Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πότε έχει 17 φορές περισσότερες μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα;

18 Μαΐου 2017 20:00
Πότε έχει 17 φορές περισσότερες μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα;

Ο κίνδυνος να πάθει κανείς έμφραγμα είναι κατά 17 φορές αυξημένος, μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά από μία αναπνευστική λοίμωξη, όπως πνευμονία, γρίπη ή βρογχίτιδα, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει, μέσω στεφανιογραφίας, ότι μία αναπνευστική λοίμωξη του κατώτερου, αλλά και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να πυροδοτήσει έμφραγμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Με αυτόν τον Τούρκο "τούμπανο" θα κοντραριστεί ο Γιώργος Αγγελόπουλος! Θα τα καταφέρει

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Τζιόφρι Τόφλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Internal Medicine Journal", μελέτησαν 578 ασθενείς που είχαν πάθει έμφραγμα λόγω στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της, το 17% των ασθενών είχαν πάθει αναπνευστική λοίμωξη την εβδομάδα πριν από το έμφραγμα, ενώ το 21% τον προηγούμενο μήνα. "Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα δεν είναι κατ' ανάγκη αυξημένος στην αρχή των συμπτωμάτων της αναπνευστικής λοίμωξης, αλλά κορυφώνεται μέσα στις πρώτες επτά μέρες και βαθμιαία μειώνεται, αλλά παραμένει αυξημένος επί ένα μήνα" δήλωσε ο Τόφλερ.

Για όσους ασθενείς είχαν αναφέρει πιο ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως σε περίπτωση κοινού κρυολογήματος, φαρυγγίτιδας και ρινίτιδας, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι επίσης αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό (13 φορές μέσα στην πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης). "Οι πιθανοί λόγοι γιατί οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν να πυροδοτήσουν έμφραγμα, περιλαμβάνουν την αυξημένη τάση για θρόμβωση, τη φλεγμονή, τις τοξίνες που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και τις μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος" δήλωσε ο Τόφλερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Θα σας σπάσουν τα νεύρα οι Τούρκοι σήμερα! Οι προκλητικοί πανηγυρισμοί και οι γκριμάτσες! (photos)

"Το μήνυμά μας στους ανθρώπους είναι ότι ενώ ο απόλυτος κίνδυνος να πάθει κανείς έμφραγμα λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού είναι μικρός, πρέπει να έχουν επίγνωση ότι αυτό μπορεί όντως να συμβεί. Έτσι, πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως να μειώνουν την πιθανή έκθεσή τους σε μια λοίμωξη, καθώς και να μην αγνοούν τυχόν συμπτώματα που μπορεί να συνιστούν ένδειξη εμφράγματος" πρόσθεσε ο Αυστραλός καρδιολόγος.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ενός εμφράγματος;

Αδυναμία και κόπωση, χωρίς εμφανή λόγο. οφείλεται επίσης στη μειωμένη αιμάτωση της καρδιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Θα σας σπάσουν τα νεύρα οι Τούρκοι σήμερα! Οι προκλητικοί πανηγυρισμοί και οι γκριμάτσες! (photos)

Ζαλάδα και κρύος ιδρώτας αφού εξαιτίας της παρεμποδισμένης κυκλοφορίας, η καρδιά σας δεν παίρνει όσο αίμα χρειάζεται. Εάν τα δύο παραπάνω συμπτώματα, η ζαλάδα και ο κρύος ιδρώτας, συνδυαστούν με ένα από τα υπόλοιπα που αναφέρονται, σημαίνει πως θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας ή με τα επείγοντα

Δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή, χωρίς εμφανή λόγο.

Πίεση στο στήθος. Αυτό είναι το πιο αναγνωρίσιμο ίσως σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής. Εάν νιώθετε σαν να έχετε ένα βάρος στο στήθος σας ή σαν κάτι να σας εμποδίζει να πάρετε βαθιά ανάσα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή καλέστε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share