Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σώστε τα δόντια σας! Τι είναι αυτό που προκαλεί ευαισθησία στα δόντια και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

26 Απριλίου 2017 15:45
Σώστε τα δόντια σας! Τι είναι αυτό που προκαλεί ευαισθησία στα δόντια και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Οταν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα, δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος, το φαγητό, το ποτό μπορεί να προκαλέσουν απότομο, παροδικό πόνο στα δόντια σας. Το AthensMagazine.gr σας αποκαλύπτει τα μεγάλα λάθη που κάνετε και το πως να σώσετε τα δόντια σας:

Τα ευαίσθητα δόντια είναι συνήθως αποτέλεσμα του φθαρμένου σμάλτου των δοντιών ή των εκτεθειμένων ριζών των δοντιών. Μερικές φορές, εντούτοις, η δυσφορία των δοντιών προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως μία κοιλότητα (κουφάλα), ένα ραγισμένο δόντι, ή η παρενέργεια μιας οδοντιατρικής διαδικασίας, όπως η λεύκανση.

Εάν ανησυχείτε για τα ευαίσθητα δόντια σας, ξεκινήστε με την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας. Αυτός μπορεί να εντοπίσει ή να αποκλείσει τυχόν υποκείμενες αιτίες του πόνου των δοντιών σας.

Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει:

Ειδική οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Μετά από αρκετές χρήσεις οδοντόκρεμας ειδικής για ευαίσθητα δόντια, μπορεί να μπλοκαριστεί ο πόνος που συνδέεται με τα ευαίσθητα δόντια.

Φθόριο. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εφαρμόσει τοπικά φθόριο στις ευαίσθητες περιοχές των δοντιών σας για να ενδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών και να μειώσει τον πόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Βόμβα" στις αερομεταφορές: Βάζει λουκέτο μεγάλη αεροπορική εταιρεία!

Κάλυψη των εκτεθειμένων επιφανειών της ρίζας του δοντιού. Αν η υποχώρηση των ούλων είναι η αιτία των ευαίσθητων δοντιών σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να εφαρμόσει ένα μονωτικό σφράγισμα για να καλύψει τις εκτεθειμένες ρίζες των δοντιών σας.

Ενδοοδοντική θεραπεία. Αν τα ευαίσθητα δόντια σάς προκαλούν έντονο πόνο και οι άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει έναν καθαρισμό του ριζικού καναλιού, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μαλακού πυρήνα του δοντιού. Σε προχωρημένες καταστάσεις όταν ο οδοντικός πολφός είναι κατεστραμμένος, αφαιρείται μέσω ενδοοδοντικής θεραπείας.

Για να μην υποφέρετε ξανά από ευαίσθητα δόντια ο οδοντίατρος θα σας συστήσει τρόπους για να διατηρήσετε την στοματική σας υγεία. Δύο φορές την ημέρα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείτε καθημερινά το οδοντικό νήμα. Αποφύγετε το έντονο και σκληρό τρίψιμο και την υπερβολική χρήση οδοντικού νήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Αποκλειστικό: Όλη η αλήθεια για το κλέψιμο της ματσέτας! Ποιος την πήρε - Τι θα δούμε σήμερα! (Video)

Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τις όξινες τροφές και ποτά, όπως και τα ανθρακούχα ποτά, τα εσπεριδοειδή, το κρασί και το γιαούρτι που μπορεί να αφαιρέσουν το σμάλτο των δοντιών. Οταν πίνετε όξινα υγρά, χρησιμοποιήστε καλαμάκι για να περιοριστεί η επαφή με τα δόντια σας. Αφού φάτε ή πιείτε μια όξινη ουσία, πιείτε στη συνέχεια νερό ή γάλα για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα των οξέων στο στόμα σας. Βοηθά επίσης να αποφεύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό, όταν θα έχετε φάει ή πιει όξινες ουσίες, επειδή το οξύ θα μαλακώσει το σμάλτο και θα καταστήσει τα δόντια σας πολύ πιο ευάλωτα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share