Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

10 σημεία στη ζωή μιας γυναίκας που είναι πιθανό να πάρει κιλά

Τι πραγματικά συμβαίνει;

17 Σεπτεμβρίου 2018 11:07
10 σημεία στη ζωή μιας γυναίκας που είναι πιθανό να πάρει κιλά

Η αύξηση των θερμίδων που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση περιττών κιλών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βάρος, επειδή προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε μέσω των καθημερινών λειτουργιών του σώματός τους.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στη ζωή μας που είμαστε επιρρεπείς σε λίγα παραπάνω κιλά.

Εχετε μάλιστα παρατηρήσει ότι υπάρχουν φορές που μπορεί να καταναλώτε τις ίδιες θερμίδες και να έχετε παρόμοια φυσική δραστηριότητα με αυτή που συνηθίζατε και το νούμερο της ζυγαριάς να συνεχίσει να αυξάνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεοπτική βόμβα: Αυτό το κανάλι εξασφάλισε την ιστορική ταινιοθήκη του Mega!

Μήπως τελικά οι καθημερινές συνήθειές μας και το λεγόμενο timing της ζωής μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του βάρους μας;
Οι ειδικοί εξηγούν λοιπόν αναλυτικά τις καθοριστικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας που είναι πιθανό να πάρει κιλά.

1. Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί μία από τις περιόδους που θεωρούνται κρίσιμες για την αύξηση του σωματικού βάρους. Αποτελεί χρονική περίοδο όπου στον γυναικείο οργανισμό επιτελούνται πολλές ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται λόγω έναρξης της εμμηνορρυσίας με συνεπακόλουθο την εμφάνιση ακμής, τη διαμόρφωση του γυναικείου σώματος και πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις, λόγω του έντονου στρες για τα μαθήματα και τις σχολικές εξετάσεις. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος με εκρηκτική ανάπτυξη. Οπως τονίζουν ο αριθμός των θερμίδων που καίνε οι έφηβοι πέφτει απότομα για ένα μεγάλο διάστημα. Μετά από κάποια χρόνια, ο ρυθμός του μεταβολισμού τους επανέρχεται στο κανονικό του επίπεδο και η καύση των θερμίδων αυξάνεται ξανά.

2. Οταν φεύγει από το πατρικό/ξεκινάει το πανεπιστήμιο

Οι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση του βάρους σε αυτή την χρονική περιόδο είναι το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ και το ανθυγιεινό φαγητό. 8 στους 10 φοιτητές κερδίζουν βάρος κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

3. Εγκυμοσύνη

Προφανώς τα επιπλέον κιλά της κύησης δεν οφείλονται μόνο στο έμβρυο, το οποίο την στιγμή της γέννας κατά μέσο όρο ζυγίζει 3,5 κιλά. To επιπλέον βάρος οφείλεται στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, την αύξηση του μεγέθους της μήτρας, την αυξημένη ποσότητα αίματος στα αγγεία της μέλλουσας μητέρας, τα οιδήματα, τη συσσώρευση λιπώδους ιστού και τη διόγκωση των μαστών.

4. Γάμος/συγκατοίκηση

Η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στο γεγονός ότι οι ώρες του γεύματος αποτελούν πλέον κεντρικό κομμάτι μίας σχέσης, ειδικά για εκείνους που συγκατοικούν ή είναι παντρεμένοι. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το να πάνε για δείπνο είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια ενισχύουν τη σχέση τους. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν περισσότερα κιλά από τους άντρες σε μία σχέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της σχέσης παρά στις δικές τους.

5. Κόβει το τσιγάρο

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία πολύ σημαντική απόφαση για τον καπνιστή και είναι μία από τις βασικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών αυξάνουν το βάρος τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν οι καπνιστές διακόπτουν το κάπνισμα, το 80% εξ’ αυτών παίρνει 7 κιλά, κατά μέσο όρο.

6. Καθιστική εργασία

Η κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό μας μειώνεται δραματικά και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με αποτέλεσμα καθημερινά να καίμε ολοένα λιγότερες θερμίδες.

7. Στρες και άγχος

Οταν οι ρυθμοί ζωής είναι αρκετά έντονοι, το σώμα, εκκρίνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι ορμόνη η οποία εκκρίνεται όταν τα επίπεδα στρες είναι αυξημένα και σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης. Επίσης και είναι πολύ συχνό φαινόμενο, όταν είμαστε αρκετά στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι να καταλήγουμε σε πρόχειρο φαγητό υψηλό σε λίπος και θερμίδες. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

8. Οταν γίνεσαι 40 ετών

Ερευνες αποκαλύπτουν πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παίρνουν περισσότερα κιλά μετά από μια ορισμένη ηλικία. Για τις γυναίκες η ηλικία αυτή είναι μετά τα 40. Αυτό οφείλεται τόσο στο μεταβολισμό που επιβραδύνει όσο και στις πολλές ώρες δουλειάς και το μεταμεσονύκτιο τσιμπολόγημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρεμιέρα για το Τατουάζ: Τι τηλεθέαση σημείωσε;

9. Εμμηνόπαυση

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνή. Κατά την εμμηνόπαυση, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ταυτόχρονα συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας, να προκαλέσουν κατάθλιψη ή και κακό ύπνο. Ετσι, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, συχνά μπορεί να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος εάν δεν προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να κερδίσουν βάρος γύρω από την κοιλιά. Γι’ αυτό η μείωση της πρόσληψης των θερμίδων σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας πρέπει να χαρακτηρίζει όσες γυναίκες είναι στην εμμηνόπαυση.

10. Οταν πας διακοπές ή όταν χάνεις τη δουλειά σου

Αυτό το πράγμα που όταν πάμε διακοπές αφηνόμαστε, τρώμε και πίνουμε σαν να μην υπάρχει αύριο πόσες φορές το έχουμε μετανιώσει; Συμβαίνει σε όλες! Το ίδιο συμβαίνει και όταν χάνουμε τη δουλειά μας. Το άγχος, η αϋπνία και οι πολλές ώρες μέσα στο σπίτι αυξάνουν το σωματικό μας βάρος.

 

Ροή ειδήσεων

Share