Δανάη Παππά: Η αλήθεια είναι πως πόσες φορές βγαίνει σε καλό ένας έρωτας που πέφτεις με τα μούτρα;
Πώς να αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση και πως θα βάλετε ένα τέλος;
Την απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες καθημερινά έδωσε η Δανάη Παππά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει ενεργά την showbiz με την προσωπική της ζωή! Είναι καλό να πέφτεις με τα μούτρα σε μια σχέση;
Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Λοιπόν σχετικά με τον ρόλο της στον Άγιο Έρωτα η Δανάη Παππά αναφέρθηκε στον... κεραυνοβόλο έρωτα, όποιος αυτός που ένιωσε για τον «Πατέρα Νικόλαο» στον ρόλο της στην σειρά του Alpha.
«Συμβαίνει κάποιες φορές να δεις έναν άνθρωπο στον δρόμο, να ανταλλάξετε ματιές και κάτι να νιώσεις. Δεν είναι κεραυνοβόλος έρωτας, αλλά μια σύνδεση. Κάτι λοιπόν τράβηξε τη Χλόη στον άνθρωπο αυτό. Νιώθει πως θα είναι ο μόνος που θα την καταλάβει και θα μπορέσει να τη βοηθήσει.
Αρχικά αναπτύσσουν μια αθώα επαφή, γιατί είναι και οι δυο στην ίδια κατάσταση, ωστόσο σαν να υπάρχει ένας μαγνήτης που τους τραβάει κοντά και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν είναι ακριβώς έρωτας είναι κάτι άλλο που το ανακαλύπτουμε και εμείς σαν ηθοποιοί αλλά και το κοινό όσο περνούν τα επεισόδια».
Όσο για το αν έχει νιώθει κάτι αντίστοιχο στην προσωπική της ζωή, η ηθοποιός είπε: «Ναι, μου έχει συμβεί παλαιότερα όταν ήμουν μικρή. Κοντά στην εφηβεία μου ένιωσα μια πολύ έντονη έλξη για έναν άνθρωπο, μια έντονη σύνδεση. Αυτός ο έρωτας όμως ήταν τοξικός και στο τέλος δεν μου βγήκε σε καλό. Η αλήθεια είναι πως πόσες φορές βγαίνει σε καλό ένας έρωτας που πέφτεις με τα μούτρα; Σπάνια. Και εγώ βέβαια είχα γίνει τοξική, δεν φταίει πάντα ο άλλος».
Πώς να αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση και πως θα βάλετε ένα τέλος;
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον όρο "τοξική" με "μη υγιής" ή "δυσλειτουργική". Μια τοξική σχέση χαρακτηρίζεται από πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων, συγκρούσεων και καταστροφικών συμπεριφορών, όπως χειραγώγηση, ταπείνωση, ανταγωνισμό και έλεγχο. Οι αρνητικές στιγμές υπερβαίνουν κατά πολύ τις θετικές, ενώ η σχέση φαίνεται να απορροφά όλη σας την ενέργεια. Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε πλήρως όταν βρίσκεστε με τον σύντροφό σας. Μια τέτοια σχέση μπορεί να κλονίσει την αυτοεκτίμησή σας και να αφήσει βαθιά τραύματα.
Η ψυχολόγος και συγγραφέας Dr. Lillian Glass, στο βιβλίο της «Τοξικοί Άνθρωποι», ορίζει την τοξική σχέση ως μια σχέση στην οποία τα άτομα δεν υποστηρίζουν το ένα το άλλο, υπάρχει σύγκρουση, ο ένας προσπαθεί να υπονομεύσει τον άλλο, επικρατεί ανταγωνισμός και υπάρχει έλλειψη σεβασμού και συνοχής.
Πώς να αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση: τα κύρια σημάδια
Είναι εύκολο να εντοπίσουμε έναν τοξικό άνθρωπο στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον σύντροφό μας, η αγάπη συχνά επηρεάζει την κρίση μας και θολώνει την πραγματικότητα.
Τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης μπορεί να είναι τα εξής:
- χειραγώγηση
- έλεγχος
- έλλειψη εμπιστοσύνης
- εκβιασμός
- ταπείνωση
- ανταγωνισμός
- συνεχείς κατηγορίες
- υπερβολική κριτική, χωρίς ευαισθησία προς τα αισθήματα του συντρόφου που τη δέχεται
- προσβολές και αδιαφορία ή παραμέληση
- κατάχρηση συναισθημάτων και ευαισθησιών
Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα είναι ότι μετά από χρόνια σε μια τοξική σχέση, συνηθίζουμε εύκολα αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Δεν είναι πλέον κάτι που μας ξενίζει, έχει γίνει φυσιολογική για εμάς.
Πότε είναι ώρα να αφήσω μια σχέση;
Μόνο η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να αποκαλύψει αν μια σχέση μπορεί να διασωθεί ή αν είναι καιρός να την αφήσετε. Είναι απαραίτητο να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας.
Προσπαθήστε να μην κατηγορήσετε τον σύντροφό σας. Επικεντρωθείτε στα δικά σας συναισθήματα και ανάγκες. Αναλογιστείτε ποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές σας πληγώνουν και χρησιμοποιήστε παραδείγματα για να διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε.
Και τι γίνεται αν η συζήτηση δεν εξελιχθεί καλά, παρά τις προσπάθειές σας; Αν ο σύντροφός σας σας κατηγορεί, υποβαθμίζει τα συναισθήματά σας ή αρνείται να σας μιλήσει, τότε τα σημάδια είναι ξεκάθαρα. Αναμφίβολα θα πληγωθείτε, αλλά μια τοξική σχέση θα σας κατέστρεφε ψυχικά με την πάροδο του χρόνου.
Μην επιτρέπετε στον σύντροφό σας να σας πείσει ότι αυταπατάστε ή ότι εσείς είστε το πρόβλημα. Αυτή είναι μια από τις μεθόδους χειραγώγησης, γνωστή ως gaslighting. Τα συναισθήματά σας έχουν αξία, ανεξάρτητα από το αν φαίνονται σωστά και λογικά σε κάποιον άλλο. Αξίζετε σεβασμό και αγάπη.