Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προειδοποίηση βόμβα από τους γιατρούς: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη γιατί αλλιώς…

3 Απριλίου 2017 09:25
Προειδοποίηση βόμβα από τους γιατρούς: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη γιατί αλλιώς…

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το φαγητό που κολλάει στα σκεύη μαγειρικής και τον χρόνο που απαιτείται για να το καθαρίσουμε.

Εκτός από ένα πράγμα: τα σκεύη μαγειρικής που δηλητηριάζουν την οικογένεια. Ο ένοχος; Τα χημικά του τεφλόν και των λοιπόν αντικολλητικών προϊόντων, γνωστά και ως υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες ουσίες, ή απλά PFA.

Γίνονταν προσπάθειες να καλυφθούν οι βλαβερές επιδράσεις αυτών των ουσιών που περιέχονται σε σκεύη που χρησιμοποιούμε καθημερινά, παρά τις μηνύσεις και τις καμπάνιες για την δημόσια υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρελό γέλιο: Ποιοι ήρωες από τους «Δυο Ξένους» και το «Κων/νου & Ελένης» θα ήταν οι παίκτες του Survivor; (photos)

Τελικά το 2005, η Dupont, κολοσσός στον τομέα των χημικών, μηνύθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ωστόσο η εταιρία δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή της, αλλά συμφώνησε να σταματήσει να χρησιμοποιεί PFA από το 2005 ως το 2015.

Αν όμως δεν χρησιμοποιούνται PFA, γιατί έχουμε ακόμα αντικολλητικά σκεύη; Τα PFA είναι απλά μια ομάδα χημικών, υπάρχουν πολλές ακόμα επικίνδυνες ουσίες. Μπορεί τα μαγειρικά μας σκεύη να περιέχουν χημικά σε μικρότερες ποσότητες, αλλά ακόμα κι έτσι, αυτές μένουν για πολύ στο σώμα.




Επιπτώσεις στην υγεία

Οι άνθρωποι και τα ζώα προσλαμβάνουν αυτά τα χημικά μέσω του φαγητού και του νερού που περιέχει PFA. H έκθεση στο νερό είναι πιο συνηθισμένη σε κοινότητες με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου τα χημικά παράγονταν ή χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή άλλων προϊόντων.

Λόγω του ότι τα PFA μένουν στο σώμα για μεγάλες περιόδους, η επανειλημμένη έκθεση μπορεί να τα κάνει να συσσωρευτούν στο σώμα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοβερό κόλπο: Δείτε πως με μία μόνο πατάτα θα έχετε δωρεάν φως στο δωμάτιο σας, για πάνω από 1 μήνα! (video)

Σε αυτό το σημείο, μερικές από τις επιπτώσεις μπορεί να είναι: Αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα Καταστροφή του ιστού του ήπατος Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα Όγκοι Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης Αλλαγές στον θυρεοειδή Αναπτυξιακά προβλήματα στα έμβρυα ή στα μωρά που θηλάζουν!

Καρκίνος

Το 2015, δύο κορυφαίοι περιβαλλοντολόγοι δημοσίευσαν έρευνα αποδεικνύοντας ότι η μόλυνση του πόσιμου νερού από PFΟA είναι πολύ πιο επικίνδυνη απειλή για την υγεία από όσο νομίζαμε.

Η έρευνα τους αποκάλυψε ότι τα PFOA είναι επικίνδυνα ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Χωρίς όμως το τεφλόν, τι κάνουμε με το φαγητό που κολλάει στα μαγειρικά σκεύη;

Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε την υγεία σας είναι να μειώσετε την έκθεση όσο περισσότερο μπορείτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε γλωσσοτρώνε; Έτσι θα φυλαχτείς από τους γκαντέμηδες

Δείτε μερικές συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά σκεύη:

1. Από πραγματικό χυτοσίδηρο 2. Από γυαλί 3. Από ανοξείδωτο ατσάλι

Αν έχετε κάποιο αντικολλητικό σκεύος:

1. Μην το χρησιμοποιείτε ποτέ σε υψηλές θερμοκρασίες. 2. Να χρησιμοποιείτε πάντα απορροφητήρα πάνω από την κουζίνα. 3. Κρατήστε τα κατοικίδια σας μακριά όταν μαγειρεύετε. 4. Αντικαταστείτε το αντικολλητικό σκεύος με ένα σκεύος από εναλλακτικό υλικό το συντομότερο δυνατόν.



 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share