Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αθώα βερνίκια νυχιών συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο- Μεγάλη προσοχή με...

Και όχι μόνο με καρκίνο!

20 Φεβρουαρίου 2020 21:10
Αθώα βερνίκια νυχιών συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο- Μεγάλη προσοχή με...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα «αθώα» βερνίκια νυχιών μπορούν να γίνουν πολύ επιβλαβή για την υγεία σας, αφού περιέχουν τοξίνες που συνδέονται με υπογονιμότητα και καρκίνο. Όσο και να θέλετε περιποιημένα τα άκρα σας, πρέπει να προσέχετε από τα παρακάτω!

Βλαβερές τοξίνες που συνδέονται με την υπογονιμότητα ή ακόμα και με τον καρκίνο μπορεί να κρύβονται στα φαινομενικά αθώα βερνίκια νυχιών. Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι ακόμα και τα μανό που φέρουν τον χαρακτηρισμό «μη τοξικά» μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά. Τέτοιες ουσίες εμπεριέχονται και στο ημιμόνιμο μανικιούρ, όπως θα δείτε εδώ, και έχουν σοβαρές επιτπώσεις!

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει τη χρήση πολλών χημικών ουσιών στα καλλυντικά από το 2004, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στην πορεία υπήρξε «θλιβερή αντικατάστασή» τους από άλλες τοξίνες.

Για παράδειγμα, τα μανό με το σήμα «3-Free» θεωρητικά δεν περιέχουν το τοξικό τρίο ουσιών τολουόλιο, φορμαλδεΰδη και DnBP, όμως στην πραγματικότητα συχνά εμπεριέχουν ουσίες που συνδέονται με την τοξικότητα του εγκεφάλου ή ακόμα και με εμβρυϊκές ανωμαλίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αννα Γιανγκ, μελέτησαν 40 διαφορετικά μανό που έφεραν πάνω τους ευρεία γκάμα σημάνσεων, από «3-Free» έως «13-free», σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ που θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, από 12 διαφορετικές εταιρίες, οι οποίες δεν κατονομάζονται στην έρευνα. Οπως διαπίστωσαν, ακόμα και τα «μη τοξικά» μανό περιείχαν συστατικά επικίνδυνα για την υγεία.

Για παράδειγμα, η ουσία TPHP, που διαταράσσει το ορμονικό σύστημα, βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα σε τρεις μάρκες βερνικιών, παρά τη σήμανση που έφεραν περί του αντιθέτου. Επιπλέον, η ουσία DEHP, η οποία έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα και θεωρείται πιθανά καρκινογόνα για τους ανθρώπους, ανιχνεύτηκε στο 60% των δειγμάτων, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ανιχνεύτηκε και μόλυβδος. Οπως υπογραμμίζεται, τα ευρήματα αυτά δεν θέτουν μονάχα σε άμεσο κίνδυνο τους καταναλωτές που τα χρησιμοποιούν, αλλά και τις εργαζόμενες σε κέντρα ομορφιάς που ασχολούνται με την περιποίηση των νυχιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Κατέστρεψε τα νύχια της με ένα υλικό που όλες οι γυναίκες χρησιμοποιούν και είναι στο ημιμόνιμο!

Μία από τις πιο διαδεδομένες ουσίες που χρησιμοποιούνται στο μόνιμο ή ημιμόνιμο μανικιούρ και είναι δηλητηριώδης. Μπορεί να καταστρέψει τα νύχια σας και πρέπει να δώσετε προσοχή!

Ο λόγος για τον μεθακρυλικό μεθυλεστέρα (ΜΜΑ), ουσία που έχει απαγορευτεί στην Αμερική, αλλά σε άλλες χώρες εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρύτατα, και κάνει τα νύχια σας πιο μαλακά. Ωστόσο, σας έχουμε και τον τρόπο για να τα αποτρέψετε από το σπάσιμο και να ξαναζωντανέψουν!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η εν λόγω ουσία κάθε άλλο παρά αθώα είναι, καθώς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καταστροφή των νυχιών, αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και το άσθμα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής δερματολογίας Ντέιβιντ Όρτον, η κόλλα που χρησιμοποιείται στα τεχνητά νύχια είναι τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε να «σηκώσει» έως και δύο κιλά βάρους, ενώ ο μεθακρυλικός μεθυλεστέρας έχει εφαρμογές ακόμα και στο… τσιμέντο και τα πλαστικά!

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες παρατηρούν ότι τα νύχια τους κιτρινίζουν και σπάνε μόλις το τεχνητό μανικιούρ αφαιρεθεί. Αν και πολλοί αποδίδουν αυτό το γεγονός στο ότι τα νύχια δεν «αναπνέουν» όσο υπάρχει το μόνιμο ή ημιμόνιμο μανικιούρ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η δηλητηριώδης ουσία είναι αυτή που κάνει την ζημιά και συνιστούν σε όλες να αποφεύγουν τις φθηνές λύσεις και να ρωτούν τους ειδικούς πριν φτιάξουν τα νυχάκια τους.

Μάλιστα, κινδύνους διατρέχουν και οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς εκτίθενται σε ουσίες που προκαλούν δερματίτιδα, διάφορα νευρολογικά συμπτώματα και πολλές μορφές καρκίνου.

 

Ροή ειδήσεων

Share