Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα ξενύχτια μας κάνουν πιο έξυπνους! Τι έδειξε νέα έρευνα

23 Μαΐου 2017 16:13
Τα ξενύχτια μας κάνουν πιο έξυπνους! Τι έδειξε νέα έρευνα

Πιο έξυπνοι όσοι ξενυχτάνε, σύμφωνα με επιστήμονες. Προσαρμόζονται, έχουν αντισυμβατικό πνεύμα, δίνουν πρωτότυπες λύσεις.

Σύμφωνα με έρευνες Βρετανών επιστημόνων, οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ, είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που πάνε για ύπνο «με τις κότες». Οι άνθρωποι σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν το βιολογικό τους ρολόι. Ορίζουν μόνοι τους πότε θα κοιμηθούν και πότε θα ξυπνήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μαχήτρια" και στην... νύχτα: Αυτό είναι το υπέροχο μπαράκι της Σάρας του Survivor στην Αθήνα! (photos)

Όπως παρατηρήθηκε από τους επιστήμονες, οι πιο έξυπνοι καθώς μεγαλώνουν δεν υπακούν σε κανόνες, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν και άθεοι. Επίσης, προέκυψε ότι αυτοί που αλλάζουν τις συνήθειες του ύπνου τους, είναι πιο ευπροσάρμοστοι στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο με τη δύση του ηλίου και ξυπνούσαν με την ανατολή του. Αυτό το έκαναν για να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας.

Ο ψυχολόγος Satoshi Kanazawa το 2010, έδωσε ως παράδειγμα τον πολιτισμό των Masaai στην Κένυα.
«Η μέρα τους αρχίζει με την ανατολή του ηλίου. Συνήθως το βράδυ κάθονται σπίτι και μιλάνε με την οικογένειά τους χαμηλόφωνα. Μετά από λίγο πέφτουν για ύπνο. Όταν έχει πανσέληνο, εκμεταλλεύονται το φως και κάθονται ξύπνιοι για να κοινωνικοποιηθούν.

Αυτός ο τρόπος ζωής όμως τους περιορίζει», λέει ο Kanazawa.
Και προσθέτει: «Οι νυχτερινοί τύποι συνήθως ζουν πιο ελεύθερα. Πάνε κόντρα στους κανόνες του ρολογιού. Κοιμούνται αργά και ξυπνάνε αργά, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό είναι ένδειξη ευφυΐας.

Εξελίσσονται και δεν ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής».

Παρόμοια έρευνα από επιστήμονες από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δείχνει ότι όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ είναι πιο δημιουργικοί. Η επικεφαλής Marina Giampietro δήλωσε πως «οι άνθρωποι αυτοί έχουν μη συμβατικό πνεύμα και μπορούν να βρουν εναλλακτικές και πρωτότυπες λύσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρικό χάος: 4 υδροστρόβιλοι ταυτόχρονα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας! (Video)

Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν πιο υψηλό IQ, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης αυτοί που ξυπνάνε πρωί είναι πιο παραγωγικοί. Στην μελέτη συμμετείχαν 367 φοιτητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Christoph Randler, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι πρωινοί τύποι είναι πιο δραστήριοι και δυναμικοί». Όπως λένε και οι Άγγλοι «το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share