Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Το βερνίκι νυχιών δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις: Τι συμβαίνει στον οργανισμό 10 ώρες μετά από τη χρήση;

Το γνωρίζατε;

10 Ιουλίου 2020 13:40
Το βερνίκι νυχιών δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις: Τι συμβαίνει στον οργανισμό 10 ώρες μετά από τη χρήση;
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Follow us on Google News

Ακόμα και οι άνθρωποι που ασχολούνται συνειδητά με την υγεία τους, μπορεί να μη λάβουν υπ' όψιν τους πως ένα βερνίκι νυχιών επηρεάζει το σώμα τους.

Αλλά μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι πιο διάσημες μάρκες βερνικιών στην Αμερική είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ότι φαίνονται, ενώ ανησυχία προκάλεσε και αυτή η γυναίκα που ανέπτυξε καρκίνο από ένα μανό.

Τι δείχνει η έρευνα

Οι ερευνητές πρόσφατα εξέτασαν για σημάδια χημικών τοξινών σε 24 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα. Ποια ήταν η πηγή αυτών των χημικών; Το βερνίκι νυχιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων έδειξε σημάδια φωσφορικού τριφαινύλιου μόλις 10 ώρες μετά από την εφαρμογή του βερνικιού. Αυτό ο τύπος πειστικών αποτελεσμάτων είναι αξιοθαύμαστος και επίσης ανησυχητικός.

Σε μια επόμενη έρευνα, οι ίδιοι ερευνητές δοκίμασαν 10 διαφορετικά βερνίκια για φωσφορικό τριφαινύλιο και ανακάλυψαν αυτό το χημικό στα 8 από αυτά. Σε δυο από αυτά τα βερνίκια, που το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν θετικό, δεν αναφερόταν στην ταμπέλα του προϊόντος η ύπαρξη του χημικού. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πάνω από το 20% των βερνικιών που πωλούνται στη χώρα περιέχουν ένα επικίνδυνο χημικό που δεν αναφέρεται ως συστατικό.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με το φωσφορικό τριφαινύλιο (ή TPHP) είναι ότι είναι γνωστό ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα των ανθρώπων, το οποίο ελέγχει όλες τις ορμόνες μας. H επικεφαλής ερευνήτρια, Dr. Heather Stapleton, εξέφρασε τις ανησυχίες της, λέγοντας, ''Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις που υποδεικνύουν ότι το TPHP μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση των ορμονών, το μεταβολισμό, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τα νέα κορίτσια που χρησιμοποιούν βερνίκι νυχιών συχνά, μιας και η ανάπτυξη υγιών ορμονών είναι σημαντικό κομμάτι στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους. Παρόλα αυτά, το TPHP αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σε οποιονδήποτε εκτεθεί σε αυτό. Είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί:

  • Νευροτοξίνες(επιπτώσεις στην ανάπτυξη)
  • Ενδοκρινικές τοξίνες
  • Αναπαραγωγικές τοξίνες
  • Ερεθισμό του δέρματος και αλλεργίες

Άλλες απειλές στην υγεία

Φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη είναι γνωστό καρκινογόνο που μπορεί να διαλυθεί στο νερό και τον αέρα(Ξέρετε αυτή τη δυνατή μυρωδιά του βερνικιού;). Έκθεση σε αυτό το χημικό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ερεθισμένος λαιμός, άσθμα, δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε δηλητηρίαση από φορμαλδεΰδη.

Τολουόλιο. Αυτό το χημικό είναι γνωστό ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών(και μερικοί επιστήμονες βρήκαν ίχνη του στο μητρικό γάλα!). Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα κατά την έκθεση.

Διβουτυλο-φθαλικό εστέρα (DBP). Κάποιες μάρκες νυχιών, αντικαθιστούν αυτό το φθαλικό με το TPHP, αλλά δεν είναι καλύτερο για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, δημιουργεί παρόμοια προβλήματα υγείας όπως ορμονική διαταραχή και τοξίνες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

 

Γυναίκα

Ροή ειδήσεων

Share