Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

6+1 συμβουλές για φρεσκάδα και σωστή υγιεινή κατά την περίοδο

Τι πρέπει να κάνετε

27 Αυγούστου 2021 14:58
6+1 συμβουλές για φρεσκάδα και σωστή υγιεινή κατά την περίοδο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H καλή προσωπική υγιεινή με το κατάλληλο σαπούνι της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο φρέσκες με αυτοπεποίθηση, ακόμα και κατά την εμμηνόρροια.

Η εμμηνόρροια είναι μια περίοδος αυξημένου κινδύνου μόλυνσης.

Αυτό συμβαίνει γιατί η βλέννα που συνήθως προστατεύει τον τράχηλό σας (την είσοδο στη μήτρα σας) ανοίγει κατά την εμμηνόρροια, για να μπορέσει το αίμα να εξέλθει από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να καταστήσει δυνατό στα βακτήρια να φτάσουν μέχρι τη μήτρα σας και την πυελική κοιλότητα.

Οι μεταβολές του κολπικού pΗ μπορεί επίσης να διευκολύνουν τις λοιμώξεις από μύκητες. Η εκμάθηση των βασικών στοιχείων της εμμηνορροϊκής υγιεινής βοηθά να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνετε υγιείς και να αποφευχθεί η μόλυνση κατά την εμμηνόρροια.

Βέλτιστες πρακτικές:

 • Να πλένεστε τακτικά: πλυθείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να βοηθήσετε στη διατήρηση της καθαρότητας της ευαίσθητης περιοχής σας και την αποφυγή οσμών. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν ή καθαρίστε τον κόλπο σας.
 • Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν: πάντα να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που προορίζεται για την προσωπική υγιεινή, επειδή το δέρμα του κόλπου σας είναι πιο ευαίσθητο από άλλα μέρη του σώματός σας.
 • Πάντα να πλένετε τον κόλπο σας εξωτερικά και μη χρησιμοποιείτε ποτέ κανονικό σαπούνι, αφρόλουτρο ή σαμπουάν στην ευαίσθητη περιοχή σας, γιατί μπορεί να διαταράξει τη φυσική χλωρίδα και την οξύτητα. Τα ρούχα σας: αποφύγετε τα στενά ρούχα ή τα συνθετικά υφάσματα που δεν αναπνέουν. Τα εφαρμοστά ρούχα στην περιοχή του κόλπου μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία και να ερεθίσουν το δέρμα σας. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και φαρδιά ρούχα, για να βοηθήσετε στη διατήρηση της φρεσκάδας και της στεγνότητας.
 • Αλλάζετε σερβιέτες ή ταμπόν συχνά: η συνεχής χρήση της ίδιας σερβιέτας ή ταμπόν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η παρατεταμένη έκθεση σε υγρές σερβιέτες μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας.
 • Χρησιμοποιήστε ταμπόν με τη σωστή απορροφητικότητα: Να χρησιμοποιείτε πάντα ταμπόν με τη χαμηλότερη απορροφητικότητα που είναι κατάλληλο για την εμμηνόρροιά σας και ποτέ μη χρησιμοποιείτε ταμπόν, αν δεν έχετε περίοδο. Η χρήση υπερβολικά απορροφητικής προστασίας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ή ξηρότητα.
 • Σκουπίστε από εμπρός προς τα πίσω: προσπαθήστε να σκουπίζετε την κολπική και την πρωκτική σας περιοχή ξεχωριστά, και σκουπίζετε πάντα από εμπρός προς τα πίσω. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο της έκθεσης του κόλπου σας στα επιβλαβή βακτήρια του πρωκτού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά: κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόσθετο κίνδυνο λήψης ή μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος, όπως το AIDS και η ηπατίτιδα Β μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Ο εν λόγω αυξημένος κίνδυνος οδηγεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις του HIV και της ηπατίτιδας Β στο αίμα, σε αντίθεση με συγκριτικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις τους σε άλλα σωματικά υγρά, όπως είναι το σπέρμα και οι κολπικές εκκρίσεις.

undefined

Μήπως η περίοδός σας έχει αυτό το χρώμα; Αν ναι, δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Όλες ξέρουμε αυτό που έρχεται μια φορά το μήνα, μας αφήνει άρρωστες και πρησμένες, έχοντας αφόρητους πόνους. Είναι φυσικά η περίοδος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι περίοδοι μας μπορούν να μας δείξουν πολλά και ειδικά το χρώμα για τη συνολική υγεία μας.

Παρατηρώντας τη ροή όπως και άλλα συμπτώματα, μπορείτε να καταλάβετε πολλά για την υγεία σας και θα είστε έτσι πιο έτοιμες για να μιλήσετε στο γυναικολόγο σας. Ενώ, δείτε 15 φυσικούς τρόπους για να γλυτώσετε τον πόνο στην περίοδο!

Χρώμα και Ροή

Σύμφωνα με τον Dr. Alisa Vitti, είναι πιθανό να περιγράψουμε το χρώμα των περισσότερων περιπτώσεων με τρεις τρόπους: παγωμένα βατόμουρα, μαρμελάδα φράουλα και χυμό από κράνμπερι. Το χρώμα του αίματος δείχνει πολλά για τις ορμόνες.

Μήπως η περίοδός σας έχει αυτό το χρώμα

Η πρώτη περίπτωση είναι ένδειξη υψηλών επιπέδων σε οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε ένα πιο βαρύ κύκλο, που θα έρθει πιο νωρίς από ότι περιμένατε.

Ενώ όσες βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία έχουν το αντίθετο πρόβλημα. Είναι πιθανή ένδειξη χαμηλών επιπέδων σε οιστρογόνα. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να υπάρχει καθυστέρηση. Επίσης αυτό το χρώμα είναι αρκετά συνηθισμένο σε γυναίκες που παίρνουν αντισύλληψη..

Το τέλειο χρώμα είναι σύμφωνα με τον καθηγητή η τρίτη περίπτωση. Στη περίπτωση αυτή η περίοδος είναι πιο ομαλή και δεν υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις.

Κηλίδες

Εάν έχετε ελαφριά αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πιθανώς πως κάτι δεν πάει καλά και καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Κηλίδες στην περίοδο

Δείτε μερικές από τις πιθανότερες αιτίες:

 • Ορμονική Διαταραχή – Μπορεί να δείχνει προβλήματα με τον θυρεοειδή, τις ωοθήκες και πιθανώς να οφείλεται και σε κάποια από τις μεθόδους αντισύλληψης.
 • Μόλυνση – Οποιαδήποτε μόλυνση, είτε από κάποιο αφροδίσιο, είτε όχι, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ανάμεσα σε περιόδους.
 • Καρκίνος – Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή των ωοθηκών μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια αιμορραγία, αν και είναι σπάνιο.
 • Άγχος – Το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει επίσης αιμορραγία.

Πόνοι περιόδου

Οι περισσότερες θα βιώσουμε κάποιας μορφής πόνο στην περίοδο, αλλά έντονος πόνος που δεν υποχωρεί είναι κάτι που θα πρέπει να κοιτάξουμε.

Ο σωστός όρος για τις κράμπες είναι δυσμηνόρροια και είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο ανάμεσα στις γυναίκες. Κυρίως ευθύνεται η ορμόνη προσταγλανδίνη που σχετίζεται με φλεγμονές και πόνους.

Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι οι κράμπες να κρατάνε πιο πολύ από 2 μέρες. Είναι ένα σημάδι ενδομητρίωσης και περίπου το 10% του πληθυσμού των γυναικών υποφέρει από αυτό.

 

Γυναίκα

Ροή ειδήσεων

Share