Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;;; Τι φορούσαν οι... πρόγονοί μας;;;

12 Σεπτεμβρίου 2013
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;;; Τι φορούσαν οι... πρόγονοί μας;;;

Στον απόηχο της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη που τελείωσε σήμερα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να βουτήξουν στα άδυτα της ιστορίας της μόδας φτάνοντας μέχρι τους πρωτόγονους πολιτισμούς προκειμένου να εξερευνήσουν τη δική τους αισθητική και τις ενδυματολογικές τους συνήθειες.

Τα είδη ένδυσης δεν απολιθώνονται εύκολα. Μοιάζοντας πολύ σε υφή με τους μαλακούς ιστούς που τυλίγουν τα οστά μας, τα υφάσματα και άλλα καλύμματα του σώματος αποσυντίθενται γρήγορα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι έχουν αρχίσει να κατανοούν τα στοιχεία του προϊστορικού στυλ μέσα από μια σειρά έμμεσων αποδείξεων, που περιλαμβάνουν από βαμμένες φυτικές ίνες μέχρι ψείρες.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ρεμπέκα Ραγκ Σάικς από το Πανεπιστήμιο Μπορντώ στη Γαλλία, τα παλαιότερα ενδύματα αρχαιολόγοι που έχουν βρει είναι σχετικά μικρά δείγματα. Υπάρχουν 8.000 ετών σανδάλια από φλοιό στο Ορεγκον, ένα πουκάμισο και ένα φόρεμα διακοσμημένο με χάντρες περίπου 5.000 ετών στην Αίγυπτο, καθώς και τα ρούχα του Οτζι, του «ανθρώπου των πάγων» ηλικίας 5000 ετών, που αποδεικνύει ότι η φυλή του φορούσε δερμάτινα και υφαντά παπούτσια, γούνινα παλτά, δερμάτινα παντελόνια και δερμάτινα εσώρουχα.

Ο προϊστορικός Homo sapiens δεν ήταν το μόνο είδος ανθρώπου που φορούσε ρούχα, αφού υπάρχουν αποδείξεις ότι και οι στενοί συγγενείς του, οι Νεάντερταλ έκαναν το ίδιο.

Στην τέχνη, ακόμα και ανθρωπολογία, οι Νεάντερταλ έχουν συχνά χλευαστεί ως πιο ακατέργαστες εκδοχές του εαυτού μας και συχνά απεικονίζονται ως ένα γυμνό, τριχωτό πιθηκόμορφο πλάσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Νεάντερταλ είχαν κάνει πολύ περισσότερα από το να κόβουν και να φορούν δύσοσμα δέρματα. Από μικροσκοπικά υπολλείματα στα εργαλεία τους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει μια καλή ένδειξη ότι οι Νεάντερταλ κατασκεύαζαν κανονικά ρούχα.

Οπως εξηγεί η Σάικς, «Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς φορούσαν οι Νεάντερταλ αφού έχουν ανατομικά εξαφανιστεί, ωστόσο έχουμε μια τάση να αναφερόμαστε σε αυτούς σαν να ήταν κατώτεροι.»

«Ομως, οι Νεάντερταλ και οι προϊστορικοί Homo sapiens είχαν αναμφίβολα κάποια αίσθηση του στυλ, και μπορούμε μόνο να φανταστούμε πώς θα φαίνονταν οι σύγχρονες μόδες στα μάτια τους» συμπληρώνει

πηγή: iefimerida.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Μόδα

Ροή ειδήσεων

Share