Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ωτίτιδα ενηλίκων: αίτια, συμπτώματα, θεραπεία!

31 Μαρτίου 2017 14:46
Ωτίτιδα ενηλίκων: αίτια, συμπτώματα, θεραπεία!

Η ωτίτιδα των ενηλίκων, αποτελεί φλεγμονή του ωτός που εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα και προκαλείται συνήθως από παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν την περιοχή του αυτιού. Η ωτίτιδα των ενηλίκων μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

  1. ΟΞΕΙΑ ΩΤΙΤΙΔΑ

Η οξεία ωτίτιδα στον ενήλικο, εμφανίζεται με αιφνίδιο οξύ πόνο στο αυτί, που μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα ή έκκριμα. Η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα μετά από ιώσεις, έκθεση σε νερό (π.χ. πισίνα), μηχανικό τραύμα (π.χ. χρήση μπατονέτας στο αυτί), αλλεργική ρινίτιδα. Στους ενηλίκους πρόκειται συνήθως για εξωτερική ωτίτιδα, σε αντίθεση με τα παιδιά, όπου συνήθως πρόκειται για μέση ωτίτιδα, λόγω στενότητας της ευσταχιανούς σάλπιγγας. Η εξωτερική ωτίτιδα στον ενήλικο συνήθως οφείλεται σε gram αρνητικά (π.χ. ψευδομονάδα) ή μύκητες, ενώ η μέση ωτίτιδα σε πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο, στρεπτόκοκκους.

Η ωτίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένους ή διαβητικούς ασθενείς, μπορεί να διαβρώσει παρακείμενα οστά (κακοήθης ωτίτιδα) με αποτέλεσμα την ανάπτυξη οστεομυελίτιδας και παραλύσεις νεύρων, κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία.

Σοβαρές επιπλοκές της ωτίτιδας είναι η επέκταση της φλεγμονής, η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η μαστοειδίτιδα, η θρόμβωση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Η υποτροπιάζουσα οξεία ωτίτιδα, η ωτίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και η κακοήθης ωτίτιδα των ατόμων με πτώση του ανοσοποιητικού απαιτεί ενδοφλέβια νοσοκομειακή αγωγή.

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΩΤΙΤΙΔΑ

Στη χρόνια ωτίτιδα υπάρχει χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του ωτός. Αυτή εκδηλώνεται ως χρόνιο αίσθημα βάρους ή πληρότητας στο αυτί ή ως χρόνια έκκριση από το αυτί. Το φαινόμενο στον ενήλικο είναι συνέπεια κακής συνήθους θεραπείας επεισοδίων οξείας ωτίτιδας ή χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας ή βαροτραύματος λόγω αεροπορικών ταξιδιών, καταδύσεων και άλλων δραστηριοτήτων κατά τις οποίες υπάρχει απότομη αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Η θεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιας ωτίτιδας είναι χειρουργική ή επεμβατική.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς, που πάσχετε από συχνά επεισόδια ωτίτιδας επιπροσθέτως :

  • Μην τοποθετείτε δάκτυλα, αντικείμενα ή μπατονέτες στο αυτί και μην το σκαλίζετε επιχειρώντας να το καθαρίσετε
  • Διακόψτε τις βουτιές και την κολυμβητική δραστηριότητα, εάν σας εμφανιστεί οποιαδήποτε σύμπτωμα από το αυτί
  • Κατά την διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών μασάτε προστατευτικές τσίχλες, ιδιαίτερα κατά την προσγείωση και την απογείωση
  • Εάν πάσχετε από διαβήτη ή νόσημα με καταστολή του ανοσοποιητικού, να μη λησμονείτε τους απαραίτητους εμβολιασμούς για τη γρίπη και την πνευμονία, εφόσον δεν έχετε απαγορευτικές αντενδείξεις. Τα χρόνια νοσήματά σας πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα
  • Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή στην οξεία ωτίτιδα και η σωστή φαρμακευτική αγωγή στην περίπτωση της οξείας υποτροπιάζουσας ωτίτιδας, οδηγεί στην εκρίζωση των παθογόνων και σας προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές και επώδυνα χειρουργεία


Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει μόλυνση με ένα βακτηρίδιο τότε θα δώσει αντιβιοτικά. Όμως για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλούν οι ωτίτιδες, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές λύσεις από τα αντιβιοτικά οι τις αναισθητικές σταγόνες.

To Otikon ωτικό εκνέφωμα, αποτελεί μια απόλυτα φυτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του πόνου της μέσης και εξωτερικής ωτίτιδας. Συμβάλλει στην ανακούφιση επίπονων ενοχλήσεων και στη διατήρηση της καθαριότητας του αυτιού, με ταυτόχρονη απομάκρυνση της συσσωρευμένης κυψελίδας Παρασκευάζεται από φυτικά συστατικά, ευρέως γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ένας με δύο σύντομοι ψεκασμοί στο αυτί 3 φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες είναι αρκετοί, ενώ το Otikon είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά σε ωτικές λοιμώξεις ιογενούς προέλευσης, όσο και στη διαχείριση του πόνου.

Με την εγγύηση της SM Pharmaceuticals, τώρα σε όλα τα φαρμακεία.

www.smpharmaceuticals.com


TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share