Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καφτάνι: Tο έθνικ ρούχο που απελευθέρωσε τις γυναίκες

Επίδραση στον κόσμο της μόδας

1 Ιουλίου 2021 11:34
Καφτάνι: Tο έθνικ ρούχο που απελευθέρωσε τις γυναίκες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε καλοκαίρι, το πολυαγαπημένο καφτάνι βγαίνει από τη ναφθαλίνη, προκειμένου να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις καθημερινές μας εμφανίσεις –από την παραλία μέχρι τις βραδινές εξορμήσεις.

Τα «πρόσωπα» ενός καφτανιού! Σε εξωτικά ή αφρικανικά χρώματα και prints αποπνέουν καλοκαίρι
Απλό –από ένα άνοιγμα για το κεφάλι– ή περίτεχνο –με κεντήματα, απλικέ κοσμήματα, δαντέλα και όχι μόνο– έχει φορεθεί με πάθος από καθημερινές γυναίκες μέχρι σταρ του Χόλιγουντ. Μοιάζει σαν να σε βάζει στο μυστήριο των θρύλων της μόδας, από την Ελίζαμπεθ Τέιλος έως την Ντιάνα Βρίλαντ και από εκεί στη Σοφία Λόρεν ακόμη και την Γκρέις Κέλλι.

Πιο πρόσφατα, η Jessica Simpson το προτίμησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της το 2011, η Μπιγιονσέ, η Ούμα Θέρμα, η Σούζαν Σαράντον, η Κέιτ Μος, η Νικόλ Ρίτσι και η λίστα δεν έχει τελειωμό, έχουν φωτογραφηθεί πολλάκις με καφτάνια που καλύπτουν, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζουν το κορμί καθώς αυτό κινείται.

Το χθες και οι ρίζες

Με ρίζες στην αρχαία Μεσοποταμία, το καφτάνι γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο ύφασμα: κάποιος άνοιξε μία τρύπα για το κεφάλι και το έδεσε με ένα σχοινί στη μέση. Το καφτάνι εμφανίζεται σε πολλούς πολιστιμούς με διαφορετικές ονομασίες και σε αρκετές παραλλαγές.

Τα γιαπωνέζικα κιμονό, τα κινέζικα χανφού, το μπουμπού της Σενεγάλης και η τζελάμπα από τη βόρεια Αφρική αποδεικνύουν την πολυμορφία και την απήχηση που είχαν πάντοτε ως ενδυματολογικό στιλ στην πάροδο των αιώνων.

Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, το καφτάνι μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητα του Δυτικού κόσμου γύρω στο 1960, όταν οι σχεδιαστές μόδας άρχισαν να αναζητούν έμπνευση σε εξωτικούς προορισμούς, όπως το Μαρόκο και η Περσία, σε μέρη όπου το συγκεκριμένο είδος ρούχου –άνετο, χαλαρό και δροσερό– φοριούνταν τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Καφτάνι το καλοκαίρι

Επίδραση στον κόσμο της μόδας και η πολιτιστική διείσδυση του ‘60

Ο Yves Saint Laurent, ο οποίος ήταν βαθιά συνδεδεμένος με το Μαρόκο, είναι ο σχεδιαστής που συσχετίζουμε περισσότερο με το απόγειό του. Γοητευμένος από τον αφρικάνικο εξωτισμό και με λατρεία στο Μαρόκο, δημιουργεί τη συλλογή του το 1969 με μια «παρέλαση» από καφτάνια με περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία.

Αλλά δεν ήταν μόνος: Οι σχεδιαστές από το Dior και τον Balmain έως τη Madame Grès δημιούργησαν διακοσμημένες εκδόσεις του στιλ, ενώ νεότεροι, όπως ο Emilio Pucci, ο Halston, ο Oscar de la Renta δημιούργησαν ανεπανάληπτα κομμάτια.

Η ερωτική σχέση της Δύσης με το καφτάνι γεννήθηκε από μια ρομαντική εμμονή με τη διαφορετικότητα και τον μυστικισμό της Ανατολής, με τη φαντασίωση που δημιουργούν οι εικόνες της ερήμου, των τουρκικών παλατιών και οι μύθοι της Σεχραζάντ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η έθνικ τάση άνθισε κυρίως χάρη στη θρυλική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Diana Vreeland, η οποία ανακάλυψε τα καφτάνια σε ένα ταξίδι της στο Μαρόκο και τα υιοθέτησε στην καθημερινότητά της, αποκαλώντας τα μάλιστα «το πιο κομψό ρούχο που εφευρέθηκε ποτέ».

  • Το 1964, η σταρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ κάνει μόδα τα πολύχρωμα μπατίκ καφτάνια, στιλ που αντιγράφεται από εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σιγά σιγά, οι διάσημοι σχεδιαστές αποφασίζουν να αντιγράψουν και να εκμοντερνίσουν το look, και προς τα τέλη των ‘60s, το απόλυτο ρούχο του τζετ σετ γίνεται μέρος της μποέμ κουλτούρας των χίπιδων και σύμβολο της σεξουαλικής επανάστασης και της γυναικείας αυτοδιάθεσης.

Ο Yves Saint Laurent, o Oscar de la Renta, ο Emilio Pucci και ο Valentino σχεδιάζουν boho chic σύνολα για τις κομψές πελάτισσές τους και βάζουν το καφτάνι στον κόσμο της υψηλής ραπτικής. Έκτοτε, το καφτάνι γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και σε διαφορετικά στιλ κινείται άνετα από την παραλία ή ακόμη και έναν casual γάμο, μέχρι το γραφείο και τη βραδινή έξοδο.

Στο σήμερα…

Αν και υπήρξε μια ποικιλία διαφορετικών εκδοχών με την πάροδο των ετών, ένα γεγονός παραμένει: Το καφτάνι είναι ένα ένδυμα κατάλληλο για μια θεά επειδή ενσωματώνει μια τέλεια ενδυματολογική διχοτομία. Είναι ταυτόχρονα μεγαλειώδες και ταπεινό.

Επιλέξτε ένα μακρύ καφτάνι για τις βόλτες σας στην πόλη ή και για επίσημες εμφανίσεις

Μπορεί να είναι ριχτό ή να ακολουθεί τις καμπύλες του γυναικείου σώματος, μπορεί να είναι άνετο αλλά όποια το φορά αισθάνεται σέξι και θηλυκή. Δεν αφορά τόσο το ανδρικό βλέμμα, αλλά μάλλον πρόκειται περισσότερο για το γεγονός ότι οι γυναίκες αισθάνονται υπέροχα φορώντας το.

Με ένα μακρύ έως το δάπεδο καφτάνι, η γυναίκα κάνει μία τολμηρή δήλωση, και θέλει να τραβά την προσοχή πάνω της ενώ ταυτόχρονα τους κλείνει υποσυνείδητα το μάτι στέλνοντας το σήμα: «Χαλαρώστε»!

Και πράγματι, μπορείς να χαλαρώσεις, με ένα καφτάνι στον καναπέ, στην παραλία, παντού, αφού είναι ένα ρούχο που δεν «απαιτεί» καμία προσπάθεια, ούτε καν ειδικό χτένισμα ή μακιγιάζ, απλά «προστάζει» για μία καλλιτεχνικά χαλαρή αισθητική.

 Καφτάνι: το έθνικ ρούχο που απελευθέρωσε τις γυναίκες

Οι φετινές προτάσεις των μεγάλων σχεδιαστών

Aπό τις φετινές συλλογές άνοιξη-καλοκαίρι 2020. Υπέροχο καφτάνι σε λαμπερό πορτοκαλί, Oscar de la Renta // Με λουλουδάτη διάθεση και φωτεινά χρώματα, Emilio Pucci // Κίτρινο, Tory Burch
Οι φετινές συλλογές άνοιξη-καλοκαίρι 2020 φέρνουν έναν μποέμ αέρα την με τη μορφή ορισμένων υπέροχων καφτανιών: Ο Roberto Cavalli έδειξε πολλές εκδοχές με γραφικά prints ή με prints που απεικονίζονται ζώα με ταιριαστά μαντίλια δεμένα στο κεφάλι.

Οι Oscar de la Renta και Emilio Pucci – δύο οίκοι που έχουν αποθεώσει το καφτάνι εδώ και δεκαετίες – έδειξαν υπέροχες προτάσεις. Και η λίστα συνεχίζεται με την Τοry Burch και τις λάτρεις των καφτανιών Mary-Kate και Ashley Olsen αλλά και τον The Row. Ακόμη και η σχεδιάστρια και στιλίστρια Rachel Zoe, η οποία εδώ και αρκετό καιρό «σέρνει τον χορό» με τα καφτάνια της στο Χόλιγουντ, αυτή τη σεζόν, πρότεινε μια δροσερή λευκή έκδοση.

Φορέστε το με…

  • Ψηλοτάκουνα πέδιλα αν είναι μακρύ. Με φλατ σανδάλια, σαγιονάρες ή mules αν είναι πιο κοντό. Αποφύγετε τις πλατφόρμες γιατί δύσκολα κολακεύουν.
  • Απλά, λιτά κοσμήματα, ειδικά αν το καφτάνι σας είναι ήδη «φορτωμένο» με φούντες, κεντήματα και άλλες απλικέ λεπτομέρειες. Αν ετοιμάζεστε για την παραλία, αρκεί το μαγιό σας.
  • Ένα πιο κοντό καφτάνι, ταιριάζει ιδανικά με σορτς και φλατ πέδιλα.
  • Οι πιο τολμηρές, δοκιμάστε το με σανδάλια μονομάχου.
 

Ροή ειδήσεων

Share