Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Live: Ξεκίνησε η τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου! Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις...

Ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας θα ευλογήσει τον Βασιλιά – «Θα έχουμε χορωδία που θα ψάλλει στα ελληνικά»

6 Μαΐου 2023 11:53
Live: Ξεκίνησε η τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου! Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις...
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Χωρίς τη Μέγκαν θα παραστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του «Ρεζέρβα» θα δει για πρώτη φορά τον πατέρα του. Και αν αναρωτιέστε τι θα κοστίσει όλο αυτό το καλοστημένο θέαμα, καλό θα ήταν να… κρατηθείτε.

Η ρήξη ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι εμφανής πλέον, καθώς ο Χάρι και η Μέγκαν όχι μόνο παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και έφυγαν, αλλά σε συνεντεύξεις τους επέκριναν σφοδρά το Παλάτι.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Μέγκαν και τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στη Βρετανία για την τελετή στέψης φουντώνει τις φήμες ότι οι εντάσεις στη βασιλική οικογένεια δεν έχουν επιλυθεί. Επίσης, δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά μετά τις φήμες για χωρισμό του Χάρι με τη Μέγκαν.

Πέρα από τον δούκα του Σάσεξ και ο δούκας της Υόρκης δεν θα έχει κανέναν επίσημο ρόλο στη στέψη, όπως επιβεβαίωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο Χάρι και ο Άντριου, οι οποίοι δεν εργάζονται πλέον στην βασιλική οικογένεια, θα παρευρεθούν στη λειτουργία σήμερα, αλλά δεν θα εκτελέσουν κανένα επίσημο καθήκον.

Θα απουσιάζουν επίσης από την πομπή του Γκόλντεν Στέιτ που θα μεταφέρει τον εστεμμένο Βασιλιά από το Αβαείο του Γουέστμινστερ πίσω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ μετά την τελετή.

«Άφαντος» ο πρίγκιπας Χάρι

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, ότι αν και θεωρείται ότι βρίσκεται στη Βρετανία, ο πρίγκιπας Χάρι δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής δημόσια. Δεν έχει κυκλοφορήσει καμία φωτογραφία του από τις εκδηλώσεις για την τελετή στέψης. Μάλιστα, δεν έχει εμφανιστεί ούτε μεταξύ των καλεσμένων.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Υποδέχτηκαν γαλαζοαίματους και VIP από όλον τον κόσμο στη δεξίωση για τη στέψη

Ιστορικές στιγμές βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο με τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο το μεσημέρι. Βασιλιάδες, παγκόσμιοι ηγέτες και διεθνείς αξιωματούχοι θα παρευρεθούν στην τελετή και μάλιστα χθες έδωσαν το παρών σε λαμπερή δεξίωση προς τιμήν του νέου μονάρχη της Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, με τη σύζυγό του, η Jill Biden, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Olena Zelenska, αλλά και γαλαζοαίματοι από το Μονακό, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία και από κάθε γωνιά του πλανήτη βρέθηκαν ανάμεσα στους VIP καλεσμένους της βασιλικής οικογένειας.

Μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό του Instagram του πρίγκιπας και της πριγκίπισσα της Ουαλίαςανέβηκαν στιγμιότυπα από τη στιγμή που υποδέχονται τους υψηλούς καλεσμένους τους στο Μπάκιγχαμ.

Στέψη Καρόλου: Ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας θα ευλογήσει τον Βασιλιά - «Θα έχουμε χορωδία που θα ψάλλει στα ελληνικά»

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, μαζί με άλλους τρεις ηγέτες Χριστιανικών Εκκλησιών, θα συμμετάσχει στην Τελετή Στέψης κατόπιν ειδικής προσκλήσεως της Αυτού Μεγαλειότητος.

Η Αρχιεπισκοπή απέστειλε ειδική Δοξολογία προς τις Κοινότητες της Μ. Βρετανίας που θα ψάλλει την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, προς τιμήν αυτού του ιστορικού γεγονότος.

Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας καθώς ο Κάρολος, έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Ο αρχιεπίσκοπος Νικήτας μίλησε στην εκπομπή «Οι Δεκατιανοί» για τη συμμετοχή του στη μεγάλη ημέρα των Βρετανών.

«Θα λάβω μέρος στη στέψη του Βασιλιά, η Ορθοδοξία θα λάβει μέρος, πρώτον καθώς θα είμαι εγώ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα έχω την ευκαιρία να πω 10 λόγια, μία ευλογία για τον Βασιλιά».

«Θα έχουμε τη χορωδία μας που θα ψάλλει στην ελληνική γλώσσα και τη ζήτησε πρώτα ο Βασιλιάς με ειδική πρόσκληση».

Live η στέψη του βασιλιά Καρόλου

To πρόγραμμα της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Το πρόγραμμα της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου (ώρες Ελλάδας).

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

9:15 - 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 - 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share