Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Για τι κατηγορούνται οι σχεδιαστές Dolce & Gabbana;

28 Σεπτεμβρίου 2012
Για τι κατηγορούνται οι σχεδιαστές Dolce & Gabbana;

Προ ημερών, οι Ιταλοί μετρ παρουσίασαν την συλλογή τους Άνοιξη- Καλοκαίρι 2013 και κατάφεραν να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων με τις δημιουργίες τους. Σε κάποια από τα φορέματα τους, είχαν τυπωμένες εικόνες από Αφρικανές γυναίκες που έμοιαζαν με σκλάβες. Το ίδιο μοτίβο υπήρχε και σε σκουλαρίκια που παρουσίασαν. Οι εικόνες αυτές, οι οποίες είναι γνωστές ως Blackamoors, οι οποίες απεικονίζουν Αφρικανούς ντυμένους με πολυτελή ρούχα, αλλά ταυτόχρονα φέρουν και τουρμπάν και και κοσμήματα θεωρούνται, από πολλούς έργα τέχνης. Ταυτόχρονα, όμως,μπορούν να είναι και πολύ προσβλητικές, διότι θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τα χρόνια της σκλαβιάς των Αφρικανών.

Ίσως, οι Domenico Dolce και Stefano Gabbana να μην είχαν σκοπό να προσβάλουν κανένα, και η αλήθεια είναι ότι δεν ανέφεραν πουθενά τις επίμαχες δημιουργίες ως «φορέματα σκλαβιάς» ή «σκουλαρίκια σκλαβιάς», σχόλιο που χρησιμοποίησε η Ιταλική Vogue, όταν πρόσφατα φιλοξένησε τα επίμαχα αντικείμενα μόδας. Αυτό όμως, για το οποίο κατηγορούνται οι δυο σχεδιαστές είναι το γεγονός ότι επιχειρούν να βγάλουν κέρδος από τη μελανή ιστορία της σκλαβιάς.

Επιπροσθέτως, στην επίδειξή τους δεν χρησιμοποίησαν κανένα μοντέλο από την Αφρική, γεγονός που ενίσχυσε τις κατηγορίες για ρατσισμό. Οι πιο φιλελεύθεροι, βέβαια, σχολίασαν ότι αν συμμετείχαν στην επίδειξη μοντέλα από την Αφρική και φορούσαν τις επίμαχες δημιουργίες να μην είχε δημιουργηθεί κανένα θέμα, άλλοι πάλι λένε ότι θα ήταν κάτι που θα έβαζε τα συγκεκριμένα μοντέλα σε πολύ δύσκολη θέση.Ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αποσυρθούν από την συλλογή τα «ρατσιστικά» αντικείμενα.

Πηγή:zougla.gr

 

Μόδα

Ροή ειδήσεων

Share