Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτή είναι η σωστή μέρα και ώρα για να προσπαθήσεις να γίνεις μαμά!

Μάθε τα όλα!

24 Αυγούστου 2019 14:33
Αυτή είναι η σωστή μέρα και ώρα για να προσπαθήσεις να γίνεις μαμά!

Υπάρχει σωστή μέρα και ώρα να προσπαθήσεις να γίνεις μαμά και εμείς σου αναφέρουμε τα πάντα αναλυτικά!

Δεν αναφέρομαι στην ωορρηξία σου, αλλά σε μία συγκεκριμένη στιγμή που αυξάνουν οι πιθανότητες, κάπως αλλιώς.

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι μία περίεργη υπόθεση. Σε κάποιες γυναίκες τυχαίνει "για πλάκα" και άλλες πρέπει να παλέψουν πραγματικά πολύ για να γίνουν μητέρες. Ένα πολύ λεπτό case, που στις περισσότερες περιπτώσεις προϋποθέτει σεξ για να προκύψει το μπεμπέ, και κυρίως σωστό timing.


Βρετανοί επιστήμονες είχαν την περιέργεια να δουν πότε με χρονικά δεδομένα γεννιούνται τα περισσότερα παιδιά στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτά που προέκυψε είναι ότι στις 6 Σεπτεμβρίου. Το οποίο συνεπάγεται ότι στις 2 Ιανουαρίου και μάλιστα στις 22:36 σημειώνεται ο εμγαλύτερος αριθμός επιτυχημένων ερωτικών συνευρέσεων.

“Ναι, αλλά γιατί τότε”; Αναρωτιέσαι. Η εξήγηση είναι πολύ λογική και την έδωσε το 73% των ζευγαριών που συμμετείχαν στην έρευνα: Στις 2 του μήνα είσαι σπίτι, χαλαρώνεις με το έτερον ήμισυ, θες να ξεχάσεις όλα όσα έχεις φάει και πιει με λύσσα τις προηγούμενες μέρες και το ένα φέρνει τ’ άλλο. Το 48% συμπλήρωσε πως τις μέρες αυτές έχει κέφι και διάθεση, άρα κίνητρο να κάνει σεξ, ενώ το 28% λέει ξεκάθαρα πως όλη αυτή η εορταστική διάθεση φουντώνει το πάθος για τον σύντροφο.


Το 71% δήλωσε μάλιστα πως η ιδανική ώρα για να πάρουν φωτιά τα σεντόνια είναι όταν το ρολόι 22:36. Το γιατί δεν το εξήγησε κανένας βέβαια, αλλά τέλος πάντων. Α, επίσης το 36% από όσους έχουν πιάσει παιδί τη 2 μέρα του Γενάρη ήταν λίγο ζαλισμένοι από το ποτό. Κι αυτό λογικό.

Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το έμβρυο στην εγκυμοσύνη!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια δύσκολη αλλά ευχάριστη ταυτόχρονα περίοδος για το ζευγάρι! Υπάρχει όμως πολύ άγχος για το πως θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη και πως θα είναι το μωρό! Δεν αρκεί μόνο η μητέρα να είναι ήρεμη και να μην ταράζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και ο πατέρας! Ναι καλά ακούσατε! Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το έμβρυο στην εγκυμοσύνη! Τελικά επιτρέπεται ο καφές στην εγκυμοσύνη;

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Development & Psychopathology», δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατέρες είχαν στρες εμφανίζουν μεγαλύτερο πείσμα και νευρικότητα συγκριτικά με αυτά που οι πατέρες τους ένιωθαν ευεξία στην περίοδο της εγκυμοσύνης της μητέρας. Δείτε ακόμα: Αυτές λέξεις χρησιμοποιείς συνέχεια όταν έχεις άγχος!

Η μέχρι τώρα έρευνα είχε επικεντρωθεί στη μητέρα. Η παρούσα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είναι η πρώτη που μελετά την επίδραση της ψυχικής υγείας και των δύο γονιών στην ανάπτυξη του παιδιού και που παρατηρεί το τελευταίο στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η επικεφαλής της παρούσας μελέτης, η καθηγήτρια Κλαιρ Χιουγκς, τονίζει τη σημασία του να μην παραγκωνίζεται η σχέση του παιδιού με τον πατέρα καθώς και τα πρώιμα προβλήματα στη σχέση του παιδιού και με τους δυο γονείς μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Στη συνέχεια η ίδια, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, λέει πως αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη πιο πρώιμης και αποτελεσματικής παροχής ψυχολογικής στήριξης στο ζευγάρι ώστε και οι δύο γονείς να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τη μετάβαση στη γονεϊκότητα.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι τα παιδιά δύο ετών ήταν πιθανότερο να εκφράσουν συναισθηματικά προβλήματα –να είναι δυστυχισμένα, να ανησυχούν, να κλαίνε, να φοβούνται εύκολα ή να προσκολλώνται σε καταστάσεις - αν οι γονείς τους είχαν προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση την πρώτη περίοδο μετά τη γέννηση τους. Τα προβλήματα στη σχέση των γονιών που φέρουν αυτές τις συναισθηματικές αποκρίσεις στα παιδιά ποικίλουν από απλή έλλειψη ευτυχίας στο ζευγάρι έως καυγάδες και άλλα είδη συγκρούσεων.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι, αν και υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που εξηγούν μερικώς το πώς η πριν από τη γέννηση πατρική συμπεριφορά επηρεάζει το παιδί, δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτούς για την εύρεση απόλυτων εξηγήσεων.

Οι ίδιοι υποθέτουν ότι ίσως το στρες της μητέρας που ζει με έναν δυστυχή ή γεμάτο άγχος σύντροφο να μεταφέρεται ενδομητρίως στο έμβρυο, ακόμα και αν οι ίδιες οι μητέρες δεν είναι ούτε δυστυχισμένες ούτε έχουν στρες.

Στη μελέτη οι ερευνητές αποτίμησαν μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων την ψυχολογική κατάσταση 438 ζευγαριών που έμελλε να γίνουν γονείς. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι αναλύσεις αυτές επαναλήφθηκαν στους τέσσερις, τους 14 και τους 24 μήνες μετά τη γέννηση. Σε αυτές συμπεριλήφθηκαν αναλύσεις για την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού και για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του παιδιού!

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο έμβρυο όταν καπνίζετε;

Είναι σε όλους γνωστό ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.. Βέβαια είναι κάποιες γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο έμβρυο οι κακές τους συνήθειες.. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγεία του παιδιού σας αλλά και την δική σας!

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο έμβρυο είναι αυτή του University College London (2011), η οποία βασίστηκε σε μελέτες των τελευταίων 50 ετών και κατέληξε σε συγκεκριμένα, σαφή στοιχεία για το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι το κάπνισμα. Στην εγκυμοσύνη τελικά επιτρέπεται να πίνετε καφέ ή όχι, άλλο ένα θέμα ταμπού! Συγκεκριμένα:

Ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο: Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο του εμβρύου, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν και από την Τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης (με τη μορφή π.χ. του λαγώχειλου). Τα «καλά» νέα είναι ότι οι ανωμαλίες αυτές μπορούν να διορθωθούν με πλαστικές επεμβάσεις.
Συγγενής καρδιοπάθεια: Το πρόβλημα αυτό, όμως, δεν διορθώνεται εύκολα. Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν πλέον ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν συγγενείς καρδιοπάθειες, εξαιτίας των οποίων θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ώρες σε χειρουργεία με κίνδυνο να μην γίνουν ποτέ εντελώς καλά.

Λοιπές δυσμορφίες: Ανάμεσα στα 12 εκατομμύρια περιστατικά που έλαβαν υπ'όψιν οι ερευνητές, διέκριναν σχεδόν 174.000 δυσμορφίες σε έμβρυα καπνιστριών, οι οποίες φαίνεται πως οφείλονται στα χημικά του τσιγάρου (νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα). Οι δυσμορφίες αυτές έχουν να κάνουν με παραμορφώσεις στα άκρα, αλλά και γαστρεντερικές και οφθαλμικές ανωμαλίες.

Κίνδυνος θνησιγένειας: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, μπορεί ακόμα να ευθύνεται για περιστατικά θνησιγένειας (όταν το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά την διάρκεια του τοκετού).

Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική έρευνα που καταλήγει σε ολέθριες επιπτώσεις του καπνίσματος για το έμβρυο. Ολλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 δείχνει ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ως ενήλικες, ενώ σημαντικό ποσοστό εμφάνισε και στένωση καρωτίδων. Επίσης, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη γέννηση λιποβαρών μωρών και στην επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα στη ζωή του παιδιού. Ο λόγος είναι ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν οι καπνίστριες φτάνει στο μωρό δια μέσω του πλακούντα και εμποδίζει τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο έμβρυο, περιορίζοντας και το οξυγόνο που παίρνει αυτό.

Εγκυμοσύνη και κάνναβη - Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Ένα θέμα ταμπού, για το οποίο σπάνια γίνεται λόγος, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που υποστηρίζουν ότι η κάνναβη τις βοηθά να ανακουφιστούν από το στρες και τις ναυτίες, ενώ στη Τζαμάικα, για τους ίδιους λόγους, έγκυοι χρησιμοποιούν τακτικά τη μαριχουάνα, ακόμα και σε μορφή αφεψήματος.

Οι επιπτώσεις της πρακτικής αυτής μελετήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με αυτό, η μαριχουάνα δεν φάνηκε να έχει δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες-χρήστριες –αντίθετα, τα παιδιά αυτά δείχνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις συγκριτικά με παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ μαριχουάνα.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με άλλες μελέτες που έχουν δείξει τις βλαβερές επιπτώσεις της μαριχουάνας στον τοκετό αλλά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έρευνες αυτές, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν σε εγκύους που έκαναν χρήση και άλλων εθιστικών ουσιών, όπως αλκοόλ, τσιγάρο και ηρωίνη.

«Έχω ξεγεννήσει παιδιά από γονείς που έκαναν χρήση κάνναβης πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα, είτε κατά την εγκυμοσύνη είτε κατά τον τοκετό. Ωστόσο, ο εμβρυοπλακουντιακός φραγμός δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος από τους επιστήμονες, ώστε να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν οι βλαβερές ουσίες της κάνναβης περνούν ή δεν περνούν στο έμβρυο», σημειώνει ο κ. Γκικόντες και συνεχίζει «συνεπώς, καλό είναι να μη δίνουμε στο μωρό ουσίες πριν ακόμα γεννηθεί. Ας λάβουν, μάλιστα, υπ'όψιν οι γονείς ότι η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα εξαιτίας της κάνναβης είναι δεκαπλάσια από αυτήν του τσιγάρου, άρα η χρήση της δημιουργεί ένα μεγάλο ρίσκο»

 

Ροή ειδήσεων

Share