Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα καλύτερα solarium της Αθήνας!

31 Μαΐου 2010
Τα καλύτερα solarium της Αθήνας!

«Σκέφτομαι να κάνω solarium, αλλά δεν ξέρω πού...» Έτσι ξεκίνησε η κουβέντα με τη συνάδελφό μου. «Να σου πω εγώ, που κάνω αρκετά χρόνια», πετάχτηκε η Κατερίνα από το απέναντι γραφείο. «Μα, δε φοβάστε με όσα έχουν ακουστεί για το τεχνητό μαύρισμα;», είπε κι ο Δημήτρης, γραφίστας στην εταιρεία. «Άσε που είναι ακριβά. Δεν είμαστε για τέτοια τώρα, κορίτσια!» Κάπως έτσι μπήκε η ιδέα στη συντακτική μας ομάδα, να ψαχουλέψει λίγο περισσότερο το κεφάλαιο solarium. Το Athens Magazine λοιπόν έκανε τη δική του έρευνα, βρήκε μερικά από τα καλύτερα κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και μέσα από ένα γερό crash-test, προσπάθησε ν' ανακαλύψει τι απ' όσα ακούγονται είναι αλήθεια και τι ψέματα. Η τελική επιλογή... δική σας!

Η πρώτη φορά

Πριν ξεκινήσει κάποιος το solarium, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες για τη δική του ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  • Μια επίσκεψη στο δερματολόγο είναι απαραίτητη, ώστε ένας ειδικός να εξετάσει αν υπάρχουν επικίνδυνες ελιές -που δεν πρέπει να εκτεθούν στην ακτινοβολία- αλλά και την ευαισθησία της επιδερμίδας. Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος και Διδάκτωρ MSc της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ειρήνη Λαγογιάννη τονίζει πως υπάρχουν ομάδες πληθυσμού με περισσότερο ευάλωτη επιδερμίδα απέναντι στη UV, άρα και στο solarium. Άτομα με λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά κι ανοιχτόχρωμα μάτια, πρέπει ν' αποφεύγουν τη χρήση του solarium. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις με ιστορικό δερματολογικών παθήσεων, εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια, για όσους λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αντισυλληπτικά, για το διαβήτη, το άσθμα και την επιληψία) και τέλος για εκείνους που έχουν χειρουργηθεί μέχρι και εξήντα ημέρες πριν.
  • Η προτίμηση σ' εξειδικευμένα κέντρα, όπου εφαρμόζουν αποκλειστικά μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια και χώροι αισθητικής που κάνουν solarium αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υγιεινής στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε σε πρόσφατο έλεγχό της σε 10 κράτη-μέλη (Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία) ότι ένα στα επτά solarium παραβιάζει τα όρια της UV ακτινοβολίας και δεν αλλάζει τις λάμπες του, όπως επιβάλλεται.
  • Ο χρόνος παραμονής στο solarium εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Δε μπορούν όλες οι επιδερμίδες να εκτεθούν το ίδιο χρονικό διάστημα στην UVA.
  • Η UV ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,28-0,30 W ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό αποτελεί μια χρήσιμη και σημαντική πληροφορία, την οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει όπου κάνει solarium.
  • Το τεχνητό μαύρισμα με λάμπα είναι απαγορευτικό για ανθρώπους κάτω των 18 ετών και για εκείνους που είχαν υποστεί εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτινοβολία δρα αθροιστικά, και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες επικινδυνότητας.
  • Απαραίτητο μέρος της διαδικασίας του solarium είναι να έχει γίνει από πριν ένα καλό scrub στο σώμα και να έχει ενυδατωθεί με κάποια ειδική κρέμα.

Τεχνικές μαυρίσματος

Η πιο συνηθισμένη τεχνική τεχνητού μαυρίσματος είναι η λάμπα. Τα περισσότερα μάλιστα εξειδικευμένα κέντρα solarium εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους, πιο ελαφριάς ή πιο διεισδυτικής μορφής στους πόρους του δέρματος. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη και τα sprays, που κι αυτά διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους ανάλογα με τα συστατικά που περιλαμβάνουν. Οι τρεις μεγάλες κατηγορίες αερογράφων μαυρίσματος (που βάφουν και ίσως δημιουργούν κηλίδες στο δέρμα) έχουν ως βάση τους το λάδι, το γάλα ή το νερό. Το solarium με αερογράφο διαρκεί από πέντε έως επτά ημέρες, ανάλογα με τη μέθοδο που εφαρμόζεται. Όσο για τις τιμές; Κυμαίνονται από 15 μέχρι το πολύ €35. Η τελευταία τάση πάντως θέλει το aqua tan να κερδίζει τις εντυπώσεις! Με κύριο στοιχείο του το νερό και σε συνδυασμό με εκχυλίσματα ζαχαρότευτλων, μπαμπού κι aloe vera -που βοηθάει στην ενεργοποίηση της φυσικής μας μελανίνης- αποτελεί ό, τι πιο «φυσικό» και βιολογικό κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά τεχνητού μαυρίσματος!*

Τα καλύτερα κέντρα solarium στην πόλη!

Γυρίσαμε αρκετά και διαλέξαμε έξι από τα καλύτερα κέντρα solarium στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τα προάστια.

1. Sunshine Solarium

Μέθοδος: Μηχανήματα με λάμπα.

Τιμές: Από €4-20, ανάλογα με το χρόνο της συνεδρίας.

Μας άρεσε: Η εμπειρία του προσωπικού και τα οικονομικά πακέτα προσφορών, που ξεκινούν από €40 τα 60΄ και €50 τα 80΄. Μπορείτε ακόμη να προτιμήσετε 8, 12 ή 16΄ solarium με τιμές €8, €12 και €16, αντίστοιχα.

Ωράρια λειτουργίας: Δευτ.-Σάβ. 09:00-22:00 και Κυρ. 10:00-18:00

Διαθέτει εξελιγμένα μηχανήματα μαυρίσματος με λάμπα, βάσει των σχετικών προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υποκαταστήματά του υπάρχουν σε όλη την Αθήνα. Βρείτε ποιο σας εξυπηρετεί στο www.sunshinesolarium.gr.

2. Kiwi Sun

Μέθοδος: Μηχανήματα με λάμπα και aqua tan.

Τιμές: Από €4 το τεχνητό μαύρισμα με λάμπα και €15 η μέθοδος του aqua tan.

Μας άρεσε: Ο «φυσικός» χώρος που παραπέμπει σ' εξωτικό περιβάλλον κι η χρήση της πρωτοποριακής, βιολογικής μεθόδου aqua tan. Διαρκεί περίπου επτά ημέρες, κοστίζει €15 και το Kiwi Sun είναι το μοναδικό κέντρο solarium στην Ελλάδα που το εφαρμόζει!

Ωράρια λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-23:00

(Α. Μεταξά & Γρηγορίου Λαμπράκη 21, 2ος όροφος, τηλ. 210 8945090)

3. Solarium Κολωνάκι

Μέθοδος: Μηχανήματα με λάμπα.

Τιμές: Από €3 τα 4΄ και €23-155, ανάλογα τις επισκέψεις και το χρόνο παραμονής (που ξεκινάει από 30΄ και μπορεί να φτάσει τα 300΄!)

Μας άρεσε: Οι μηνιαίες οικονομικές προσφορές κι η προσωπική ενασχόληση της ιδιοκτήτριας-υπευθύνου Άννι.

Ωράρια λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-22:00, Σάβ. 09:00-18:00 και Κυρ. 12:00-18:00

(Πλατεία Κολωνακίου 3, τηλ. 210 3604780 & 210 3604478)

4. Exotic Tan

Μέθοδος: Μηχανήματα με λάμπα.

Τιμές: Από €140 το μήνα, €294 το τρίμηνο και €883 η ετήσια συνδρομή.

Μας άρεσε: Το solarium με το εξελιγμένο μηχάνημα Εrgoline 950, που προσφέρει δυνατό, βαθύ αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και το Open Sun που είναι ανοιχτό κρεβάτι solarium για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα κλειστοφοβίας.

Ωράρια λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11:00-23:00, Σάβ.-Κυρ. 12:00-20:00

(Αγίας Παρασκευής 18 & Θεμιστοκλέους 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6827303,

Αγίου Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9887017,

Σιβιτανίδου 6, Πλατεία Κύπρου, Καλλιθέα, τηλ. 2109595042

210 9595082)

5. Sunlounge Solarium

Μέθοδος: Μηχανήματα με λάμπα και Mystic spray tan.

Τιμές: Από €1,50 τα 20΄ και €35 η μέθοδος του Mystic spray tan.

Μας άρεσε: Η ζεστή φιλοξενία, οι επώνυμοι πελάτες του και η τεχνική αυτομαυρίσματος Mystic spray tan, που γίνεται μέσα από μαγνήτες, έχει ορατό αποτέλεσμα μετά από 12 ώρες και διαρκεί για μία εβδομάδα!

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11:00-23:00, Σάβ. 11:00-20:00 και Κυρ. 11:00-18:00

(Λεωφόρος Πεντέλης 23, τηλ. 211 7402029)

6. Easy Sun

Μέθοδος: Μηχανήματα με λάμπα.

Τιμές: Από €11, €40 τα 12΄ συνεδρίας, ανάλογα με το μηχάνημα που θα επιλέξετε.

Μας άρεσε: Η οργάνωση κι ο καθαρός χώρος του προσεγμένου κέντρου.

Ωράρια λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-23:00, Σάβ.-Κυρ. 10:00-22:00

(Γλυφάδα, τηλ. 210 8983392, Κηφισιά, τηλ. 210 6231154)

Οι πιο συχνές ερωτήσεις:

1. Είναι εξακριβωμένο ότι το solarium προκαλεί καρκίνο;

Σύμφωνα με την Ειρήνη Λαγογιάννη, Διδάκτωρ ΜSc της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η UV ακτινοβολία δρα αθροιστικά, με αποτέλεσμα ν' αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε άτομα κάτω των 35 ετών. Μέχρι το 2005 όμως δεν υπήρχε επιβεβαιωμένη επιστημονική συσχέτιση μεταξύ solarium και καρκίνου του δέρματος. Αυτό οφειλόταν κυρίως στον μικρό αριθμό ατόμων, που λάμβαναν μέρος στις μελέτες. Σήμερα υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι το κακόηθες μελάνωμα αυξάνεται με γοργό ρυθμό και μάλιστα κατά τις δεκαετίες '70, '80, '90, '00 η συχνότητά του ήταν αντίστοιχα 3, 7, 13 και 20 περιπτώσεις ανά 100.000 του πληθυσμού.

2. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις το solarium να λειτουργήσει θεραπευτικά;

Η δερματολόγος Ειρ. Λαγογιάννη τονίζει ότι η εφαρμογή του solarium ίσως βοηθούσε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, σε κάποιες δερματολογικές νόσους, όπως είναι η ψωρίαση, η λεύκη κι η ακμή. Σημασία έχει όμως, τέτοιου είδους μεθόδους που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία να χρησιμοποιούνται με μέτρο, γιατί λειτουργούν κυρίως αθροιστικά.

3. Τελικά τι είναι πιο ακίνδυνο, το solarium με σπρέι ή λάμπα;

Το σπρέι είναι ακίνδυνο και με πιο άμεσο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι συνήθως δεν φεύγει ομοιόμορφα από το δέρμα κι ίσως, σε κάποιες περιπτώσεις, να προκαλέσει λεκέδες στα ρούχα μας. Επίσης, οι λάμπες πλέον είναι αρκετά εξελιγμένες και με ειδικά προστατευτικά, αντιγηραντικά φίλτρα.

3. Μπορούμε να κάνουμε solarium σ' ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το πρόσωπο και το στήθος;

Παρόλο που πολλοί προτιμούν να βάζουν πετσέτα στο πρόσωπο την ώρα του solarium, υπάρχουν λάμπες χαμηλότερης έντασης και με αντιγηραντικά φίλτρα, ειδικά διαμορφωμένες γι' αυτή την περιοχή. Έτσι έχουμε περισσότερο ομοιόμορφο αποτέλεσμα και καλύτερη αναλογία μαυρίσματος σε σώμα και πρόσωπο. Στις δέκα εκθέσεις στο solarium, συνήθως προτείνονται δύο μόνο στο πρόσωπο. Όσον αφορά τώρα στην περιοχή του στήθους, μπορεί να γίνει solarium με μέτρο και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή άλλο πρόβλημα υγείας.

4. Πόσες φορές πρέπει να κάνουμε solarium στην αρχή, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μελανίνη του δέρματος;

Στην αρχή οι επισκέψεις πρέπει να είναι πιο συχνές, ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα της εκάστοτε επιδερμίδας. Στην περίπτωση μαυρίσματος με λάμπα οι συνεδρίες θα πρέπει συνήθως να γίνονται μέρα παρά μέρα, για μία περίπου εβδομάδα και να διαρκούν το πολύ επτά με οκτώ λεπτά. Έτσι σχηματίζεται η υποδομή, ώστε να ενεργοποιηθεί η μελανίνη. Στη συνέχεια μειώνονται οι εφαρμογές του solarium.

5. Μπορούμε μετά την εφαρμογή του solarium να κάνουμε ηλιοθεραπεία;

Καλό είναι ν' αποφεύγεται η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Γι' αυτό το λόγο, δεν προτείνεται να κάνουμε ηλιοθεραπεία την ίδια μέρα με το solarium.

6. Πόσες φορές την εβδομάδα επιτρέπεται να κάνουμε solarium;

Εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η μελανίνη κι υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για μαύρισμα και πάντα ανάλογα με το χρώμα δέρματος του καθενός, η εφαρμογή solarium πρέπει να περιορίζεται στις μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Aπίστευτο, αλλά αληθινό;

Αμερικανική έρευνα του 2006 διαπίστωσε ότι άτομα που έχουν αποκτήσει εμμονή με το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση διακοπής, ενώ σε αντίστοιχη μελέτη του 2008 το 18% των οπαδών του solarium παρουσιάζονται ως εθισμένοι! Οι τελευταίοι μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το ήξερες ότι:

  • Η λέξη solarium είναι λατινική και προέρχεται από τη λατινική ρίζα sol, που σημαίνει «ήλιος»
  • Στην Αμερική λειτουργούν σήμερα σ' επαγγελματική βάση περισσότερα από 15.000 κέντρα solarium;
  • Στην Ευρώπη οι υπηρεσίες solarium πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970, ενώ είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένες σε μεσογειακές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία;
  • Στην Ελλάδα έγινε της μόδας τη δεκαετία του '90, ενώ τα πρώτα εξειδικευμένα κέντρα ιδρύθηκαν στη χώρα μετά το 1995;

* Ευχαριστούμε τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο και Διδάκτορα Μsc της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ειρήνη Λαγογιάννη για την πολύτιμη βοήθειά της. (Φοίβης 46, Γλυφάδα, τηλ.210 8985811)

Μόδα

Ροή ειδήσεων

Share