Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι είναι το jet lag και πώς θα το αντιμετωπίσω;

13 Απριλίου 2017 15:52
Τι είναι το jet lag και πώς θα το αντιμετωπίσω;

Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να μην το έχει βιώσει ή τουλάχιστον να το έχει ακούσει και όλοι αναζητούν τον τρόπο για να το ξεπεράσουν και να μη χαλάσουν τις διακοπές τους. Φυσικά μιλάμε για το jet lag, που όλοι μας έχουμε νιώσει τις επιδράσεις του στον οργανισμό μας, λίγοι όμως ξέρουμε τι ακριβώς είναι! Αντί λοιπόν να περνάμε ώρες και ώρες αποσυντονισμένοι, στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, πάμε να δούμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα και ποια είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή του!

Τι είναι το jet lag;

Όπως αναφέρεται ω; όρος “το τζετ-λαγκ (αγγλικά: Jet lag), αναφέρεται ιατρικά ως αποσυγχρονισμός (desynchronosis) και σπανίως ως κιρκάδια δυσρυθμία (circadian dysrhythmia) (ο όρος προέρχεται από το Λατινικό circa = γύρω, τριγύρω (ή κατά προσέγγιση, περίπου) + diēs = ημέρα), είναι μια φυσιολογική κατάσταση που προκύπτει από τις μεταβολές των κιρκάδιων ρυθμών του σώματος, οι οποίες πηγάζουν από την ταχεία υπεραστική διαμεσημβρινή (transmeridian) (ανατολικά-δυτικά και δυτικά-ανατολικά), μεταφορά με αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας”.

Με απλά λόγια το jet lag είναι μια προσωρινή διαταραχή, που προκαλείται όταν απορρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι λόγω του ότι ταξιδεύουμε σε διαφορετικές ζώνες ώρας από την Ανατολή στη Δύση ή αντίστροφα και φτάνουμε σε μέρη όπου η τοπική ώρα διαφέρει κατά πολύ από αυτή που έχει συνηθίσει ο οργανισμός μας στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει διότι η ανατολή και η δύση του ηλίου δε συγχρονίζονται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος, το οποίο είναι «ρυθμισμένο» διαφορετικά, με βάση τον 24ωρο βιολογικό μας ρυθμό. Έτσι λοιπόν ο οργανισμός μας αδυνατεί να προσαρμοστεί στη νέα ώρα της χώρας όπου βρίσκεται, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που αναμένει βάσει… προγράμματος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά της ώρας από την τοπική μας, τόσο πιο έντονα εκδηλώνεται το jet lag, ενώ συνήθως είναι χειρότερο όταν ταξιδεύουμε προς τα ανατολικά και προσθέτουμε ώρες στο βιολογικό μας ρολόι κι ενώ θα έπρεπε να κοιμηθούμε για βράδυ το σώμα μας λειτουργεί σε ρυθμούς μεσημεριού.

Πώς θα το αντιμετωπίσω;

Κατά καιρούς διαβάζουμε πολλά για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το jet lag και να μη χάσουμε στιγμή από το ταξίδι μας! Μερικές εύκολες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι ακόλουθες:

* Αλλάξτε την ώρα του ύπνου. Αν ταξιδεύετε ανατολικά κοιμηθείτε μία ώρα νωρίτερα κάθε βράδυ για λίγες μέρες πριν από την αναχώρησή σας, ενώ αν πηγαίνετε δυτικά πηγαίντε για ύπνο μια ώρα αργότερα.

* Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη τουλάχιστον 3 με 4 ώρες πριν την ώρα του ύπνου. Και τα 2 είναι διεγερτικά και θα σας κρατήσουν ξύπνιους.

* Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας περιοριστείτε μόνο σε ένα σνακ -όχι σοκολάτα- και μη φάτε βαριά.

* Μην κάνετε βαριά άσκηση πριν τον ύπνο.

* Όταν φτάσετε στο ξενοδοχείο σας προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε παρά μόνο όταν νυχτώσει σύμφωνα με την τοπική ώρα.

Ωστόσο μια σίγουρη λύση για να πείτε μια για πάντα αντίο στο jet lag είναι η Μελατονίνη, η ορμόνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου και διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον 24ωρο ρυθμό (κιρκάδιος ρυθμός) του οργανισμού μας. Κι αν αναρωτιέστε πώς θα την ενισχύσετε, ήρθε το νέο πρωτοποριακό spray Μελατονίνης άμεσης δράσης, Melatonin SM από την SM Pharmaceuticals, που θα σας προσφέρει έναν ποιοτικό και ήρεμο ύπνο, απαλλάσσοντάς σας από το jet lag. Σε μορφή spray και με εύκολη χρήση, το

Melatonin SM με μοναδική τεχνολογία Nanoemulsion, εξασφαλίζει 240% μεγαλύτερη απορρόφηση της μελατονίνης σε σχέση με τη μορφή δισκίου, αλλά και 630% ταχύτερη απορρόφηση στα πρώτα 5′, ενώ ένας μόνο ψεκασμός 15΄πριν τον ύπνο υπογλώσσια αρκεί για να χαλαρώσουμε, να κοιμηθούμε καλά, αλλά και να νιώθουμε ξεκούραστοι την επόμενη ημέρα! Επίσης χρησιμοποιώντας το Μelatonin SM την πρώτη μέρα του ταξιδιού μας, καθώς και τις επόμενες αφού φτάσουμε στον προορισμό μας, θα διαπιστώσουμε ελάφρυνση των συμπτωμάτων του jet lag και δε θα χάσουμε στιγμή από τις διακοπές μας! Θα το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία με την εγγύηση της SM Pharmaceuticals.

www.smpharmaceuticals.com


 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share