Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξύπνησαν μνήμες από την Νταϊάνα: Κοντά στην τραγωδία Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ!

Παραλίγο να εμπλακούν σε τροχαίο μετά από καταδίωξη

17 Μαΐου 2023 17:53
Ξύπνησαν μνήμες από την Νταϊάνα: Κοντά στην τραγωδία Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μνήμες από την... Νταϊάνα ξύπνησαν για τη Μέγκαν Μαρκλ και τον Πρίγκιπα Χάρι, με τους δύο να εμπλέκονται σε καταδίωξη σχεδόν καταστροφική, κοντεύοντας να υποστούν τροχαίο ατύχημα.

Το περιστατικό συνέβη αφού ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ παρευρέθηκαν σε τελετή απονομής βραβείων στη Νέα Υόρκη την Τρίτη (16/5). Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα δήλωσε ότι η «ανελέητη καταδίωξη» διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Πρόσθεσαν ότι είχε ως αποτέλεσμα παρ' ολίγον συγκρούσεις με άλλους οδηγούς στο δρόμο, πεζούς και αστυνομικούς, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Χάρι στο παλάτι για τη στέψη του Καρόλου.

Παραλίγο μια ιστορία... σαν της Lady D

«Ενώ το να είσαι δημόσιο πρόσωπο συνοδεύεται από ένα επίπεδο ενδιαφέροντος από το κοινό, αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται εις βάρος της ασφάλειας κανενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Η διάδοση αυτών των εικόνων, δεδομένων των τρόπων με τους οποίους αποκτήθηκαν, ενθαρρύνει μια άκρως παρεμβατική πρακτική που είναι επικίνδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους».

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) δεν επιβεβαίωσε αμέσως τη γνώση του περιστατικού. Το περιστατικό λέγεται ότι συνέβη μετά την πρώτη δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού μαζί μετά τη στέψη του βασιλιά στις αρχές του μήνα.

Συνοδευόμενοι από τη μητέρα της Μέγκαν, Ντόρια Ράγκλαντ, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση γκαλά για την 50ή επέτειο του ιδρύματος Ms Foundation Women of Vision.

Βασιλιάς Κάρολος: Η μεγαλειώδης στέψη, οι αποδοκιμασίες στον Άντριου, το "μαύρο πρόβατο" Χάρι, ο παροξυσμός του Λούις, ο ρόλος του διαδόχου Ουίλιαμ η επόμενη μέρα και τα... εμπόδια (Video)

Τον ρόλο του νέου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε χθες (6/4) ο βασιλιάς Κάρολος σε μια μεγαλειώδη τελετή στέψης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο οι επόμενες ημέρες αλλά και χρόνια αναμένονται πολύ δύσκολα τόσο για τον ίδιο τον βασιλιά όσο και για την μοναρχία σε μια νέα πραγματικότητα που θεσμοί σαν και αυτόν φαίνονται τουλάχιστον αναχρονιστικοί.

Πριν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ τα ποσοστά δημοφιλίας τόσο του Καρόλου όσο και της Καμίλα ήταν πολύ χαμηλά με τον Ουίλιαμ και την Κέιτ να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων. Τότε μάλιστα είχε ανοίξει το ενδεχόμενο ο γηραιός Κάρολος να παραιτηθεί των δικαιωμάτων και τον θρόνο να αναλάβει ο Ουίλιαμ. Ο Κάρολος όμως φαίνεται ότι είχε άλλες σκέψεις. Δεν περίμενε άλλωστε 70 χρόνια επί ματαίω.

Παρόλα αυτά οι βασιλικοί αναλυτές στην Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι δύσκολος για τον ίδιο, αφού η μητέρα του ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, όμως άφησε πίσω της μια βασιλική οικογένεια με τη φήμη της αμαυρωμένη και τις σχέσεις τεταμένες. Επιπλέον, οι οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Βρετανία μετά το Brexit είναι ιδιαίτερα δύσκολη και βέβαια ας μην ξεχνάμε το... Megxit!

Από χθες ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτές τις προκλήσεις σε ηλικία 74 ετών (ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια). Στο πλευρό του, η δεύτερη σύζυγός του, η Καμίλα, που ακόμη διχάζει την κοινή γνώμη, όπως και η απόφασή του να την ανακηρύξει βασίλισσα παρακούοντας ουσιαστικά την επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ που της είχε δώσει τον τίτλο "βασιλική σύζυγος".

Οι επικριτές και οι υποστηρικτές

Για τους επικριτές του, ο νέος βασιλιάς είναι αδύναμος και ανεπαρκής για τον ρόλο. Τον χλευάζουν επειδή μιλάει στα φυτά και είναι παθιασμένος με την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, ενώ ακόμη μιλούν για τον αποτυχημένο πρώτο γάμο του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, λένε ότι διαστρεβλώνεται η καλή δουλειά που έχει κάνει, ότι απλώς τον έχουν παρεξηγήσει και ότι σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ήταν μπροστά από την εποχή του.

Υποστηρίζουν ότι είναι ένας στοχαστικός άνθρωπος, που ανησυχεί για τους Βρετανούς όλων των τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων. Η φιλανθρωπική οργάνωση Prince’s Trust βοήθησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους νέους αφότου ιδρύθηκε, πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

Σε κρίση η Βρετανία

Σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Ενώ η Ελισάβετ εκπροσώπησε την ανέλπιστη συγχώνευση τεσσάρων εθνοτήτων σε ένα κράτος, τη Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη βρετανική ένωση προκειμένου να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή εκδοχή της.

Η Βόρεια Ιρλανδία εκτιμά ότι το μέλλον της βρίσκεται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ως άτυπο μέλος της Ε.Ε. Ακόμη και αν η Βρετανία δεν καταλήξει να αποτελείται μόνο από την Αγγλία και την Ουαλλία, θα χρειαστεί συνταγματική αναδιάταξη.

Η σύγχρονη Βρετανία αντιμετωπίζει όμως και κρίση ακρίβειας, μεγάλο κρατικό χρέος, πιθανή ύφεση και χρόνια υποπαραγωγικότητα.

Χάρι - Μέγκαν

Μετά την αυτοβιογραφία «Spare», ο Βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να κάνει έξωση στον γιο του Πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ από το Frogmore Cottage, όπου διέμεναν. Ήταν λίγες ημέρες μετά την πολύκροτη αυτοβιογραφία που τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κίνησαν τις διαδικασίες για την έξωσή τους από το ακίνητο -παλάτι. Και ενώ πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ έχουν επιλέξει να ζήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η απόφαση αυτή δεν ήταν και τόσο ευχάριστη για το διάσημο ζευγάρι.

Mε τις επιθέσεις του δούκα του Σάσεξ να συνεχίζονται σε βάρος της βασιλικής οικογένειας και μετά το «Megxit», βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ετοιμάζεται να δώσει τα… κλειδιά της οικίας «Frogmore Cottage» στον πρίγκιπα Άντριου, καθώς οι κινήσεις και οι επιθέσεις προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του πρωτότοκου γιου της εκλιπούσας Ελισάβετ.

Το παλάτι σχεδιάζει να δώσει το Frogmore Cottage στον πρίγκιπα Άντριου. Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ χάνουν ουσιαστικά το μοναδικό σπίτι που τους απομείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα σπίτι πλάνα του οποίου αξιοποιήθηκαν για το ντοκιμαντέρ τους στο Netflix.

Ο λαός αποδοκιμάζει με κάθε ευκαιρία τον πρίγκιπα Άντριου

Στόχος αποδοκιμασιών έγινε ο «άτακτος» πρίγκιπας Άντριου κατά την άφιξή του στο Αββαείο για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Ο αδερφός του βασιλιά, που έγινε γνωστός κυρίως για την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα, αντιμετώπισε τη λαϊκή κατακραυγή παραμένοντας εντελώς ανέκφραστος. Άλλωστε εμφανίστηκε χωρίς τη βασιλική του ιδιότητα.

Ο 63χρονος πρίγκιπας Άντριου, επισήμως ο Δούκας της Υόρκης, είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και ο δευτερότοκος γιος της.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 αποκαλύφθηκε η στενή φιλική σχέση του με τον ελευθέριο, καταδικασθέντα και εν τέλει αυτόχειρα παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν, ενώ εναντίον του Άντριου προσωπικά στράφηκε η Βιρτζίνια Τζιούφρι. Η οποία μήνυσε τον Άντριου για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Άντριου αποδοκιμάστηκε τόσο από τα πλήθη που παρακολουθούν την τελετή όσο και από τους χρήστες του Twitter.

Η στέψη του Καρόλου και της Καμίλα

Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ' στέφθηκε χθες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ'. Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Τα στάδια της στέψης:

1. Αναγνώριση: Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος στέκεται δίπλα στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι τον παρουσιάζει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναφωνούν «Ο Θεός να σώσει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!

2. Όρκος: Ο Κάρολος ορκίζεται στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.

3. Χρίσμα: Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.

4. Ανάληψη: Στον βασιλιά δίνονται δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου τοποθετείται και το δαχτυλίδι της Στέψης. 'Όταν όλα τα κοσμήματα φορεθούν από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετεί στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

5. Ενθρόνιση: Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές...».

6. Φόρος Τιμής: Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία ξεκινά με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Ουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share