Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μαρινιέρα: Το μοτίβο που από ναυτική γραμμή έγινε κλασσικό πατρόν!!! (PHOTOS)

9 Απριλίου 2013
Μαρινιέρα: Το μοτίβο που από ναυτική γραμμή έγινε κλασσικό πατρόν!!! (PHOTOS)

Οι Γάλλοι ναυτικοί μπορεί απλά να ήθελαν να βρεθούν αν πέσουν στην θάλασσα, αλλά ακόμα κι αν κάποιοι πνίγηκαν, θα ζουν για πάντα. Οι περίφημες οριζόντιες γραμμές στην μπλούζα τους είναι όπως πάντα και πάλι μόδα, τόσο ανδρική, όσο και γυναικεία.

Η Coco Chanel έκανε πρώτα από όλες δημοφιλή την μαρινιέρα, αρχικά το 1917 στο κατάστημά της στη Γαλλία. Από τότε όσες γυναίκες ήθελαν να φαίνονται και να λέγονται σικ, φόρεσαν και φωτογραφήθηκαν με μία από αυτές, είτε είχαν την υπογραφή της, είτε όχι. Ένας άλλος Γάλλος σχεδιαστής, σεβόμενος την ιστορία της πατρίδας του το προσάρμοσε ακόμα πιο πολύ στη σύγχρονη εποχή, και την τσέπη περισσοτέρων. Έκανε τις ναυτικές γραμμές σημαία του και σήμα κατατεθέν του.

Η Coco Chanel το 1917 στο Deauville.

Ο Lean Paul Gaultier το 2008

Οι παλιές ναυτικές μπλούζες, οι γνωστές σε όλους μαρινιέρες πωλούνται παντού διακοσμημένες με άγκυρες και δίχτυα. Κυκλοφορούν σε περισσότερα χρώματα από άσπρο και μπλε και οι αρχικές οριζόντιες γραμμές, έγιναν κόκκινες, μαύρες, κάθετες, στρογγίλεψαν και ταιριάζουν σε κάθε σώμα, κάθε πατρόν και εποχή. Οι ναύτες μπορεί να ήθελαν απλά να ξεχωρίζουν, αν ποτέ έπεφταν στη θάλασσα, καθώς έτσι γεννήθηκε το αρχικό σχέδιο, αλλά η γραμμή τους βούτηξε και κολυμπά ακόμα σε βαθιά νερά. Οι ψαράδες υιοθέτησαν το look, γιατί ήταν και αυτοί άνθρωποι της θάλασσας. Το έκαναν πουλόβερ. Οι γυναίκες τους της άπλωναν να στεγνώσουν. Η Coco που ήταν πολύ μπροστά τις έβαλε στη βιτρίνα της.Η ψηλομύτα γαλλική ελίτ βρήκε την δικαιολογία που χρειαζόταν ώστε να τις αποκτήσει.

Το σινεμά τις λάτρεψε. Οι πρωταγωνίστριές τους και η μόδα, όπως πάντα προχωρούσαν χέρι χέρι. Κάθε γυναίκα έχει πια μία τουλάχιστον μαρινιέρα στην ντουλάπα της...

Audrey Hepburn

Sophia Loren

Brigitte Bardot

Merilyn Monroe

Μελίνα Μερκούρη στην ταινία "Ποτέ Την Κυριακή"

Natalie Portman στην ταινία "Leon"

H Audrey Tautou ως Coco Chanel

Φυσικά δεν την λάτρεψαν μόνο γυναίκες. Ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί φωτογραφήθηκαν με ένα ρούχο που δεν αποτέλεσε αποκλειστικό προνόμιο της γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Pablo Picasso

James Dean

John Lenon

Πώς μπορείς να τις φορέσεις σήμερα

Σήμερα ο ουρανός είναι μόνο το όριο για τον τρόπο που φοριούνται ή ράβονται οι μαρινιέρες. Ως μπλούζες, ως φούστες, ως φορέματα, παπούτσια και τσάντες. Μην διστάσεις να την βάλεις κάθε ώρα της ημέρας.

Ο πιο κλασικός συνδυασμός είναι με κόκκινο κραγιόν...

... και κόκκινα αξεσουάρ...

... ή ακόμα και κόκκινη floral φούστα...

... ακόμα καλύτερα θα είναι να την προτιμά και ο καλός σου...

... αν όχι περπάτα μόνη σου.

Είτε έχεις κοριτσίστικη διάθεση...

... είτε νιώθεις πιο κυρία, είναι πάντα από τις πιο safe επιλογές.

www.cosmo.gr

Για περισσότερα άρθρα Μόδας κάντε κλικ εδώ

 

Μόδα

Ροή ειδήσεων

Share