Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023

Τέμπη: «Σε μια στιγμή κάηκαν φοιτητές σαν...» - Ανατριχιάζει η Ελένη Κοκίδου για την πολύνεκρη τραγωδία

«Εξαϋλώθηκαν άνθη»

26 Μαρτίου 2023 17:45
Τέμπη: «Σε μια στιγμή κάηκαν φοιτητές σαν...» - Ανατριχιάζει η Ελένη Κοκίδου για την πολύνεκρη τραγωδία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελένη Κοκκίδου μίλησε στο ένθετο ENJOY της εφημερίδας Κυριακάτικη Δημοκρατία και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου. Η γνωστή ηθοποιός, η οποία μετά από 10 χρόνια πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη «Μουρμούρα» του Alpha, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Υπάρχει πλέον μια γενική κατήφεια, ένα πένθος, μία θλίψη από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά. Το νιώθετε κι εσείς; Ο κόσμος έχει αποσυρθεί, έχει κλειστεί στον εαυτό του, υπάρχει η αίσθηση ότι ζούμε από τύχη. Αυτό ξεχνιέται;

Αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν ήταν σεισμός, μια τυχαία φυσική καταστροφή. Αυτό μας ταρακούνησε όλους, γιατί όλοι μας θα μπορούσαμε να ήμασταν πάνω σε αυτό το τρένο. Για χρόνια πολλά μπαίνουμε στα τρένα. Μας αφορά όλους λοιπόν. Και ξαφνικά λες: ρε παιδί μου, πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της ευθύνης, ο σταθμάρχης, ο πιο πάνω από αυτόν, η εταιρία, οι Αρχές, η Κυβέρνηση;

Τέμπη: «Σε μια στιγμή κάηκαν φοιτητές σαν...» - Ανατριχιάζει η Ελένη Κοκίδου για την πολύνεκρη τραγωδία

Τι είμαστε για αυτούς; Τίποτα; Οπότε αυτός ο κραδασμός είναι πολύ βαρύς, πολύ βαθύς. Δε μπορείς να δεχτείς ότι κάηκαν σε μια στιγμή φοιτητές σαν τα κρύα τα νερά. Δε μπορείς να δεχτείς ότι εξαϋλώθηκαν άνθη. Γι’ αυτό και βγήκαν στους δρόμους τα νιάτα και κατέβηκαν όλοι.

Προσωπικά, δεν αντέχω να βλέπω τη φωτογραφία των τριών κοριτσιών, των δίδυμων και της ξαδέλφης τους από την Καλαμπάκα. Μου είναι αδιανόητο αυτή η ομορφιά να χάθηκε, να κόπηκε σε ένα λεπτό. Αυτά τα τρένα ήταν μια κινούμενη βόμβα. Δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση. Το μάθαμε με τον πιο τραγικό τρόπο, διαψεύστηκαν οι πάντες. Το πένθος είναι μεγάλο, γι’ αυτό και η μεγάλη σιωπή. Είναι το μέγεθος της τραγωδίας. Είναι τόσο μεγάλο το ψυχολογικό σοκ.

Λες: μα δε μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο! Για να μοιραστούν τα μεγάλα κέρδη του σιδηρόδρομου, οι εργολάβοι καθυστερούσαν τη φωτοσήμανση και να τα αποτελέσματα. Για να είναι ευχαριστημένοι όλοι από τη μοιρασιά. Αυτά τα νέα παιδιά θα μας στοιχειώνουν για πάντα. Σκοτώθηκαν στον καιρό της τεχνολογίας. 20 χρόνια δεν έγινε τίποτα για την ασφάλεια των τρένων, χειροκίνητα όλα.

Τα παιδιά αυτά «έφυγαν», δεν υπάρχουν πια. Τι να πεις στους γονείς τους; Έκλεισαν αυτά τα σπίτια. Αυτό που έγινε για την ελληνική κοινωνία με το τρένο στα Τέμπη συγκλόνισε όπως ο σεισμός. Και δεν έφταιγε η φύση αλλά ανθρώπινο χέρι. Ο σταθμάρχης είναι το σύμπτωμα του νεποτισμού στη χώρα μας. Αυτό που έγινε στα Τέμπη είναι τόσο απίστευτο, γι’ αυτό καθίσταται και τόσο σοβαρό, γιατί δημιούργησε αυτόν τον όλεθρο άνθρωπος, άνθρωποι. Και πλέον μας έχει κάνει όλους να λέμε: ζούμε και σήμερα από τύχη. Τραγικό!

Τέμπη: Κατάθεση ψυχής από πατέρα θύματος - «Δικαιοσύνη! Πιστεύω σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα...»

Για τη διερεύνηση της τραγωδία στα Τέμπη μίλησε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας θύματος. «Θέλουμε να συνδράμουμε στο τιτάνιο έργο της Δικαιοσύνης.

Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια που προκάλεσαν τη σύγκρουση αλλά και τα αίτια που ακολούθησαν και προκάλεσαν το θάνατο τόσων ανθρώπων. Θέλουμε να διαλευκανθούν τα πάντα.

Αυτός είναι ο σκοπός μας. Σίγουρα δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης ως προς τους ήδη διορισμένους πραγματογνώμονες. Καλό θα ήταν όμως να υπάρξει και μια βοήθεια πέραν από αυτούς που έχει διορίσει η πολιτεία», ανέφερε στο Ertnews.

Δείτε επίσης: Τραγωδια στα Τέμπη: «Θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει! Με τόσες ψυχές επάνω στην πλάτη τους πως θα...» - Ξεσπάθωσε πατέρας επιβάτιδας του μοιραίου τρένου (Video)

Όπως είπε: «Ό,τι γίνεται, γίνεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων που μας δίνει ο νόμος θέλουμε να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές ώστε να αποδοθούν πλήρως και προς πάσα κατεύθυνση οι ευθύνες. Όσοι έχουν ευθύνες γι΄ αυτό το δυστύχημα».

Ο κ. Ψαρόπουλος επισήμανε ότι «δεν θα μείνουμε μόνο σε κάποιες διαπιστώσεις που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει αντιληφθεί το ποιος φέρει και σε ποιο σημείο φέρει ευθύνη. Εμείς θέλουμε να διερευνηθεί από άκρη σε άκρη αυτή η υπόθεση, γιατί έτσι θα διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης και έτσι θα ασκηθούν οι ποινικές διώξεις και έτσι τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι κάτι το οποίο το χρωστάμε στα παιδιά που χάθηκαν, στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους εργαζόμενους που χάθηκαν. Σε όλους. Και θέλω να πιστεύω ότι εξαιτίας αυτής της διερεύνησης, ενδελεχέστατης διερεύνησης θα βελτιωθούν και κάποιες συνθήκες μεταφοράς των πολιτών εφεξής».

Σε ερώτηση για πληροφορίες ότι πολλοί ιδιώτες πραγματογνώμονες επιδεικνύοντας ανθρωπιά και κατανόηση δεν θα λάβουν χρήματα για την υπόθεση παρά μόνο για την κάλυψη των εξόδων τους απάντησε ότι «Αυτό ισχύει.

Έχουν επιδείξει μεγάλο ανθρωπισμό. Το κίνητρο γ’ι αυτούς είναι πολύ μεγάλο. Θέλουν πραγματικά να μείνουν μέσα από την προσπάθεια τους, την επιστημονικά εμπεριστατωμένη προσπάθεια τους, να βοηθήσουν να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταφοράς των πολιτών. Νομίζω ότι η πρόθεσή τους είναι αγνή και εντελώς ειλικρινής.

Έχουν συγκινηθεί πραγματικά από το δράμα τόσων οικογενειών και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δηλώσω ότι δεν εκπροσωπώ μόνο τη δική μου οικογένεια, την οικογένεια του φίλου μου που έχασε την κόρη του, που είναι η κολλητή της δικής μου κόρης αλλά και άλλες οικογένειες και έχω επίσης και την υποστήριξη και άλλων συναδέλφων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να εκδοθεί μια προκαταρκτική αναφορά από το έργο των τεχνικών συμβούλων τόνισε ότι «κατ’ εκτίμηση, όχι δεσμευτική, πιστεύω ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα.

Επειδή όμως οι παράμετροι αυτής της υπόθεσης είναι πάρα πολλοί, θα γίνει ενδελεχής τη διερεύνηση των πάντων όχι μόνο των συνθηκών του ατυχήματος αλλά και άλλων παραμέτρων της καταλληλότητας φερειπείν των συρμών είτε της εμπορικής είτε της επιβατικής αμαξοστοιχίας και άλλων μέτρων ασφαλείας που ενδεχομένως θα έπρεπε να τηρηθούν, τηρήθηκαν, δεν τηρήθηκαν. Αυτά είναι όλα προς διερεύνηση.

Εγώ δεν είμαι ειδικός, είμαι δικηγόρος και είμαι και πατέρας και αντιλαμβάνομαι τον πόνο, την αγωνία και την επιθυμία τόσων ανθρώπων συγγενών που έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και των τραυματιών. Οι οποίοι έχουν υποστεί σαφώς σαφέστατα ψυχικά τραύματα. Είναι για μένα σκοπός ζωής. Το ανέφερα και αλλού και κυριολεκτώ».

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share