Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βαρύ πένθος για τη Ναταλία Γερμανού - Έφυγε από τη ζωή ο πατριός της (photo)

Θρήνος για την παρουσιάστρια

21 Φεβρουαρίου 2023 19:58
Βαρύ πένθος για τη Ναταλία Γερμανού - Έφυγε από τη ζωή ο πατριός της (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Δερτιλής ο σπουδαίος Ιστορικός της νεότερης Ελλάδας, όπως έγραψε και στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Γιώργος Δερτιλής ήταν παντρεμένος με την Εριέττα Μαυρουδή – μητέρα της Ναταλίας Γερμανού.

Παράλληλα, είχαμε «βόμβα» από την ίδια: «Κουράστηκα, αποφάσισα να σταματήσω...»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του σπουδαίου Ιστορικού της νεότερης Ελλάδας Γιώργου Β. Δερτιλή. Ενός άξιου επιστήμονα, με ξεχωριστό αποτύπωμα στο πανεπιστήμιο, στην έρευνα και στη συγγραφή. Αλλά και ενός δραστήριου πολίτη.

Είχε τη δική του συμβολή στην ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με πολλούς τρόπους: διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και αργότερα, στην έδρα ελληνικών σπουδών της École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι. Ιδρύοντας το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου. Μία ιδέα που συνέλαβε ο ίδιος. Και, ασφαλώς, συγγράφοντας ένα πολύτιμο έργο, αποκορύφωμα του οποίου είναι η Ιστορία του Ελληνικού Κράτους.

Η πρόσφατη εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών ήταν το επιστέγασμα μιας λαμπρής σταδιοδρομίας και μιας συνεπούς δημόσιας πορείας. Γιατί ο Δερτιλής υπήρξε ένας παρεμβατικός διανοούμενος. Με καθαρή ματιά και με αληθινή ανησυχία για την πρόοδο του τόπου. «Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και σπανίως διδάσκει», έλεγε. «Απλώς, δείχνει πώς μπορεί μια κοινωνία να αποφεύγει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος». Συγκρατούμε με σεβασμό τα λόγια του…

Στην αγαπημένη του Εριέττα, στους πιστούς μαθητές και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ναταλία Γερμανού αναδημοσίευσε στην ανάρτηση του Πρωθυπουργού αποχαιρετώντας έτσι δημόσια τον πατριό της, Γιώργο Δερτιλή:

«Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ήταν ο δεύτερος πατέρας μου. Ο πατριός μου. Τα τελευταία 25 χρόνια χάζευα το λόγο του, τη μόρφωσή του, τη σπάνια ευγένεια και τη γλυκύτητα που είχε σαν άνθρωπος. Δεν ξέρω για ποιο πράγμα καμάρωνα πιο πολύ για τις συζητήσεις που κάναμε -κι όσα μάθαινα από κείνον- ή για την απίστευτη αγάπη που είχε στη μητέρα μου. Γιώργο μου αγαπημένε.. ξεκουράσου. Σ αγαπάμε», έγραψε η παρουσιάστρια του Alpha.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share