεξ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, εξαιρετικά σπάνια και μόνο όταν οι συσπάσεις του οργασμού είναι πάρα πολύ έντονες.

Μύθος ή αλήθεια; Το έμβρυο μπορεί να τραυματιστεί στη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Μύθος. Κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης δίχως προβλήματα το έμβρυο είναι καλά προφυλαγμένο μέσα στη μήτρα και τον αμνιακό σάκο. Αν όμως η εγκυμοσύνη παρουσιάζει επιπλοκές, θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μαχήτρια" και στην... νύχτα: Αυτό είναι το υπέροχο μπαράκι της Σάρας του Survivor στην Αθήνα! (photos)

Μύθος ή αλήθεια; Μια μέλλουσα μαμά δεν είναι φυσιολογικό να νιώθει ερωτική επιθυμία.

Μύθος και αλήθεια. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνατό να συντελούν στην ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας. Είναι επίσης δυνατό η μητρότητα να επικαλύπτει τη σεξουαλικότητα. Παρ’ όλα αυτά, πολλές έγκυες διατηρούν την ερωτική τους επιθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες περιγράφουν και αυξημένη ερωτική επιθυμία. Είναι προφανές ότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι σημαντικότερος του βιολογικού. Δεν υπάρχει λοιπόν "φυσιολογικό" και "μη", η ερωτική επιθυμία αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι καθαρά προσωπικό της θέμα.

Πότε απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή;

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σεξουαλικές επαφές απαγορεύονται. Συνήθως περιορισμός της σεξουαλικής δραστηριότητας επιβάλλεται στις προβληματικές εγκυμοσύνες και κυρίως όταν υπάρχει πόνος, εμφανιστεί αίμα από τον κόλπο ή παρατηρηθούν συστολές της μήτρας. Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής, οπότε είναι απαραίτητο να συζητήσετε το πρόβλημα με το γιατρό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή, αφού μπορεί να επιδεινώσει την αιμορραγία ή να προκαλέσει ενίσχυση των συστολών και αποβολή. Η βλάβη προκαλείται τότε είτε μηχανικά, από την πίεση του πέους, είτε με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού. Η επαφή απαγορεύεται επίσης όταν υπάρχουν ανωμαλίες στη θέση του πλακούντα (προδρομικός πλακούντας κλπ.). Στις περιπτώσεις αυτές και η μικρή πίεση κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να απειλήσει την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Απαγορεύεται επίσης όταν έχει γίνει περίδεση τραχήλου μήτρας.

Πηγή: msn.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share