Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ζιβάγκο: Η ιστορία πίσω απ' το αγαπημένο και πολυφορεμένο ρούχο!

Η εξέλιξη και η γοητεία του!

10 Νοεμβρίου 2019 12:06
Ζιβάγκο: Η ιστορία πίσω απ' το αγαπημένο και πολυφορεμένο ρούχο!

Το ζιβάγκο είναι ένα ρούχο που όλοι έχουμε φορέσει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Άλλοι τα λατρεύουν κι άλλοι τα μισούν, όταν μας τα φορούσε η μαμά μας όταν ήμασταν παιδιά μας ενοχλούσαν αφόρητα, νιώθαμε ότι μας πνίγουν και περιμέναμε πώς και πώς τη στιγμή που θα βγάλουμε από πάνω μας αυτή τη "θηλιά".

Τo teddy coat είναι ότι πρέπει για τον χειμώνα! Δεν πρέπει να λείψει από την ντουλάπα σου!

Πού να ξέραμε τότε τη γοητεία που έχει ένα τέτοιο ρούχο; Πόσο μάλλον την ιστορία που κρύβεται πίσω του αλλά και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια!

Πριν γίνει η επιτομή της κομψότητας, το ζιβάγκο ήταν απλώς ένα ζεστό, πρακτικό ρούχο για αθλητές. Πρώτοι το φόρεσαν στα μέσα του 1800, οι Βρετανοί παίκτες του πόλο ως πουλόβερ που έφτανε μέχρι ψηλά στο λαιμό. Και παρόλο που σήμερα είναι γνωστό ως ζιβάγκο, κατά το διάστημα εκείνο λεγόταν “polo neck”, ένας όρος που χρησιμοποιείται ακόμα στη μόδα.


Στην αρχή ήταν ένα χρηστικό κομμάτι που απευθυνόταν κυρίως σε άνδρες. Τα χαρακτηριστικά του το έκαναν ιδανικό για τους στρατιωτικούς, οι οποίοι τα ενσωμάτωσαν στις στολές τους στα τέλη του 1800, ενώ ναυτικοί και ψαράδες ανά τον κόσμο, το επέλεγαν λόγω της ζεστασιάς που μπορούσε να προσφέρει.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 το ζιβάγκο μετατράπηκε σε μια τεράστια τάση όταν φορέματα και μπλούζες με ψηλό λαιμό ξαφνικά έγιναν μόδα. Στο στυλ των γυναικών που ήταν γνωστές ως ” Gibson Girls”, οι οποίες ήταν στην πραγματικότητα εικονογραφήσεις που προσωποποιούσαν το θηλυκό ιδεώδες, η υψηλή λαιμόκοψη αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι.

Αν και η δεκαετία του 1920 και του 1930 έφερε μαζί της μεγαλύτερη τόλμη στη μόδα, το ζιβάγκο παρέμεινε δημοφιλές χάρη στον Άγγλο συγγραφέα και σεναριογράφο Νοέλ Κόουαρντ, που τα φορούσε σε έντονα χρώματα σαν υποκατάστατο του πουκάμισου και της γραβάτας.

Tα τέλη της δεκαετίας του 1950 έφεραν και πάλι δημοτικότητα στο ζιβάγκο, αυτή τη φορά όμως ήρθε από μια πολύ διαφορετική ομάδα ανθρώπων: τους beatniks και τα It-Girls της εποχής. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι συνέβαλε κατά πολύ η τραγουδίστρια Juliette Greco που εκείνη την εποχή ήταν δημοφιλής για το στυλ της και μασκότ των Υπαρξιστών της αριστεράς. Οποτε λοιπόν εκείνη φωτογραφιζόταν φορώντας ζιβάγκο δείχνοντας πολύ κομψή, η εικόνα της έμενε.


Το ζιβάγκο έγινε συνώνυμο του edgy καλλιτέχνη γεγονός που ενισχύθηκε περαιτέρω στο μυαλό των ανθρώπων όταν η Όντρει πρωταγωνίστησε στην ταινία Funny Face το 1957, φορώντας ένα cigarette παντελόνι, ένα ζευγάρι loafers και ένα στενό μαύρο πουλόβερ με ζιβάγκο. Άλλες οπαδοί του από τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ήταν η Μέριλιν Μινρόε, η Έρθα Κιτ, η Λορέν Μπεκάλ.

H&M: Το εντυπωσιακό φόρεμα που δείχνει τέλεια τις καμπύλες - Θα το φοράς στο γραφείο και στο ποτό!

Εάν το ζιβάγκο δεν ήταν αντιπροσωπευτικό κομμάτι μιας κομψής, υπέροχης και ανεξάρτητης γυναίκας στη δεκαετία του 60, σίγουρα θα γινόταν θα τη δεκαετία του ’70. Το κίνημα για την ισότητα των γυναικών ήταν σε πλήρη εξέλιξη, και το ζιβάγκο έγινε η στολή της σοφιστικέ και ευφυούς φεμινίστριας.

Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε για λίγο από το προσκήνιο, αλλά ήταν το στυλ της δεκαετίας του ’90 ήταν εκείνο που πραγματικά τα επανέφερε δυναμικά. Ως ένα βασικό κομμάτι συχνά φορεμένο μέσα από φούτερ ή πιο φαρδιά πουλόβερ και συνδυασμένο με jeans .

Σήμερα βλέπουμε τα ζιβάγκο στις πασαρέλες, στη σκηνή του street-style, στο κόκκινο χαλί, σε άνδρες και γυναίκες. Κι ενώ παραμένει κλασικό στυλ, αλλάζει συχνά ο τρόπος που φοριέται με τη φόρμουλα επιτυχίας του για το φθινόπωρο του 2019 να περιλαμβάνει ζιβάγκο φορεμένο μέσα από πουκάμισο, φόρεμα και ο,τιδήποτε άλλο.

 

Μόδα

Ροή ειδήσεων

Share