Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κηδεία Νόνικας Γαληνέα: Συντετριμμένες οι κόρες της στο τελευταίο "αντίο" - Η σφιχτή αγκαλιά και τα δακρυσμένα μάτια τους (Video)

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι έδωσαν το παρών - Το "τελευταίο χειροκρότημα" στην σπουδαία ηθοποιό

6 Ιουνίου 2023 14:05
Κηδεία Νόνικας Γαληνέα: Συντετριμμένες οι κόρες της στο τελευταίο
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο σκόρπισε η είδηση του θανάτου της Νόνικα Γαληνέα, η οποία έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου σε ηλικία 85 ετών.

Η κηδεία της σπουδαίας ηθοποιού τελέστηκε σήμερα Τρίτη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το τελευταίο “αντίο” στην Νόνικα Γαληνέα, η οποία άφησε πίσω ως παρακαταθήκη ένα μεγάλο καλλιτεχνικό θησαυρό.

Μεταξύ άλλων, στο Α' Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν την αγαπημένη ηθοποιό βρέθηκαν η Αννα Φόνσου, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Βέρα Κρούσκα, ο Κώστας Πρέκας, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.α.

Η Νόνικα Γαληνέα είχε χαρακτηριστεί ως η "μεγάλη κυρία του θεάτρου", το οποίο υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως πρωταγωνίστρια, αλλά και ως μεταφράστρια ή θιασάρχης.

Είχε τιμηθεί επίσης για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο το 2006 με το βραβείο "Κυβέλη", ενώ είναι η πρώτη Ελληνίδα που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει 6 φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ποια ήταν η Νόνικα Γαληνέα

Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1938, από πατέρα δικηγόρο και μητέρα τη Θεοδοσία Καραϊωσηφόγλου. Σχολείο πήγε στη Νέα Μάκρη, ενώ σε ηλικία 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά. Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη μακρά της πορεία στο θέατρο θα ενώσει τις δυνάμεις της με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ κ.ά.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της, με τίτλο "ζωή μου" (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο "Επέστρεφε" (εκδόσεις Ιανός, 2007).

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, ιατρό, με τον οποίο έζησαν στο Παρίσι για πέντε χρόνια, όπου έκαναν τρεις κόρες, την ηθοποιό Αριέττα και τις Μαρία-Αμαλία, Αλεξία. Επίσης, μετά τον χωρισμό της με τον σύζυγό της, θα υπάρξει αγαπημένο ζευγάρι με τον μεγάλο πρωταγωνιστή Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο θα ζήσουν μαζί για 21 χρόνια, μέχρι το 1990.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share