Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ΡΕΤΡΟ ΟΜΟΡΦΙΑ: Δείτε όλες τις Ελληνίδες εστεμμένες σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς!!! (PHOTOS)

6 Φεβρουαρίου 2013
ΡΕΤΡΟ ΟΜΟΡΦΙΑ: Δείτε όλες τις Ελληνίδες εστεμμένες σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς!!! (PHOTOS)

Από την καλλονή του Μεσοπολέμου Αλίκη Διπλαράκου, την πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε διεθνή τίτλο, αλλά κι έσπασε το άβατο του Αγίου Ορους, μέχρι την εκθαμβωτική Μις Κόσμος Ειρήνη Σκλήβα και τον «εκσυγχρονισμό» -εσχάτως- των καλλιστείων που μπήκαν πλέον στη διαδικτυακή τους εποχή, έχουν περάσει περισσότερα από ογδόντα χρόνια. Οκτώ δεκαετίες που σημαδεύτηκαν από λάμψη, νεανικά όνειρα, πολλές φιλόδοξες Αφροδίτες, ενίοτε και σκάνδαλα, αλλά και παγκόσμιες επιτυχίες που έφεραν την Ελλάδα στο κέντρο της δημοσιότητας. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που η ελληνική ομορφιά, αποτυπωμένη στα όμορφα πρόσωπα και τα καλλίγραμμα σώματα των σύγχρονων αλλά και των παλαιότερων «ιερειών» της, έκανε τον γύρο του κόσμου και υμνήθηκε από τους λάτρεις του ελληνικού κάλλους, σαφώς ξεχωρίζει εκείνη της Αλίκης Διπλαράκου. Ακριβώς τριάντα δύο χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 1930, η εστεμμένη Μις Ελλάς στον δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό για την ανάδειξη της ωραιότερης Ελληνίδας κέρδισε τον τίτλο «Μις Ευρώπη».


Με καταγωγή από τη Μάνη, η 18χρονη Αλίκη ήταν η μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελένης Νικολέση, η οποία ξεχώριζε για την ομορφιά και τη λεπτή, για τα δεδομένα της εποχής, κορμοστασιά της. Η ίδια είχε παραδεχθεί στους «Times» του Λονδίνου ότι βρέθηκε κατά τύχη υποψήφια στα καλλιστεία του 1930. Ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή να διαγωνιστεί, ενώ η ίδια αγνοούσε ότι κάποιος την είχε δηλώσει. Η δεκαοκτάχρονη καλλονή προσπάθησε να αρνηθεί, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης που παρευρισκόταν στην εκδήλωση δεν της άφησε πολλά περιθώρια. Τελικά, για λόγους... εθνικού συμφέροντος, η νεαρή Αλίκη διαγωνίστηκε εκείνο το βράδυυ και κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς», αν και είχε ισχυρό ανταγωνισμό από τη Θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου.

Να πώς περιγράφει τότε η «Βραδυνή» την εμφάνιση της δεκαοκτάχρονης καλλονής από τη Μάνη: «Φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στον λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φιδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δύο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας (...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα (...)».

Μετά τον θρίαμβο του «Ολύμπια» η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε για το Παρίσι προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη» που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου. Λίγες μέρες αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα με την πρωτιά στις αποσκευές της. Και τότε τα σχόλια του ελληνικού Τύπου που υμνούσαν την ελληνική ομορφιά ήταν διθυραμβικά: «Η νικήσασα εις τα ευρωπαϊκά καλλιστεία Ελληνίς συνενώνει τας λαμπράς και σοβαράς εκείνας ωραιότητας αι οποίαι την κάμνουν ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον διά να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου» αναφέρει σε άρθρο της η «Καθημερινή» που ανάγει τη νίκη της Αλίκης Διπλαράκου σε θρίαμβο της ελληνικής καλλονής.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1930 έλαβε χώρα ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος, η Αλίκη Διπλαράκου τα πήγε επίσης πολύ καλά, καθώς αναδείχτηκε δεύτερη, μετά τη Μις Βραζιλία Γιολάντα Περέιρα που κέρδισε τον πρώτο τίτλο. Τον ίδιο χρόνο εξάλλου η Μις Ευρώπη, φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, με τη βοήθεια μοναχού έπιασε λιμάνι παραβιάζοντας το άβατο του Αγίου Ορους. Τα επόμενα χρόνια, η αδιαφιλονίκητη Ελληνίδα «βασίλισσα της ομορφιάς» δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό κι έγινε... πρωτοσέλιδο όταν ντυμένη ως άντρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Ορους προκειμένου να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.


Ο «θρύλος» Κορίνα Τσοπέη και η καριέρα στο Χόλιγουντ

Το 1964 ήταν η σειρά της Κορίνας Τσοπέη να κλέψει τις εντυπώσεις και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα κέρδιζε τον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Υφήλιος» στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Η «θεά Αφροδίτη», όπως τη χαρακτήριζαν τα μέσα εκείνης της εποχής, κόρη του στρατιωτικού Γιώργου Τσοπέη από τη Μάνη, έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ κι έπαιξε σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της Αμερικής. «Ο λόγος που πήγα στα καλλιστεία ήταν γιατί είχα πολύ μεγάλη αγάπη για την Αμερική και ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψεις τότε εκεί, αφού ο μπαμπάς μου ήταν αξιωματικός και δεν είχε λεφτά, ήταν ο διαγωνισμός ομορφιάς» λέει στην «Espresso» η Κορίνα Τσοπέη. «Ετσι μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω τη ζωή που είχα ονειρευτεί. Οταν βγήκα δεν αισθάνθηκα η πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, αλλά υπερήφανη για τους γονείς μου και την πατρίδα μου» προσθέτει και θυμάται τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε στην αρχή, κυρίως από τον πατέρα της, που δεν ήθελε ούτε να ακούσει για διαγωνισμούς ομορφιάς: «Ο μπαμπάς μου ήταν από τη Μάνη και δεν ήθελε να πάω στα καλλιστεία, αλλά, όπως γίνεται πάντα, όλοι αγαπάνε αυτόν που νικάει. Οταν επέστρεψα λοιπόν όλοι οι Μανιάτες ήταν υπερήφανοι».

Τα επόμενα χρόνια η Κορίνα Τσοπέη παντρεύτηκε τον ατζέντη του Χόλιγουντ Φρέντι Φιλντς και κάνοντας καριέρα στο Χόλιγουντ δεν αρνήθηκε την επάνοδό της στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος», όπου εμφανίστηκε τρεις φορές με την ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής. Σήμερα ζει μόνιμα στο Μπέβερλι Χιλς με τα παιδιά και τα δύο εγγόνια της, ηλικίας επτά και τεσσάρων ετών, ενώ επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα: «Ερχομαι κάθε καλοκαίρι. Εχω ένα μικρό σπιτάκι στη Μύκονο που το αγαπώ πολύ και έρχονται να με δουν πολλοί φίλοι μου».


Τα «χλομά» 80s και οι επιτυχίες της τελευταίας εικοσαετίας

Η δεκαετία του '80 ανέδειξε μία μόνο εστεμμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, την Τίνα Ρούσσου που πήρε την 4η θέση στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» το 1982. Κατά την επόμενη δεκαετία ωστόσο ο διαγωνισμός χάρισε και πάλι δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις των καλλιστείων. Την αρχή έκανε το 1991 η Τζένη Μπαλατσινού που αναδείχθηκε Μις Παγκόσμιος Τουρισμός. Αν κι έχει «κρεμάσει» εδώ και αρκετά χρόνια τα... παπούτσια της πασαρέλας, η πανέμορφη Τζένη Μπαλατσινού που το 1990 κέρδισε τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» και στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 1991, αυτόν της «Μις Παγκόσμιος Τουρισμός», έχει αποδείξει ότι έχει διάρκεια στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ καταπιάνεται συνεχώς με καινούργια πράγματα. Να τι θυμάται από τη βραδιά των καλλιστείων που αναδείχθηκε ομορφότερη Ελληνίδα: «Είχα πάρα πολύ άγχος την ώρα που κέρδιζα. Δεν θυμάμαι κάτι ιδιαίτερο, παρά ότι όλη την ώρα μού έπεφτε το στέμμα. Τη βραδιά που αναδείχθηκα Μις Παγκόσμιος Τουρισμός ήμουν πολύ πιο ήρεμη. Πήγαινα πιο πολύ για τη... βόλτα» σημειώνει η Τζένη Μπαλατσινού, τονίζοντας ότι η ίδια στάθηκε τυχερή μετά τα καλλιστεία: «Εκείνη την εποχή όλα ήταν σε άνθηση σε ό,τι αφορούσε τον χώρο του μόντελινγκ, της ιδιωτικής τηλεόρασης και τις φωτογραφήσεις στα περιοδικά». Σήμερα ασχολείται με τα ηλεκτρονικά media κι έχει δημιουργήσει το site jenny.gr.

Το 1992 η Μαρίνα Τσιντικίδου χάρισε στην Ελλάδα τον τίτλο της «Μις Ευρώπη». Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε το 1996, όταν ανακηρύχθηκε Μις Κόσμος η εντυπωσιακή Ειρήνη Σκλήβα. Το πρώην μοντέλο που με τη μεσογειακή ομορφιά της έκανε όλο τον κόσμο να... παραμιλάει, σήμερα ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή με τον σύντροφό της Νίκο Χυδήρογλου και τη δεκάχρονη κόρη της, έχοντας απαρνηθεί εδώ και χρόνια τις δημόσιες εμφανίσεις και τη λάμψη του μόντελινγκ. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2001, η Εβελίνα Παπαντωνίου αναδείχθηκε 2η Μις Υφήλιος.


Αδικα δεύτερη η πρώτη Ελληνίδα εστεμμένη

Ο πρώτος διαγωνισμός για την ωραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα διοργανώθηκε από την Ενωση Συντακτών. Το βράδυ της 20ής Ιανουαρίου 1929 πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο «Delice» στην Αθήνα προκειμένου να εκλέξει την καλλονή που θα εκπροσωπούσε τη χώρα στο εξωτερικό. Τελικά τη βρήκε στο πρόσωπο της Ασπασίας Καρατζά από την Πάτρα, εγγονής του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Παναγιώτη Καρατζά, η οποία εκτός από ωραία εμφάνιση, είχε και μεγάλη μόρφωση για την εποχή της, ενώ μιλούσε και δύο ξένες γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά. Στις 28 Ιανουαρίου η πρώτη Ελληνίδα εστεμμένη αναχώρησε για το Παρίσι, όπου στις 7 Φεβρουαρίου στα γραφεία της «Ζουρνάλ» έγινε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της Μις Ευρώπη. Οι υποψήφιες παρέλασαν η καθεμία ξεχωριστά και στο τέλος όλες μαζί μπροστά από την επιτροπή, η οποία ανακήρυξε πρώτη την Ουγγαρέζα Ελισάβετ Σιμόν και δεύτερη τη δική μας Ασπασία Καρατζά. Λίγες μέρες αργότερα η εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ» αναδημοσίευσε άρθρο της σερβικής εφημερίδας «Μπετόμεζεν Νάπλο», σύμφωνα με το οποίο η πρώτη νικήτρια ήταν συγγενής με τον διοργανωτή του διαγωνισμού!

www.espressonews.gr

Για περισσότερα νέα Μόδας κάντε κλικ εδώ

 

Μόδα

Ροή ειδήσεων

Share